Η κρίση οδήγησε σε υπερτετραπλασιασμό των κινεζικών επενδύσεων στην Ευρώπη

Η κρίση οδήγησε σε υπερτετραπλασιασμό των κινεζικών επενδύσεων στην Ευρώπη

1' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι κινεζικές επενδύσεις σε ευρωπαϊκές χώρες έχουν υπερτετραπλασιαστεί από τότε που ξέσπασε η ευρωπαϊκή κρίση, και μάλιστα φαίνεται ότι από το 2012 και μετά η Κίνα άλλαξε στρατηγική επενδύοντας μεγάλα ποσά σε Ιταλία, Ελλάδα, Πορτογαλία και Ισπανία, δηλαδή στις χώρες που δοκιμάζονται περισσότερο από την κρίση. Σύμφωνα με ρεπορτάζ των Financial Times, η Κίνα εκμεταλλεύτηκε τις ευκαιρίες που δημιούργησε η κρίση, καθώς τα κράτη υπό την πίεση των αγορών και της ανάγκης να μειώσουν τα δημοσιονομικά τους ελλείμματα άρχισαν να πωλούν εσπευσμένα και με χαμηλές τιμές δημόσιες εταιρείες τους. Στην Ελλάδα, οι κινεζικές επενδύσεις έχουν επικεντρωθεί στους τομείς της ναυτιλίας και του τουρισμού.

Τον περασμένο Ιούνιο, Ελλάδα και Κίνα υπέγραψαν συμφωνία ναυπήγησης πλοίων ύψους 2,3 δισ. δολαρίων, την οποία χρηματοδότησε η Κινεζική Αναπτυξιακή Τράπεζα.

Επίσης, η Ελλάδα έχει προσελκύσει κινεζικές επενδύσεις σε ακίνητα προσφέροντας παράλληλα άδεια παραμονής σε όσους επενδύσουν πάνω από 250 χιλιάδες ευρώ. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η Ελλάδα προσελκύει τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότερους Κινέζους τουρίστες. Σύμφωνα με τους FT, η Κίνα έχει μεταβάλει τα τελευταία χρόνια το επενδυτικό της μοντέλο στο εξωτερικό μεταφέροντας πόρους από την Αφρική στην Ευρώπη, επιδιώκοντας να εκμεταλλευτεί τις ευκαιρίες που δημιουργεί η κρίση. Το συνολικό ύψος των κινεζικών επενδύσεων από περίπου 6,1 δισ. ευρώ το 2010, ανήλθε στα 27 δισ. ευρώ το 2012. Το είδος των επενδύσεων διαφοροποιείται από χώρα σε χώρα, με τους Κινέζους επενδυτές να ενδιαφέρονται περισσότερο για τους τομείς της βιομηχανίας, των καταναλωτικών αγαθών, της ενέργειας και των πρώτων υλών, σύμφωνα με την κ. Σίλβια Μέρλερ, αναλύτρια του think tank Bruegel στις Βρυξέλλες. Εως το 2012 οι χώρες που προσείλκυαν τις κινεζικές επενδύσεις ήταν κυρίως η Γερμανία (μηχανολογικός εξοπλισμός, εναλλακτικές πηγές ενέργειας, ανταλλακτικά αυτοκινήτων), η Γαλλία (καταναλωτικές βιομηχανίες) και η Βρετανία (διάφοροι τομείς). Μετά τη στροφή του 2012, οι Κινέζοι έχουν επενδύσει σημαντικά ποσά σε ιταλικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις, αλλά και στο ιταλικό ηλεκτρικό δίκτυο, και στην ελληνική ναυτιλία και στον τουρισμό.  Στην Πορτογαλία έχουν αγοράσει το 45% των προς ιδιωτικοποίηση περιουσιακών στοιχείων που περιλαμβάνονταν στο πρόγραμμα οικονομικής προσαρμογής.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή