Χωρίς συμφωνία οι επαφές Ρωσίας, Ουκρανίας και ΕΕ για το φυσικό αέριο

Χωρίς συμφωνία οι επαφές Ρωσίας, Ουκρανίας και ΕΕ για το φυσικό αέριο

1' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Χωρίς συμφωνία έληξαν οι τριμερείς συνομιλίες μεταξύ της Ουκρανίας, της Ρωσίας και της Ε.Ε, για την επίλυση της διαμάχης μεταξύ Κιέβου και Μόσχας για την τιμή πώλησης του ρωσικού φυσικού αερίου.

«Σημειώσαμε σημαντικές προόδους», δήλωσε ο Ευρωπαίος επίτροπος Γκίντερ Έτινγκερ, μετά τη λήξη της συνάντησης με τους υπουργούς Ενέργειας της Ουκρανίας Γιούρι Πρόνταν και της Ρωσίας Αλεξάντερ Νόβακ.

«Ελπίζουμε να καταλήξουμε σε μια συμφωνία την επόμενη εβδομάδα», στη διάρκεια της νέας συνάντησης των τριών πλευρών που θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 29 Οκτωβρίου στις Βρυξέλλες, πρόσθεσε.

Δάνειο δύο δισ. για να πληρώσει το ρωσικό αέριο ζήτησε η Ουκρανία

Επιπλέον δάνειο ύψους δύο δισ. ευρώ ζήτησε η Ουκρανία από την Ε.Ε., ποσό το οποίο ζητεί η Ρωσία ως τα τέλη Οκτωβρίου προκειμένου να ξεκινήσει εκ νέου να παραδίδει φυσικό αέριο στο Κίεβο.

«Το αίτημα θα εξεταστεί σε συνεργασία με το ΔΝΤ και τις ουκρανικές αρχές», τόνισε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, Σάιμον Ο' Κόνορ, την ώρα που διαβουλεύσεις μεταξύ Ουκρανίας, Ρωσίας και Ευρώπης συνεχίζονται στην Ευρώπη, ώστε να διασφαλιστεί η παροχή ρωσικού αερίου φέτος το χειμώνα.

«Η Κομισιόν θα υποβάλει πρόταση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Παραμένει απόλυτα δεσμευμένη στην στήριξη της Ουκρανίας», πρόσθεσε ο Ο' Κόνορ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο τραπέζι βρίσκεται μια «μεταβατική συμφωνία» η οποία προβλέπει την πληρωμή από την Ουκρανία 3,1 δισεκατομμυρίων δολαρίων που οφείλονται στη ρωσική κρατική εταιρεία φυσικού αερίου Gazprom, τα δύο δισεκατομμύρια εκ των οποίων ως τα τέλη Οκτωβρίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή