Οι αγορές εταιρικών ομολόγων το επόμενο μέτρο στήριξης από την ΕΚΤ

Οι αγορές εταιρικών ομολόγων το επόμενο μέτρο στήριξης από την ΕΚΤ

3' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το επόμενο αποφασιστικό βήμα της για τη στήριξη της οικονομίας της Ευρωζώνης, την αγορά εταιρικών ομολόγων, φέρεται να μελετά η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα μετά τις πρώτες αγορές καλυμμένων ομολόγων που εγκαινίασε τη Δευτέρα και συνέχισε χθες με αγορές ιταλικών ομολόγων, προκαλώντας ευφορία στις αγορές. Πηγές της Τράπεζας, που προτίμησαν την ανωνυμία, ανέφεραν στο Ρόιτερς πως η ΕΚΤ πρόκειται να συζητήσει την προοπτική αγορών εταιρικών ομολόγων στη συνεδρίαση του Δεκεμβρίου. Αν και διευκρίνισαν πως η κίνηση δεν είναι βέβαιη, τόνισαν ότι αν ληφθεί σχετική απόφαση, οι αγορές θα αρχίσουν στις αρχές του 2015.

Οπως σχολιάζει ο Κρίστιαν Σουλτζ, αναλυτής της Berenberg, η ιδέα δεν είναι εντελώς καινούργια καθώς την εξέταζαν κύκλοι των αγορών και ίσως η ΕΚΤ το 2012, προτού ανακοινώσει το δεύτερο πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων, το γνωστό ως ΟΜΤ. Ο ίδιος αναλυτής υπογραμμίζει πως όσα μέτρα έχει ανακοινώσει τους τελευταίους μήνες η ΕΚΤ είχαν περιορισμένο αντίκτυπο μέσω της ισοτιμίας του ευρώ, αλλά η εμπιστοσύνη υποχώρησε περαιτέρω. Ετσι η Τράπεζα πιέζεται να προχωρήσει σε περαιτέρω χαλάρωση και αναζητεί τρόπους για να διευρύνει το φάσμα των αγορών τίτλων. Θα εξαιρέσει, πάντως, αναγκαστικά τα ακάλυπτα τραπεζικά ομόλογα που θα δημιουργούσαν σύγκρουση συμφερόντων, καθώς μετά την ολοκλήρωση των τεστ κοπώσεως των τραπεζών η ΕΚΤ θα αναλάβει την τραπεζική εποπτεία της Ευρωζώνης.

Σύμφωνα, πάντα, με τον Κρίστιαν Σουλτζ, η Τράπεζα επέλεξε αυτή τη χρονική συγκυρία καθώς τον Δεκέμβριο θα αναγκαστεί να αναθεωρήσει πάλι προς τα κάτω τις προβλέψεις της για την ανάπτυξη και τον πληθωρισμό. Σε ό,τι αφορά την επιλογή της αγοράς εταιρικών ομολόγων, επισημαίνει πως πρόκειται για την τέταρτη σε μέγεθος αγορά τίτλων με πρώτη εκείνη των κρατικών ομολόγων. Οποιαδήποτε συζήτηση για αγορά κρατικών ομολόγων θα προσέκρουε στη σθεναρή αντίσταση του Βερολίνου, ενώ δεν έχει ακόμη αποφανθεί για τη νομιμότητα του προγράμματος αγορών κρατικών ομολόγων της ΕΚΤ το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, στο οποίο προσέφυγαν ομάδα Γερμανών πολιτικών. Οπως, άλλωστε, επισημαίνει ο Σουλτζ, η παρούσα επιβράδυνση ενδεχομένως δεν είναι τόσο βαριά ώστε να αναγκάσει την ΕΚΤ να υπερβεί την κόκκινη γραμμή του Βερολίνου μέσω αγορών κρατικών ομολόγων. Η Berenberg εκτιμά πως η ελάχιστη αξία των αγορών θα είναι της τάξεως των 150 εκατ. ευρώ και σε περίπτωση επέκτασης του προγράμματος μπορεί να φθάσει τα 500 έως 700 δισ. ευρώ μέσα σε δύο χρόνια.

Πηγές της ΕΚΤ ανέφεραν χθες ότι η Τράπεζα προχώρησε σε αγορές ιταλικών καλυμμένων ομολόγων, μεταξύ των οποίων και τίτλους της ιταλικής τράπεζας Intesa Sanpaolo SpA μετά τις αγορές ομολόγων των γαλλικών τραπεζών Societe Generale και BNP Paribas στις οποίες προχώρησε τη Δευτέρα. Απηχώντας, πάντως, την πάγια γερμανική θέση, ο Χακίμ Νάγκελ, στέλεχος της Bundesbank, υποβάθμισε τη σημασία των αγορών ομολόγων από την ΕΚΤ τονίζοντας πως η νομισματική πολιτική μπορεί μόνο να αγοράσει χρόνο μέχρις ότου σταθούν καλύτερα στα πόδια τους οι οικονομίες.

Σε ό,τι αφορά την αντίδραση των αγορών, που οδήγησαν χθες σε υποχώρηση τις αποδόσεις των ομολόγων της ευρωπαϊκής περιφέρειας και σε άνοδο εκείνες των γερμανικών ομολόγων, έρευνα του Bloomberg μεταξύ οικονομικών αναλυτών και παραγόντων της αγοράς διαπιστώνει πως οι επενδυτές είναι πεπεισμένοι ότι, ενόψει μιας υποχώρησης των αγορών, οι κεντρικές τράπεζες θα σπεύσουν να προσφέρουν την απαιτούμενη στήριξη προκειμένου να αποτραπεί ένα πλήγμα στην οικονομία. Αναλυτές της Morgan Stanley επικαλούνται μάλιστα τις παρεμβάσεις στελεχών της αμερικανικής Federal Reserve, που την περασμένη εβδομάδα ζήτησαν να παραταθεί το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων. Παράλληλα, ο Ματ Κινγκ, στρατηγικός αναλυτής της Citigroup, και οι συνεργάτες του καθόρισαν αριθμητικά τη ρευστότητα που εκτιμούν πως χρειάζονται οι αγορές από τις κεντρικές τράπεζες κάθε τρίμηνο προκειμένου να μην υποχωρούν. Βάσει της εκτίμησης ότι χωρίς καμία στήριξη θα σημειωθεί πτώση 10% των μετοχών, οι εν λόγω αναλυτές υπολογίζουν πως χρειάζονται περίπου 200 δισ.δολάρια κάθε τρίμηνο για να αποτραπούν οι μαζικές πωλήσεις που οδηγούν σε πτώση τις αγορές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή