Χτύπησαν κόκκινο οι ληξιπρόθεσμες οφειλές εν αναμονή της νέας ρύθμισης

Χτύπησαν κόκκινο οι ληξιπρόθεσμες οφειλές εν αναμονή της νέας ρύθμισης

3' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

 Τη στιγμή που τα ληξιπρόθεσμα χρέη εκτινάσσονται στο αστρονομικό ποσό των 70,1 δισ. ευρώ, η πολυαναμενόμενη ρύθμιση για την τακτοποίηση των οφειλών σε πολλές δόσεις καθυστερεί λόγω των ενστάσεων της τρόικας και της αδυναμίας των συναρμόδιων υπουργείων να καταλήξουν σε μία κοινή πρόταση.

Υστερα από πυρετώδεις διαβουλεύσεις χθες και αφού προηγήθηκε συνάντηση του υπουργού Οικονομικών με τον πρωθυπουργό Αντ. Σαμαρά, τα υπουργεία Οικονομικών, Ανάπτυξης, Εργασίας και Δικαιοσύνης, φέρεται να κατέληξαν στα εξής:

1. Την αποπληρωμή των οφειλών σε Ταμεία και εφορία σε 72 δόσεις για χρέη άνω των 15.000 ευρώ και 100 δόσεις για χρέη μέχρι 15.000 ευρώ.

2. Το επιτόκιο διαμορφώνεται στο 4,56% από 8,05% που ισχύει σήμερα.

3. Για τα «κόκκινα» δάνεια οι δόσεις θα ανέρχονται σε 100 από 120 που προέβλεπε το προηγούμενο σχέδιο. Το επιτόκιο θα διαμορφωθεί επίσης στο 4,56%, ενώ υπό συζήτηση είναι το ύψος του «κουρέματος» στο ληξιπρόθεσμο δάνειο.

4. Θα εξαιρούνται από τη ρύθμιση όσοι έχουν μεγάλες οφειλές. Το ποσό θα είναι μεγαλύτερο του 1.000.000 και δεν αποκλείεται να προσεγγίσει το 1.500.000 ευρώ.

5. Παροχή κινήτρων για την παραμονή των οφειλετών στις ρυθμίσεις που ήδη «τρέχουν» από τα ασφαλιστικά Ταμεία και τις εφορίες. Συγκεκριμένα προβλέπεται να πριμοδοτηθούν όσοι παραμείνουν στις ρυθμίσεις με τις νέες μειώσεις των προσαυξήσεων που φθάνουν στο 100% και θα έχουν και ένα επιπλέον μπόνους της τάξης του 10-20%. Επιπλέον, μικρότερο επιτόκιο από το επιτόκιο της νέας ρύθμισης.

6. Στη ρύθμιση εντάσσονται χρέη και εισφορές που έχουν δημιουργηθεί μέχρι 30/9/2014.

7. Βασική προϋπόθεση για την υπαγωγή στη ρύθμιση είναι να εξυπηρετούνται οι τρέχουσες φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις, δηλαδή του Οκτωβρίου και εξής.

8. Οσοι επιθυμούν να υπαχθούν στη ρύθμιση θα πρέπει να υποβάλουν αίτηση μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου.

Πάντως, η κοινή ρύθμιση για την αποπληρωμή των οφειλών σε ασφαλιστικά Ταμεία και εφορία από τα υπουργεία Οικονομικών, Ανάπτυξης και Εργασίας, που ζητούσε η τρόικα εξαρχής υλοποιείται τώρα έπειτα από παρέμβαση του Μεγάρου Μαξίμου. Συγκεκριμένα από το Μέγαρο Μαξίμου αναφέρουν ότι η σύζευξη που θέλει η τρόικα είναι σωστή «και εμείς τη θέλουμε και κινούμαστε προς αυτή την κατεύθυνση».

Χθες το πρωί ο κ. Γκ. Χαρδούβελης είχε συναντήσεις με τα συναρμόδιους υπουργούς προκειμένου να βρεθεί κοινός τόπος. Τελικά στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε χθες το απόγευμα στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός ζήτησε από τον αρμόδιο υπουργό Οικονομικών Γκ. Χαρδούβελη να επιλυθούν άμεσα τα όποια προβλήματα προκειμένου να παρουσιασθεί ει δυνατόν και σήμερα το νέο σχέδιο στην τρόικα. Ακολούθησε νέα σύσκεψη στο υπουργείο Οικονομικών με τη συμμετοχή του κ. Χαρδούβελη, του υπουργού Ανάπτυξης, του υπουργού Εργασίας, του υπουργού Δικαιοσύνης καθώς και του κ. Χρ. Λαζαρίζη και του γ.γ. συντονισμού κ. Δ. Πτωχού όπου αποφασίσθηκε το πλαίσιο της νέας ρύθμισης που θα προωθηθεί στην τρόικα για έγκριση. Οπως όλα δείχνουν η ρύθμιση για την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών που είχε εξαγγείλει ο πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς ενδεχομένως να κατατεθεί πριν από την άφιξη της τρόικας το πρώτο δεκαήμερο του Νοεμβρίου.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών: • Τα νέα ληξιπρόθεσμα χρέη που δημιουργήθηκαν στο διάστημα Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου 2014 ανήλθαν σε 9,683 δισ. ευρώ, εξέλιξη που αποδεικνύει την αδυναμία των φορολογουμένων να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους. Σημειώνεται ότι σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα οι φορολογούμενοι δεν πλήρωσαν φόρους ύψους 1 δισ. ευρώ κατά μέσο όρο. • Το σύνολο των ληξιπρόθεσμων οφειλών (παλαιών έως το τέλος του 2013 και νέων από τις αρχές του 2014) ανέρχεται σε 70,133 δισ. ευρώ εκ των οποίων τα 17,6 δισ. ευρώ δημιουργήθηκαν από τις αρχές του 2013. • Οι μαζικές κατασχέσεις τραπεζικών καταθέσεων, μισθών, ενοικίων, πληρωμών προμηθευτών για χρέη προς το Δημόσιο καθώς και οι ποινικές διώξεις κυρίως μεγαλοοφειλετών έχουν σημαντικά αποτελέσματα σε σχέση με το παρελθόν. Ειδικότερα τα έσοδα που εισέπραξε το Δημόσιο από τα ληξιπρόθεσμα χρέη στο 9μηνο του έτους διαμορφώθηκαν σε 2,692 δισ. ευρώ εκ των οποίων 1,336 δισ. ευρώ από τα παλαιά χρέη δηλαδή αυτά που κατέστησαν ληξιπρόθεσμα μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2013 και 1,356 δισ. ευρώ από τις νέες ληξιπρόθεσμες οφειλές. Παράλληλα έχουν διαγραφεί χρέη συνολικού ύψους 833 εκατ. ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή