Εισαγγελική έρευνα για το Καποδιστριακό

Εισαγγελική έρευνα για το Καποδιστριακό

3' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στα Προπύλαια του Πανεπιστημίου Αθηνών αναμένεται να βρεθεί σήμερα ο νέος πρύτανης του ιδρύματος, Θεόδωρος Φορτσάκης, σε μια προσπάθεια να πέσουν οι τόνοι της πρώτης οξύτατης έντασης που δημιουργείται στο Πανεπιστήμιο Αθηνών επί θητείας του. Η αφορμή ήταν η πρόθεσή του για έλεγχο των εισερχομένων στα Προπύλαια από μέλη εταιρείας security. Ομως, το ουσιαστικό διακύβευμα της κρίσης είναι ο νέος τρόπος λειτουργίας του πανεπιστημίου, όπως προβλέπει ο νέος νόμος 4009/11 για τα ΑΕΙ. Ενα διακύβευμα πολιτικό, με αποτέλεσμα η ένταση να λάβει πολιτικό χαρακτήρα, με τον ΣΥΡΙΖΑ να βρίσκεται συμπαραστάτης των διοικητικών υπαλλήλων, των πανεπιστημιακών και των φοιτητών, που χαρακτήρισαν χθες τον κ. Φορτσάκη «κυβερνητικό εκπρόσωπο», αφού «λειτουργεί ωσάν να ήταν στη θέση της Σοφίας Βούλτεψη». «Παρακαλούμε τα κόμματα να μας αφήσουν ήσυχους. Το θέμα είναι ενδοπανεπιστημιακό», δήλωσε στην «Κ» ο κ. Φορτσάκης.

Ειδικότερα, έως χθες αργά το βράδυ, περίπου 50 άτομα βρίσκονταν εντός του χώρου των Προπυλαίων διαμαρτυρόμενοι για τα νέα μέτρα φύλαξης του χώρου και ζητώντας, για να αποχωρήσουν, την άρση των νέων μέτρων: δηλαδή την ελεύθερη είσοδο σε όποιον το επιθυμεί χωρίς έλεγχο ταυτότητας. Παρότι οι νεαροί δήλωναν φοιτητές του ΕΚΠΑ –και άρα είναι μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας του ιδρύματος με αποτέλεσμα να έχουν κάθε λόγο να προστατέψουν τον χώρο– τα Προπύλαια παρέμειναν έωλα στις διαθέσεις εξωπανεπιστημιακών παραγόντων. Μάλιστα, ο κ. Φορτσάκης νωρίς το μεσημέρι χθες έδωσε κατάθεση για τα γεγονότα, ενώ σύμφωνα με δικαστικές πηγές προχώρησε στην κατάθεση μήνυσης κατά παντός υπευθύνου για το –πλημμεληματικού χαρακτήρα– αδίκημα της διατάραξης λειτουργίας πανεπιστημίου. Μετά την υποβολή μήνυσης διετάχθη κατεπείγουσα προκαταρκτική έρευνα από τον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Ηλία Ζαγοραίο, για να εξακριβωθεί εάν πράγματι παρακωλύεται η λειτουργία του πανεπιστημίου.

Ο κ. Φορτσάκης δεν ζήτησε άμεση παρέμβαση της αστυνομίας, ενώ δήλωσε ότι δεν υπάρχουν καταστροφές στο πανεπιστήμιο. Αλλωστε, χθες τα Προπύλαια λειτούργησαν κανονικά, και οι διοικητικοί υπάλληλοι και οι αναπληρωτές πρύτανη ήταν στις θέσεις τους. Απλώς βρίσκονταν και οι διαμαρτυρόμενοι μέσα στον χώρο, με το πανό «Λευτεριά στους φυλακισμένους του ΕΚΠΑ» να δεσπόζει στο προαύλιο επί της οδού Ρήγα Φεραίου. Από την άλλη, στην αίθουσα Συγκλήτου του πρώτου ορόφου, το ένα εκ των δύο Δ.Σ. του διασπασμένου συλλόγου διοικητικού προσωπικού, μαζί με φοιτητές και πανεπιστημιακούς, παρεχώρησε συνέντευξη Τύπου, ζητώντας να μην εφαρμοστούν τα μέτρα ελέγχου. Για «θεσμική μαφία που θέλει να αλλάξει το πανεπιστήμιο», μίλησε ο πρόεδρος του Δ.Σ. των διοικητικών υπαλλήλων Ζαχαρίας Τριγάζης, χαρακτηρίζοντας τον κ. Φορτσάκη «κυβερνητικό εκπρόσωπο». «Λειτουργεί ωσάν να ήταν στη θέση της Σοφίας Βούλτεψη», πρόσθεσε συνάδελφος του κ. Τριγάζη. Για «χουντικό κλίμα που θέλει να επιβάλει ο Φορτσάκης», ενώ το μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΑΔΕΔΥ Γιώργος Παπαδόπουλος κάλεσε τον κ. Φορτσάκη να «αντιληφθεί ότι είναι πρύτανης και όχι σερίφης». «Πού ακούστηκε να δείχνω ταυτότητα για να εισέρχομαι στον χώρο εργασίας μου;» ρώτησε η Αθηνά Αλεξανδρή, εκπρόσωπος των διοικητικών υπαλλήλων του ΕΚΠΑ στη Σύγκλητο του ιδρύματος.

Οι διαμαρτυρόμενοι, εκτός από την άρση των μέτρων ελέγχου, ζητούν από τον πρύτανη να συνεδριάσει η Σύγκλητος. Αλλωστε, τα μέτρα φύλαξης και ο νέος τρόπος συνεδρίασης της Συγκλήτου και των άλλων συλλογικών οργάνων είναι, σύμφωνα με μερίδα των πανεπιστημιακών του ΕΚΠΑ, οι βασικοί λόγοι αντίδρασης. Για παράδειγμα, ο κ. Φορτσάκης έχει ζητήσει οι φοιτητές να καταθέτουν ηλεκτρονικά τα υπομνήματά τους και να μην επιχειρούν να διαλύουν τις συνεδριάσεις εάν δεν τους εξυπηρετεί η διαφαινόμενη απόφαση. «Η διάλυση των συνεδριάσεων από ένα μπουλούκι φοιτητών δεν θα ξανασυμβεί», δήλωσε μέλος της πρυτανικής ηγεσίας του ΕΚΠΑ.

Είναι σίγουρο ότι η πλειονότητα των πανεπιστημιακών αναγνωρίζουν την ανάγκη και επιθυμούν να υπάρξει έλεγχος, ώστε να σταματήσει η είσοδος σε εξωπανεπιστημιακά άτομα. Επιπλέον, οι διδάσκοντες θέλουν να μπει τέρμα στη βία και την τρομοκράτηση των απόψεων στο ίδρυμα από οργανωμένες ομάδες αντισυστημικών φοιτητών. Εως τώρα οι πρυτάνεις προσπαθούσαν να ελέγξουν τα φαινόμενα βίας με ανοχή και ουσιαστικά αποτύγχαναν. Τώρα ο νέος πρύτανης επιχειρεί, με τα μέσα που προσφέρει ο νόμος, να αλλάξει σελίδα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή