Τα «αγκάθια» με τρόικα στην ατζέντα

Τα «αγκάθια» με τρόικα στην ατζέντα

2' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα ανοικτά μέτωπα τόσο έναντι της τρόικας όσο και στο εσωτερικό της δικομματικής καλούνται να διαχειριστούν οι κ. Αντώνης Σαμαράς και Ευάγγελος Βενιζέλος, που αναμένεται να συναντηθούν στις 6 το απόγευμα στο Μέγαρο Μαξίμου. Η δικομματική, που έσπευσε να προαναγγείλει την έξοδο από το Μνημόνιο και την εποπτεία της τρόικας, βρίσκεται πλέον αντιμέτωπη με τον όγκο των ανοικτών ζητημάτων για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, πολλά εκ των οποίων συνιστούν δοκιμασία και για τη συνοχή των δύο κομμάτων της συμπολίτευσης.

Χθες, πάντως, ο κ. Σαμαράς από το βήμα του 13ου Συνεδρίου του ΣΕΤΕ επανέλαβε πως «δεν χρειαζόμαστε άλλο Μνημόνιο… όχι μόνο βγαίνουμε, αλλά η Ελλάδα θα είναι απολύτως ασφαλής στη μετά Μνημόνιο εποχή», ωστόσο επεσήμανε τους κινδύνους να πέσει η Ελλάδα ξανά σε περιδίνηση και πολιτική αβεβαιότητα και να εγκαταλείψει τον δρόμο των μεταρρυθμίσεων, «οι οποίες είναι προς το συμφέρον της χώρας και του ελληνικού λαού». Ως προς την πόλωση της περιόδου, ο πρωθυπουργός επεσήμανε μεν ότι «ουδείς την θέλει», αλλά προσέθεσε, δείχνοντας προς την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, πως δεν μπορεί η κυβέρνηση να επιτρέψει σε κανένα να καταργήσει όσα έχουν γίνει και να εμποδίσει τις μεταρρυθμίσεις.

Στα της τρόικας κι ενώ βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη η ανταλλαγή καταγγελιών μεταξύ Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ για το ζήτημα του νέου μισθολογίου στο Δημόσιο, οι κ. Σαμαράς και Βενιζέλος καλούνται να διαμορφώσουν τις τελικές κόκκινες γραμμές έναντι των δύσκολων κεφαλαίων του ασφαλιστικού και των εργασιακών, αλλά και να καταλήξουν σε ενιαία γραμμή για τα υπόλοιπα ανοικτά ζητήματα της ατζέντας. Αλλωστε, οι εργώδεις διαβουλεύσεις της κυβέρνησης με την τρόικα για το ζήτημα των «κόκκινων» δανείων και των ληξιπρόθεσμων προς εφορία και ασφαλιστικά ταμεία αποδεικνύουν ότι ο νέος κύκλος διαπραγμάτευσης που αναμένεται να αρχίσει το πρώτο δεκαήμερο του Νοεμβρίου δεν θα συνιστά περίπατο.

Η δημόσια αντιπαράθεση Ν.Δ. – ΠΑΣΟΚ για το ζήτημα της αναδιάρθρωσης των μισθολογικών κλιμακίων στο Δημόσιο δεν συνιστά έκπληξη, καθώς εδώ και καιρό η Χαρ. Τρικούπη και προσωπικά ο κ. Ευ. Βενιζέλος είχαν χαράξει γραμμή αποστασιοποίησης από τα συμφωνηθέντα με την τρόικα. Ο κ. Κυρ. Μητσοτάκης, παρά το γεγονός ότι αρνείται την πατρότητα των διαρροών που είδαν το φως της δημοσιότητας, επιμένει ότι αφενός η προώθηση του νέου μισθολογίου συνιστά δέσμευση της Ελλάδας έναντι των πιστωτών, αφετέρου ότι η παρέμβαση είναι αναγκαία όχι μόνον για να διορθωθούν υπάρχουσες εσωτερικές αδικίες, αλλά και για να διασφαλιστεί η δυνατότητα πρόσθετης αμοιβής στα πλέον αποδοτικά στελέχη του Δημοσίου. «Ο,τι συζητάμε με την τρόικα έχει συζητηθεί και με τους εκπροσώπους του ΠΑΣΟΚ. Θα έπρεπε το ΠΑΣΟΚ να είναι πιο προσεκτικό όταν σχολιάζει δημοσιεύματα, που μάλιστα δεν απηχούν τις απόψεις του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης», επεσήμανε ο κ. Μητσοτάκης (90,1).

Από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ, που κατά πληροφορίες έχει ζητήσει η όλη υπόθεση να… φύγει από τα χέρια του Κυρ. Μητσοτάκη και να τη διαχειριστεί το υπουργείο Οικονομικών, ο κ. Χρ. Πρωτόπαπας επέμεινε (9,84) ότι «το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης προχωράει μόνο του, χωρίς να έχει συζητήσει μαζί μας».

Πέραν του μισθολογίου και του ασφαλιστικού, όπου τα δύο κόμματα συμπίπτουν στην παραπομπή του σε επόμενο χρόνο και αφού εφαρμοστεί το νέο καθεστώς από 1/1/2015, τη σημερινή συνάντηση των κ. Σαμαρά και Βενιζέλου, παρουσία και του οικονομικού επιτελείου, αναμένεται να απασχολήσουν τα εργασιακά (ομαδικές απολύσεις, τελική συμφωνία για lock out), αλλά και οι εκκρεμείς απολύσεις στο Δημόσιο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή