ΙΟΒΕ: Ανάγκη νέας συνενόησης Ελλάδας – Ε.Ε.

ΙΟΒΕ: Ανάγκη νέας συνενόησης Ελλάδας – Ε.Ε.

1' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την ανάγκη για νέα συνενόηση μεταξύ Ελλάδας και Ε.Ε. επισήμανε ο Γενικός Διευθυντής του ΙΟΒΕ κ. Νίκος Βέττας, κατά την διάρκεια της παρουσίασης της τριμηνιαίας έκθεσης του ιδρύματος για την ελληνική οικονομία. Ο κ. Βέττας έκανε λόγο για αμοιβαία επωφελή συμφωνία με την Ευρώπη, η οποία θα μπορέσει να γίνει μόνο μέσω της επίτευξης μίας ελάχιστης πολιτικής σταθερότητας και συναίνεσης στη χώρα.

Παράλληλα, υποστήριξε ότι η συμφωνία θα πρέπει επι της ουσίας να αποτελεί το νέο αναπτυξιακό πρότυπο της χώρας και δήλωσε ότι θα πρέπει να συνεχιστεί η δημοσιονομική πειθαρχία αλλά δεν χρειάζεται περαιτέρω προσαρμογή. Αντιθέτως, έκανε λόγο για ανάγκη προώθησης των μεταρρυθμίσεων, σημειώνοντας ότι υπάρχουν προβλήματα αυτή τη στιγμή εξ αιτίας της αναποφασιστικότητας και των καθυστερήσεων στις διαρθρωτικές αλλαγές. Ταυτόχρονα δε, μετά τις ευρωεκλογές, ανέφερε πως έχει κυριαρχήσει πρόθεση αναίρεσης των κύριων χαρακτηριστικών της οικονομικής πολιτικής που εφαρμόζεται. Επίσης, διετύπωσε αμφιβολίες για το κατά πόσον η αλλαγή του παραγωγικού προτύπου της χώρας προχωρά με τους ρυθμούς που θα έπρεπε.

Απο την πλευρά του, ο κ. Αγγελος Τσακανίκας, Διευθυντής Ερευνας του ΙΟΒΕ, υποστήριξε ότι φέτος η οικονομίαα θα τρέξει με ρυθμό περίπου όσο προβλέπει και η κυβέρνηση, επισημαίνοντας ότι το 0,7% είναι το "ταβάνι", ενώ για την ανεργία εκτίμησε ότι θα υποχωρήσει στο 26,7%.

Σε ό,τι αφορά στην έξοδο της Ελλάδας στις αγορές ο κ. Βέττας υποστήριξε πως για να επιτευχθεί ο στόχος θα πρέπει να υπάρχουν τρεις προϋποθέσεις. Πρώτον, να έχει ολοκληρωθεί ο έλεγχος της τρόικας, δεύτερον να υπάρχει κάλο κλίμα στις αγορές και τρίτον να υπάρχει συμπληρωματικότητα στη χρηματοδότηση (από την ΕΕ και από τις αγορές).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή