«ΜΕΤΑ» η νέα πολιτική κίνηση από τον Σπ. Λυκούδη

«ΜΕΤΑ» η νέα πολιτική κίνηση από τον Σπ. Λυκούδη

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη λέξη «ΜΕΤΑ» που παραπέμπει στους «Μεταρρυθμιστές» επέλεξε τελικά ο κ. Σπύρος Λυκούδης για την πολυεξαγγελθείσα κίνησή του, την οποία δημοσιοποίησε χθες σε εκδήλωση που οργάνωσε η πάλαι ποτέ μεταρρυθμιστική τάση της ΔΗΜΑΡ.

Ο ανεξάρτητος βουλευτής απέφυγε με κάθε τρόπο να χρησιμοποιήσει τον όρο «κόμμα» για την πρωτοβουλία του. «Συγκροτούμε ένα νέο πολιτικό χώρο, τους “Μεταρρυθμιστές για τη δημοκρατία και την ανάπτυξη”», είπε και ως κεντρικό του στόχο ανέδειξε «την ανάγκη συνάντησης όλων των δυνάμεων του ιστορικού δημοκρατικού χώρου». Καθώς, ωστόσο, σε όλες τις τελευταίες συνεντεύξεις του και ο ίδιος ο κ. Λυκούδης αναγνωρίζει πόσο δύσκολο είναι να βρεθεί κοινός τόπος μεταξύ «Ελιάς» και «Ποταμιού», το πολυπληθές ακροατήριό του που βρέθηκε χθες στο Μουσείο Μπενάκη μάλλον έφυγε με την εντύπωση ότι αν οι ΜΕΤΑ ανιχνευθούν στις επόμενες δημοσκοπήσεις με ένα ελπιδοφόρο ποσοστό, μάλλον θα μετεξελιχθούν πολύ σύντομα και σε κόμμα.

Τούτο, άλλωστε, διεφάνη και από το δημόσιο κάλεσμα που ο πρώην γραμματέας της ΔΗΜΑΡ απηύθυνε στους πολίτες για να αγκαλιάσουν την πρωτοβουλία του. «Εμείς, οι “Μεταρρυθμιστές”», είπε, «απευθυνόμαστε σε όλους τους δημοκρατικούς, προοδευτικούς πολίτες και τους καλούμε να συμπαραταχθούν μαζί μας, να πλαισιώσουν την προσπάθειά μας. Να συγκροτήσουμε πολιτικές κινήσεις ανοικτές στην κοινωνία και στους πολίτες σε όλες τις πόλεις της χώρας. Να ανοίξουμε ένα μεγάλο διάλογο με τις άλλες δημοκρατικές και προοδευτικές δυνάμεις. Να ορθώσουμε μέτωπο απέναντι στον δεξιό και τον αριστερό λαϊκισμό, τον ρατσισμό και τον νεοναζισμό».

Με το ίδιο ακριβώς σκεπτικό ο κ. Λυκούδης εξήγησε και τους στόχους της κίνησής του. Αφού τόνισε ότι «φιλοδοξούμε να αποτελέσουμε έναν πολιτικό χώρο που θα επιδιώξει να υπερβούμε όλοι αντιπαλότητες, μικρότητες, ηγεμονικές και αλαζονικές συμπεριφορές που ταλανίζουν τον δημοκρατικό, προοδευτικό χώρο και απογοητεύουν τους πολίτες», εμμέσως πλην σαφώς απευθύνθηκε στα στελέχη του ΠΑΣΟΚ και του «Ποταμιού»: «Οφείλουμε να συναντηθούμε άνθρωποι με διαφορετικές πολιτικές καταγωγές· με κυβερνητική εμπειρία και όχι. Δεν είναι εύκολη η συνάντηση αυτή. Νομίζω, όμως, ότι είναι αναγκαία», είπε και κατέληξε με τη φράση «το να γίνουμε “ένα” φαίνεται σήμερα ακατόρθωτο, αλλά το να ενώσουμε τις δυνάμεις μας το μπορούμε».

Ποιοι έδωσαν το «παρών»

Μεταξύ άλλων στο ακροατήριο του κ. Λυκούδη διέκρινε κανείς αρκετά στελέχη της πρωτοβουλίας των «58» και άλλων κινήσεων της Κεντροαριστεράς (Γ. Βούλγαρης, Στ. Λιβαδάς, Αθ. Δρέττα, Ν. Μπίστης, Γ. Καλογήρου, Χρ. Δερβένης, Eυ. Μεϊμάρογλου. Δ. Σκάλκος, Π. Κουναλάκης, Β. Πουλαντζάς, Γ. Τούντας, Τ. Σαμαντάς), ενώ παρών ήταν ο υφυπουργός Ανάπτυξης του ΠΑΣΟΚ Οδ. Κωνσταντινόπουλος, ο ανεξάρτητος Βασ. Οικονόμου και ο Γρ. Ψαριανός, ο πρώην εκπρόσωπος της ΔΗΜΑΡ Ανδρ. Παπαδόπουλος και παραδόξως, η κ. Μαρία Ρεπούση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή