Δέσμη «αντιμέτρων» από τη Λευκωσία

Δέσμη «αντιμέτρων» από τη Λευκωσία

2' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Να καταγγείλει την Τουρκία στο επικείμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο που θα γίνει στις 24 Οκτωβρίου στις Βρυξέλλες και να μη συναινέσει στο άνοιγμα οποιουδήποτε νέου κεφαλαίου στην ενταξιακή πορεία της Τουρκίας αποφάσισε, μεταξύ άλλων, χθες το Εθνικό Συμβούλιο της Κύπρου. Η τουρκική πρόκληση στην κυπριακή ΑΟΖ, πάντως, συνεχίστηκε χθες για δεύτερη ημέρα, με το «Μπαρμπαρός» να κινείται κατά μήκος της νότιας ακτογραμμής της Κύπρου, εντός της κυπριακής ΑΟΖ. Το ερευνητικό σκάφος διέσχισε τα οικόπεδα 2 και 3, ενώ εισήλθε και στο οικόπεδο 1 φτάνοντας σε απόσταση 40 ναυτικών μιλίων από τη Λεμεσό.

Σύμφωνα με στρατιωτικές πηγές, το τουρκικό ερευνητικό σκάφος προσέγγισε χθες το πλοίογεωτρύπανο της κοινοπραξίας ENI-KOGAS σε απόσταση 25 μιλίων, στη συνέχεια όμως άλλαξε κατεύθυνση. Στη διάρκεια του πλου του, πάντως, το «Μπαρμπαρός» δεν προχώρησε στη διενέργεια σεισμογραφικών ερευνών και δεν εισήλθε στα κυπριακά χωρικά ύδατα.

Τα μέτρα, τα οποία αποφάσισε έπειτα από διήμερη συνεδρίαση το Εθνικό Συμβούλιο, είναι άμεσης υλοποίησης και επιχειρούν να εκμεταλλευτούν το συγκριτικό πλεονέκτημα της Κύπρου ως χώρας-μέλους της Ε.Ε. απέναντι στην Τουρκία.

Ετσι αποφασίστηκε ότι ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, Ν. Αναστασιάδης, θα επιδιώξει στο επικείμενο Συμβούλιο την καταδίκη των παράνομων ενεργειών της Τουρκίας, ότι η Κύπρος θα εκμεταλλευτεί την ιδιότητά της ως κράτους-μέλους της Ε.Ε. για να προκαλέσει κόστος στην Τουρκία και ότι δεν θα συναινέσει στο άνοιγμα οποιουδήποτε νέου κεφαλαίου στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας.

Πέραν αυτών, το Εθνικό Συμβούλιο αποφάσισε ότι θα γίνει μελέτη από τον γενικό εισαγγελέα και διεθνείς οίκους, ώστε να ληφθούν συγκεκριμένα νομικά μέτρα εναντίον όσων εμπλέκονται στις παράνομες τουρκικές ενέργειες, δηλαδή της τουρκικής κρατικής εταιρείας πετρελαίων στην οποία ανήκει το «Μπαρμπαρός» αλλά και των εταιρειών στις οποίες ανήκουν τα συνοδευτικά. Η Κυπριακή Δημοκρατία θα συνεχίσει τα διπλωματικά διαβήματα και την αξιοποίηση των σχέσεών της με συγκεκριμένα κράτη, όπως π.χ. με το Ισραήλ και τη Ρωσία. Είναι ενδεικτικό ότι χθες ολοκληρώθηκε η κοινή άσκηση των κυπριακών Ενόπλων Δυνάμεων και της αεροπορίας του Ισραήλ, στο FIR Λευκωσίας.

Η Κύπρος θα προχωρήσει σε καταγγελία της Τουρκίας στη Διεύθυνση Ωκεανών και Δικαίου της Θάλασσας της Γραμματείας του ΟΗΕ Ηνωμένων Εθνών αλλά και στον Διεθνή Ναυτιλιακό Οργανισμό.

Το Εθνικό Συμβούλιο αποφάσισε να μελετήσει και το ενδεχόμενο προσφυγής στο Συμβούλιο Ασφαλείας. Υπενθυμίζεται ότι αυτή η δυνατότητα είχε συζητηθεί και ανάμεσα στη Λευκωσία και την Αθήνα, η κυπριακή κυβέρνηση ωστόσο την απορρίπτει καθώς ανησυχεί για μια απόφαση σε λογική ίσων αποστάσεων, που πιθανόν να είναι εμπόδιο στις έρευνες που διενεργεί στην κυπριακή ΑΟΖ η κοινοπραξία ENI-KOGAS. Επίσης, το αίτημα για αναστολή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας, που είχε επίσης συζητηθεί στο Εθνικό Συμβούλιο, δεν υιοθετήθηκε στη δέσμη μέτρων. Μετά τις επαφές του κ. Κασουλίδη τη Δευτέρα στις Βρυξέλλες, κρίθηκε ότι θα ήταν δύσκολο να επιτευχθεί η απαραίτητη ομοφωνία. Αλλωστε οι Βρετανοί, μαζί με τη Σουηδία και τη Φινλανδία, απέτρεψαν τη Δευτέρα διάβημα της Ε.Ε. προς τον ΟΗΕ για τις τουρκικές προκλήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ, κάτι που προκάλεσε την έντονη αντίδραση και διάβημα διαμαρτυρίας της Λευκωσίας προς τις χώρες αυτές. Ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος Ν. Χριστοδουλίδης, που μίλησε στην κυπριακή κρατική τηλεόραση για το περιστατικό, είπε ότι το Λονδίνο σταμάτησε το διάβημα με το επιχείρημα ότι θα δυσχέραινε το όλο κλίμα.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή