Λοβέρδος: Το Πανεπιστήμιο δεν είναι ξέφραγο αμπέλι

Λοβέρδος: Το Πανεπιστήμιο δεν είναι ξέφραγο αμπέλι

2' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η επιλογή τριών βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ να υποστηρίξουν με την παρουσία τους τις, μέσω και καταλήψεων, κινητοποιήσεις διοικητικού προσωπικού και φοιτητών, στόχος των οποίων είναι να ματαιωθεί η απόφαση του πρύτανη του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Θ. Φορτσάκη να θέσει σε εφαρμογή σύστημα ελέγχου εισερχομένων στην Πρυτανεία, ανέβασε χθες στη Βουλή κατακόρυφα το θερμόμετρο της μετωπικής σύγκρουσης κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης.

«Σωστά ο πρύτανης πήρε τα μέτρα που πήρε», τόνισε με έμφαση ο υπουργός Παιδείας Ανδρ. Λοβέρδος, επισημαίνοντας ότι ένας τέτοιος έλεγχος, όπως αυτός που επιθυμεί να καθιερώσει στο κτίριο της Πρυτανείας ο κ. Θ. Φορτσάκης, είναι αντίστοιχος εκείνων που αυτονοήτως εφαρμόζονται σε άλλα κτίρια δημοσίου ενδιαφέροντος. «Δεν πρέπει να είναι ξέφραγο αμπέλι οι χώροι του πανεπιστημίου», είπε χαρακτηριστικά, υπενθυμίζοντας ότι επισκέψεις επί παραδείγματι σε κομματικά γραφεία δεν γίνονται άνευ ελέγχου εισερχομένων. Για να μνημονεύσει, τέλος, ότι ο πρύτανης διαμαρτύρεται για το γεγονός ότι μεταξύ εκείνων που παραβίασαν τον χώρο του πανεπιστημίου ήταν και βουλευτές του ελληνικού Κοινοβουλίου.

«Επισκεφθήκαμε μαζί με τους κ. Μαντά και Αλεξόπουλο το Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών για να δούμε τον πρύτανη», είπε η κυρία Θεανώ Φωτίου (ΣΥΡΙΖΑ). «Δεν γκρεμίσαμε πόρτες. Ούτε κουκούλες είχαμε ούτε τίποτα», ανέφερε από την πλευρά του ο κ. Μαντάς. «Ανησυχούμε πολύ με αυτά που συμβαίνουν», επέμεινε η κυρία Φωτίου.

«Δεν έχετε δικαίωμα να μπαίνετε έτσι. Να ανησυχείτε, βεβαίως. Αλλά, τι πάει να πει “ανησυχήσαμε, είδαμε φως και μπήκαμε;”» αντέδρασε ο κ. Λοβέρδος και συμπλήρωσε πως «ανήσυχους» έλεγαν παλαιά και τους τραμπούκους που κινούνταν πέριξ των διαδηλώσεων.

Το κλίμα είχε ήδη φορτιστεί πολύ στην αίθουσα της Γερουσίας, όπου ήταν προγραμματισμένη συνεδρίαση ακρόασης φορέων σχετικά με νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας για την έρευνα.

«Το κόμμα σας έδειξε ανοχή σε πρακτικές κουκουλοφόρων, σε πρακτικές καταλήψεων, εμπρησμών, σκουπιδιών. Ολοι ξέρουν ποιοι είναι οι πυρπολητές των πανεπιστημίων, ποιοι νομιμοποιούν την παρανομία», είπε σε έντονο ύφος απευθυνόμενος στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Ανδρ. Λυκουρέντζος (Ν.Δ.). «Δεν ανησυχήσατε όταν τα πανεπιστήμια καίγονταν, καταλαμβάνονταν και υποβαθμίζονταν διαρκώς και ανησυχείτε τώρα; Γιατί σε εκείνες τις περιπτώσεις δεν θελήσατε να επισκεφθείτε τον πρύτανη;» αναρωτήθηκε εν μέσω έντασης και διαμαρτυριών βουλευτών της αξιωματικής αντιπολίτευσης ο επίσης «γαλάζιος» Κ. Σκρέκας, και συνέχισε: «Θέλετε τη χώρα να γίνει “μπάτε σκύλοι αλέστε”. Θέλετε αναρχία. Ε, λοιπόν, δεν θα σας αφήσουμε».

Σημειώνεται, στο μεταξύ, ότι με αφορμή καταγγελία του ΣΥΡΙΖΑ πως ανάμεσα στα μέτρα Φορτσάκη είναι και το κλείδωμα των εργαζομένων εντός της Πρυτανείας για όλη τη διάρκεια της βάρδιας τους, ο υπουργός Παιδείας φαίνεται πως επικοινώνησε άμεσα μαζί του τηλεφωνικά. Και όπως είπε ο κ. Λοβέρδος, ο πρύτανης τον διαβεβαίωσε πως τέτοιες καταγγελίες δεν ευσταθούν. «Ας μην κρατήσει και άλλο αυτή η ιστορία. Δεν συμφέρει κανένα να γίνουν επεισόδια. Θέλουμε συνεννόηση και όχι αντιπαράθεση», κατέληξε, σε μια προσπάθεια –επί του παρόντος και σε πολιτικό επίπεδο τουλάχιστον– να κλείσει το θέμα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή