Μπαρόζο: Πώς απεφεύχθη ο εφιάλτης του Grexit

Μπαρόζο: Πώς απεφεύχθη ο εφιάλτης του Grexit

1' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στον απολογισμό δεκαετίας του απερχόμενου προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που δημοσιεύτηκε χθες στις Βρυξέλλες, ο Πορτογάλος Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο αναφέρεται πολλές φορές στην Ελλάδα καθώς ήταν από το πιο «καυτά» θέματα των τελευταίων ετών. «Η θέληση να κρατήσω την ακεραιότητα του ευρώ καθώς και η ανάγκη για ενότητα στην Ευρώπη ήταν από τους λόγους για τους οποίους έχω αγωνιστεί τόσο σκληρά, συχνά παρά τις αντιξοότητες, να κρατήσω την Ελλάδα στο ευρώ» λέει ο κ. Μπαρόζο. Ο ίδιος τονίζει ότι η Επιτροπή παρέμεινε σταθερή στις προσπάθειές της να βοηθήσει την Ελλάδα να αντισταθεί στις πιέσεις και να μη βγει από το ευρώ, γιατί αυτό ήταν για συμφέρον της ίδιας της χώρας, αλλά και επίσης επειδή «αυτό θα ήταν ένα σοβαρό πλήγμα στο σχέδιο για το ενιαίο νόμισμα».

Πολλές φορές λέει ο κ. Μπαρόζο ότι βρέθηκε να προτρέπει πλουσιότερα κράτη-μέλη να κάνουν περισσότερα από την άποψη της αλληλεγγύης για τις πιο ευάλωτες χώρες, όπως μεγαλύτερη διάρκεια και χαμηλότερα επιτόκια για την Ελλάδα, την Ιρλανδία και την Πορτογαλία. «Ακόμη και στη Σύνοδο Κορυφής του G20, τότε, όλοι εμφανίζονταν βέβαιοι ότι η Ελλάδα θα εξέλθει της Ευρωζώνης και ότι αυτό θα προκαλέσει ένα ντόμινο κατάρρευσης και σε άλλες χώρες της Ευρώπης», υποστήριξε ο κ. Μπαρόζο. Ωστόσο, κατέληξε, θέλοντας να τονίσει τα επιτεύγματα της τελευταίας δεκαετίας υπό την προεδρία του, ότι «όχι μόνον η Ελλάδα δεν βγήκε από το ευρώ, αλλά, από την 1η Ιανουαρίου 2015, θα καλωσορίσουμε τη Λιθουανία ως το 19ο μέλος της Ευρωζώνης».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή