Μεταξύ Λαφαζάνη και Θεοδωράκη

Μεταξύ Λαφαζάνη και Θεοδωράκη

2' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ας υποθέσουμε ότι η τάση που καταγράφουν σήμερα οι δημοσκοπήσεις συνεχίζεται, ο ΣΥΡΙΖΑ εξακολουθεί να προηγείται της Ν.Δ. και αναδεικνύεται πρώτο κόμμα στις εκλογές. Είναι εφικτός ο στόχος της αυτοδυναμίας που έχει θέσει; Για να επιτευχθεί αυτοδυναμία, χρειάζεται περίπου 36% (το ακριβές ποσοστό εξαρτάται από το άθροισμα του ποσοστού των κομμάτων που μένουν εκτός Βουλής). Με τα σημερινά δεδομένα, αυτό το ποσοστό φαίνεται εξαιρετικά υψηλό. Επίσης, αν η διαφορά ΣΥΡΙΖΑ – Ν.Δ. διευρύνεται, αυτό μπορεί να λειτουργήσει εις βάρος του στόχου της αυτοδυναμίας, επειδή θα μειωθεί η πόλωση και θα θεωρείται δεδομένο ποιο κόμμα θα λάβει το πριμ των 50 εδρών. Αντιθέτως, μια αμφίρροπη μάχη θα ενισχύσει την πόλωση, συνθλίβοντας τα μικρότερα κόμματα. Ο στόχος της αυτοδυναμίας ασφαλώς λειτουργεί θετικά για τον ΣΥΡΙΖΑ. Βοηθάει στη συσπείρωση δυνάμεων και βγάζει τα στελέχη του από τη δύσκολη θέση να απαντούν στο ερώτημα «με ποιον θα συμμαχήσετε για να σχηματίσετε κυβέρνηση;». Η απάντηση σήμερα είναι: Δεν θα χρειαστούν συμμαχίες γιατί θα είμαστε αυτοδύναμοι.

Αν εξετάσουμε το ζήτημα έξω από τα κομματικά συνθήματα, προκύπτει το εξής ερώτημα: Επιθυμεί πραγματικά ο Αλ. Τσίπρας αυτοδυναμία; Η προφανής απάντηση είναι «ναι» γιατί έτσι θα έχει λυμένα τα χέρια του να κυβερνήσει με τον τρόπο που επιθυμεί. Αυτή η προσέγγιση είναι επιφανειακή. Ακόμη και στην περίπτωση αυτοδυναμίας του ΣΥΡΙΖΑ, δεν πρόκειται να έχει πάνω από 152-153 έδρες. Μπορεί να κυβερνήσει λοιπόν με λυμένα τα χέρια όταν θα διαθέτει μια Κοινοβουλευτική Ομάδα με πανσπερμία απόψεων και ομάδες με θέσεις σε διαφορετικό μήκος κύματος από εκείνες της ηγεσίας; Στην πρόσφατη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, η πρόταση της Αριστερής Πλατφόρμας για κοινωνικό έλεγχο των τραπεζών, κατάργηση του ΤΑΙΠΕΔ, κοινωνικοποίηση των στρατηγικού χαρακτήρα επιχειρήσεων κ.λπ. έλαβε 61 ψήφους, έναντι 76 που την καταψήφισαν. Θα έχει λυμένα τα χέρια του ο Αλ. Τσίπρας λοιπόν σε περίπτωση αυτοδυναμίας ή θα είναι όμηρος του Λαφαζάνη; Μπορεί σε κρίσιμες αποφάσεις να αγνοεί την εσωκομματική αντιπολίτευση από την οποία θα εξαρτάται και η κοινοβουλευτική πλειοψηφία; Μήπως είναι προτιμότερος ο σχηματισμός συμμαχικής κυβέρνησης με «Το Ποτάμι» ή την «Ελιά»; Από την «ομηρία» στον Λαφαζάνη, μήπως είναι προτιμότερη η «ομηρία» π.χ. στον Θεοδωράκη;

Τον τελευταίο καιρό παρατηρούμε στροφή του Αλ. Τσίπρα σε πιο ρεαλιστικές θέσεις. Αν δεν κάνει αυτά που υπόσχεται ηγούμενος μιας αυτοδύναμης κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, η εσωκομματική αντίδραση θα είναι τεράστια. Αν, από την άλλη, επιχειρήσει να τα εφαρμόσει, η σύγκρουση με την Ε.Ε. είναι δεδομένη και οι συνέπειες απρόβλεπτες. Σε περίπτωση συμμαχικής κυβέρνησης δεν θα πρόκειται για εφαρμογή του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά για πρόγραμμα που θα διαμορφωθεί ύστερα από διαβουλεύσεις. Αρα θα μπορεί να κάνει πιο εύκολα ριζική στροφή και να πει στην εσωκομματική αντιπολίτευση, αλλά και στους ψηφοφόρους που θα περιμένουν εφαρμογή των υπεσχημένων, «εμείς θέλουμε να εφαρμόσουμε το πρόγραμμά μας, αλλά πρέπει να κάνουμε συμβιβασμούς». Ως τις εκλογές μεσολαβεί αρκετός χρόνος και ουδείς μπορεί να προεξοφλήσει ούτε πώς θα φθάσουμε στην κάλπη ούτε το αποτέλεσμα. Ο Αλ. Τσίπρας θα συνεχίσει να προβάλλει τον στόχο της αυτοδυναμίας. Δεν είναι καθόλου βέβαιο όμως ότι επιθυμεί και την επίτευξή της.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή