Δύο… σκαλιά πάνω από τα «σκουπίδια» η Ρωσία

Δύο… σκαλιά πάνω από τα «σκουπίδια» η Ρωσία

1' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το ρούβλι υποχωρούσε χθες κατά 0,51% έναντι του αμερικανικού δολαρίου και οι αποδόσεις των ρωσικών κρατικών ομολόγων ανέβαιναν μετά την υποβάθμιση της ρωσικής οικονομίας από τη Moody’s.

Ο αμερικανικός οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης υποβάθμισε το αξιόχρεο της Ρωσίας κατά μία βαθμίδα στο Baa2 από Baa1, διατηρώντας μάλιστα αρνητικές προοπτικές. Πλέον, η αξιολόγηση της Moody’s συμβαδίζει με αυτήν της Fitch και είναι είναι μία βαθμίδα πάνω από την αξιολόγηση της Standard & Poor’s. H πιστοληπτική αξιολόγηση της Ρωσίας είναι πλέον μόλις δύο βαθμίδες πάνω από την αξιολόγηση «σκουπίδια» (junk). Η απόδοση του ρωσικού ευρωομολόγου με λήξη τον Μάρτιο του 2030 αυξήθηκε κατά έξι μονάδες βάσης στο 4,88%, ενώ η ισοτιμία δολαρίου/ρουβλιού διαμορφωνόταν στο 40,94 αργά χθες το βράδυ.

Η ρωσική κεντρική τράπεζα έχει ξοδέψει τον Οκτώβριο 13 δισ. δολάρια (10,16 δισ. ευρώ) από τα συναλλαγματικά της αποθέματα στην προσπάθειά της να επιβραδύνει την εξασθένηση του νομίσματός της την ίδια στιγμή που η μεγάλη πτώση των τιμών του πετρελαίου εντείνει τα προβλήματα της ρωσικής οικονομίας και της κυβέρνησης. «Η επιδείνωση του κλίματος πιέζει ακόμη περισσότερο το ρούβλι μετά την υποβάθμιση της Moody’s» σχολίασε ο κ. Βλαντιμίρ Μικλασέβσκι, αναλυτής της Danske Bank. Η υποβάθμιση δεν είναι «πραγματικά ζωτικής σημασίας», δεδομένου ότι η Ρωσία παραμένει στην επενδυτική βαθμίδα, εκτίμησε ο κ. Βλαντιμίρ Οσακόβσκι, επικεφαλής οικονομολόγος για τη Ρωσία στην Bank of America Corp. στη Μόσχα. Η υποβάθμιση οφείλεται «στις όλο και επιδεινούμενες μεσοπρόθεσμες αναπτυξιακές προοπτικές της ρωσικής οικονομίας», εξηγεί η κ. Κριστίν Λίντοου, αναλύτρια της Moody’s. «Η σταδιακή και συνεχιζόμενη απομείωση των συναλλαγματικών διαθεσίμων της χώρας υπήρξε ένας από τους λόγους της υποβάθμισης», προσέθεσε.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση Τύπου της Moody’s θα μπορούσε ν’ ακολουθήσει και άλλη υποβάθμιση στην περίπτωση που κλιμακωθεί η ουκρανική κρίση και επιβληθούν νέες κυρώσεις από τη Δύση. «Η αξιολόγηση της Ρωσίας θα δεχτεί πιέσεις και στην περίπτωση που υπάρξει παρατεταμένη περίοδος χαμηλών τιμών εμπορευμάτων, δεδομένου ότι δεν έχει προχωρήσει η οικονομική διαφοροποίηση», σύμφωνα με τη Moody’s.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή