Οι αγορές στέλνουν ανησυχητικά μηνύματα στους Ευρωπαίους ηγέτες

Οι αγορές στέλνουν ανησυχητικά μηνύματα στους Ευρωπαίους ηγέτες

1' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

H δημοσιονομική κρίση έδειξε και πάλι το αποκρουστικό πρόσωπό της, τρομοκρατώντας τους Ευρωπαίους ηγέτες, αναφέρει σε δημοσίευμά του το Bloomberg. Εξ ου και η οικονομία της Ευρωζώνης, καθώς και οι κίνδυνοι οι οποίοι την απειλούν, θα βρεθούν στο επίκεντρο της διήμερης συνόδου κορυφής στις Βρυξέλλες, η οποία αρχίζει την Πέμπτη 23 τρέχοντος. Δίνοντας το στίγμα της όλης κατάστασης, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς, απηύθυνε έκκληση η Ευρωπαϊκή Ενωση να δράσει επειγόντως, εάν δεν θέλει η Ελλάδα, η Ισπανία και η Ιταλία να βρεθούν εκ νέου υπό την πίεση των κεφαλαιαγορών. Σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα Der Tagesspiegel, επισημαίνει πως «οι τελευταίες εξελίξεις στα χρηματιστήρια μας κρούουν τον κώδωνα κινδύνου για να συμπληρώσουμε τη μονοδιάστατη πολιτική περικοπών με πολιτική επενδύσεων και ανάπτυξης». Υπό το πρίσμα αυτό, ο νέος πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ, σχεδιάζει πακέτο 300 δισ. ευρώ για τη δημιουργία θέσεων εργασίας.

Σύνοδος

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες ετοιμάζονται να συναντηθούν μεθαύριο, ενώ η προηγούμενη εβδομάδα επανέφερε στη μνήμη την ελληνική κρίση στα τέλη του 2009 με την κάμψη των χρηματιστηριακών δεικτών και την άνοδο των αποδόσεων στα περιφερειακά ομόλογα. Η οικονομία στα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης το δεύτερο τρίμηνο παρέμεινε στάσιμη, ενώ ο πληθωρισμός στο 0,3% τον Σεπτέμβριο δεν φαίνεται πως, πριν από το 2017, θα επανέλθει στον επίσημο στόχο της ΕΚΤ, του ελάχιστα κάτω του 2%. «Ο,τι προηγήθηκε συνιστά ένα κάλεσμα αφύπνισης προς την ηγεσία της Ευρωζώνης συνολικά για το ότι η στρατηγική που ακολουθεί, με την πεισματική εμμονή στους δημοσιονομικούς στόχους, δεν λειτουργεί», υπογραμμίζει ο πρώην επικεφαλής του Ινστιτούτου Διεθνών Οικονομικών, Τσαρλς Νταλάρα. Το ότι η κρίση δεν έχει λήξει για την Ευρωζώνη φαίνεται και στη διαφωνία μεταξύ Γερμανίας από τη μία πλευρά και Γαλλίας και Ιταλίας από την άλλη. Οι δύο τελευταίες αποπειρώνται να εξασφαλίσουν κάποια χαλάρωση των δημοσιονομικών όρων, όπως συνέβη και το 2012, οπότε και το ευρώ κατόρθωσε να επιβιώσει. Το Βερολίνο, ωστόσο, επιμένει στη δημοσιονομική πειθαρχία. H οικονομία δεν θα δεσπόσει στη σύνοδο, όπως είχε συμβεί από το 2010-2013, εντούτοις επανέρχεται δυναμικά στο προσκήνιο, παρατηρεί, τέλος, διπλωματικό στέλεχος στις Βρυξέλλες.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή