Νεκρός Καναδός εξτρεμιστής ύστερα από καταδίωξη

Νεκρός Καναδός εξτρεμιστής ύστερα από καταδίωξη

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΜΟΝΤΡΕΑΛ. Ενας Καναδός στρατιώτης σκοτώθηκε και ένας συνάδελφός του τραυματίσθηκε βαριά τη Δευτέρα, αφού χτυπήθηκαν από το αυτοκίνητο ενός 25χρονου, του Μαρτέν Κουτίρ-Ρουλό, ο οποίος κατόπιν βρήκε τον θάνατο κατά την ανταλλαγή πυροβολισμών με την αστυνομία.

Σύμφωνα με χθεσινές δηλώσεις αξιωματούχου της αστυνομίας του Κεμπέκ, ο 25χρονος Κουτίρ Ρουλό ήταν γνωστός στις διωκτικές υπηρεσίες και είχε «ριζοσπαστικοποιηθεί», όπως είναι ο επικρατών ευφημισμός για όσους Καναδούς έχουν ασπασθεί το εξτρεμιστικό Ισλάμ.

Οι δύο στρατιώτες περπατούσαν τη Δευτέρα κοντά σε εμπορικό κέντρο της κωμόπολης Σεν-Ζαν Ρισελιέ, 40 χλμ. ΝΑ του Μόντρεαλ, όταν το αυτοκίνητο του Κουτίρ-Ρουλό τους εμβόλισε με μεγάλη ταχύτητα, πριν προσπαθήσει να διαφύγει. Ο δράστης βρήκε τον θάνατο ύστερα από καταδίωξη και ανταλλαγή πυροβολισμών με άνδρες της αστυνομίας.

Σύμφωνα με χθεσινές αποκαλύψεις του καναδικού Τύπου, ο Κουτίρ Ρουλό είχε ασπασθεί το Ισλάμ, ενώ στη σελίδα του στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Facebook χρησιμοποιούσε το ψευδώνυμο Αχμάντ Ρουλό. Η δημοσιογραφική έρευνα έδειξε ότι ο Ρουλό είχε έλθει σε επαφή με εξτρεμιστικούς ισλαμικούς κύκλους πριν από ένα χρόνο.

Τι «έγραφε» στο Facebook

Στις αναρτήσεις του στο Facebook, ο Κουτίρ Ρουλό δηλώνει την πίστη του στο Ισλάμ καταδικάζοντας τον χριστιανισμό και την αθεΐα ως ψεύδη. Μία από τις αναρτήσεις περιλαμβάνει το παρακάτω απόσπασμα ποιήματος του συντρόφου του προφήτη Μωάμεθ, χαλίφη Ομάρ ιμπν Χατάμπ: «Δεν θα ησυχάσω μέχρις ότου το ένα μάγουλο του τυράννου είναι στο έδαφος και το άλλο κάτω από το πέλμα μου».

Τον κίνδυνο που παρουσιάζουν για τον Καναδά οι γηγενείς τζιχαντιστές έχει επανειλημμένα υπογραμμίσει η υπηρεσία κρατικής ασφάλειας του Καναδά, CSIS. Τη Δευτέρα, ο επικεφαλής επιχειρήσεων της υπηρεσίας, Τζεφ Γιαβόρσκι, επανέλαβε τις ανησυχίες του σχετικά με την ικανότητα του «Ισλαμικού Κράτους» να διασπείρει το μήνυμά του μέσω σελίδων και υπηρεσιών κοινωνικής δικτύωσης.

Κατά τη διάρκεια της χθεσινής του κατάθεσης ενώπιον της αρμόδιας κοινοβουλευτικής επιτροπής στην Οττάβα, ο κ. Γιαβόρσκι ανέφερε ότι γνωρίζει την ταυτότητα 50 Καναδών οι οποίοι έχουν εμπλακεί σε τρομοκρατικές δραστηριότητες με το «Ισλαμικό Κράτος» και άλλες εξτρεμιστικές οργανώσεις.

Η επίλεκτη μονάδα RCMP της καναδικής αστυνομίας ανακοίνωσε στις αρχές του μήνα ότι παρακολουθεί 90 άτομα που είτε επιδιώκουν να ταξιδέψουν στο εξωτερικό για να ενταχθούν σε εξτρεμιστικές οργανώσεις είτε επέστρεψαν στον Καναδά από τα πεδία μαχών του ιερού πολέμου. Η RCMP δημιούργησε φέτος, για πρώτη φορά, ειδικές ομάδες ερευνών, με στόχο «άτομα και νομικά πρόσωπα που αποτελούν απειλές στην εθνική ασφάλεια».

Σύμφωνα με τον Τύπο της επαρχίας του Κεμπέκ, ο Κουτίρ Ρουλό ήταν γνωστός στις διωκτικές υπηρεσίες, οι οποίες του είχαν αφαιρέσει το διαβατήριο ώστε να μην ταξιδέψει στη Συρία.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή