Εμπολα: Ερευνα στον ΠΟΥ για ολιγωρία

Εμπολα: Ερευνα στον ΠΟΥ για ολιγωρία

2' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

 Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας πρόκειται να ερευνήσει εξονυχιστικά όλους τους ισχυρισμούς για ολιγωρία στον τρόπο με τον οποίο αντιμετώπισε στην αρχή της την επιδημία αιμορραγικού πυρετού Εμπολα. Οπως επισημαίνεται, ωστόσο, βασικός στόχος του διεθνούς υγειονομικού οργανισμού θα παραμείνει η μάχη εναντίον του λοιμώδους νοσήματος που θερίζει ζωές σε Γουινέα, Σιέρα Λεόνε και Λιβερία.

Οι επικριτές του διεθνούς οργανισμού προσάπτουν στον ΠΟΥ ότι δεν αναγνώρισε αμέσως την επικινδυνότητα της κατάστασης που διαμορφωνόταν στη Δυτική Αφρική και ότι κήρυξε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης οκτώ ολόκληρους μήνες μετά την απαρχή της επιδημίας. Η οργάνωση Γιατροί Χωρίς Σύνορα, που βρίσκεται στην πρώτη γραμμή αυτού του ακήρυχτου πολέμου στις μαστιζόμενες από τον φονικό ιό περιοχές, έκρουε τον κώδωνα του κινδύνου ήδη από τον Απρίλιο λέγοντας ότι η κατάσταση είχε βγει εκτός ελέγχου. «Νιώθουμε οργή που η παγκόσμια απάντηση σε αυτή την επιδημία ήταν τόσο βραδεία και ανεπαρκής. Επί μήνες παρακαλούσαμε για περισσότερη βοήθεια βλέποντας την κατάσταση να επιδεινώνεται», ανέφερε εκπρόσωπος της μη κερδοσκοπικής οργάνωση μιλώντας προς το Γαλλικό Πρακτορείο.

Πολλοί ισχυρίζονται ότι η καθυστέρηση της αντίδρασης του ΠΟΥ οφείλεται στη μεγάλη γραφειοκρατία που διέπει τον διεθνή οργανισμό αλλά και στην έντονη αντιπαράθεση μεταξύ των ομάδων που εργάζονται εκεί. Την ίδια στιγμή, η Μαρί-Πολ Κιενί, αναπληρώτρια γενική διευθύντρια του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, δήλωσε ότι η παρασκευή εμβολίων κατά του λοιμώδους νοσήματος βρίσκεται προ των πυλών. Κλινικές μελέτες για πειραματικά εμβόλια κατά του Εμπολα έχουν σχεδιαστεί ή ήδη υλοποιούνται σε Ευρώπη, Αφρική και ΗΠΑ.

Δύο υποψήφια εμβόλια

Επίσης, η υψηλόβαθμη αξιωματούχος τόνισε ότι μέχρι τον Δεκέμβριο θα έχουν συγκεντρωθεί τα πρώτα στοιχεία σχετικά με την ασφάλεια των σκευασμάτων. Οπως εξήγησε, υπάρχουν δύο υποψήφια εμβόλια τα οποία «βρίσκονται στα σκαριά». Στην περίπτωση που αποδειχθούν ασφαλή για την ανθρώπινη υγεία, θα ξεκινήσουν οι κλινικές δοκιμές στα κράτη της Δυτικής Αφρικής προκειμένου να βρεθεί κατά πόσον είναι αποτελεσματικά. Το ένα εμβόλιο παρασκευάζεται από τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας και την GlaxoSmithKline, βασίζεται σε έναν τροποποιημένο ιό κρυολογήματος και μία πρωτεΐνη Εμπολα και βρίσκεται στη φάση των κλινικών δοκιμών στο Μάλι και τη Βρετανία, ενώ αργότερα πρόκειται να δοκιμαστεί και στη Λωζάννη της Ελβετίας. Το δεύτερο παρασκευάζεται από το υπουργείο Υγείας του Καναδά και είναι γνωστό ως VSV- EBOV. Αυτό ήδη δοκιμάζεται σε συνεργασία με αμερικανικές στρατιωτικές δομές σε υγιείς εθελοντές. Τα αποτελέσματα αυτής της φάσης της έρευνας θα γίνουν γνωστά τον Δεκέμβριο.

Τέλος, η Ρουάντα ζητεί από τους ταξιδιώτες που προέρχονται από Ισπανία και ΗΠΑ να απαντούν σε ερωτηματολόγια σχετικά με την κατάσταση της υγείας τους, ενώ θα υποβάλλονται και σε θερμομέτρηση κατά την άφιξή τους στη χώρα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή