«Αγνοείται» το νομοσχέδιο για το φυσικό αέριο

«Αγνοείται» το νομοσχέδιο για το φυσικό αέριο

2' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Εξαφανίστηκε» χθες το νομοσχέδιο για το άνοιγμα της λιανικής αγοράς φυσικού αερίου. Εκανε για μερικές ώρες την εμφάνισή του προχθές στο open gov.gr και από τότε η τύχη του… αγνοείται. Από το γραφείο του υφυπουργού Μάκη Παπαγεωργίου απέδωσαν το γεγονός την πρώτη ημέρα σε τεχνικά προβλήματα και διαβεβαίωναν ότι αύριο (δηλαδή σήμερα) θα έχουν επιλυθεί και το νομοσχέδιο θα βρίσκεται στο Διαδίκτυο. Μέχρι αργά χθες το βράδυ κάτι τέτοιο δεν είχε συμβεί, γεγονός που μάλλον επιβεβαιώνει τις φήμες που θέλουν το πρόβλημα να μην είναι τεχνικό αλλά επικοινωνιακό. Οι κακές γλώσσες μιλάνε για πλήρη διάρρηξη των σχέσεων μεταξύ του υπουργού Γιάννη Μανιάτη (φωτ.) και του υφυπουργού Μάκη Παπαγεωργίου. Στο μεταξύ, πάντως, το νομοσχέδιο έχει προκαλέσει τις πρώτες έντονες αντιδράσεις από τον κλάδο της ενεργοβόρου βιομηχανίας, στελέχη της οποίας υποστηρίζουν ότι αυξάνει το κόστος διανομής από 1 ευρώ/μεγαβατώρα στα 4 ευρώ η μεγαβατώρα.

Στις 6 Νοεμβρίου 2014 ξεκινούν σταδιακά οι ανακοινώσεις γ΄ τριμήνου για τις εισηγμένες, με τον ΟΤΕ και την Coca-Cola HBC να δημοσιεύουν εκείνη την ημέρα τις λογιστικές καταστάσεις εννεαμήνου. Ακολουθούν στις 11 και 17 Νοεμβρίου αντίστοιχα η «Σαράντης» και τα Ελληνικά Χρηματιστήρια. Το περυσινό εννεάμηνο του 2013 στις επιχειρήσεις ο ΟΤΕ είχε εμφανίσει τα υψηλότερα κέρδη (497,9 εκατ. ευρώ) και ακολούθησαν η Folli Follie Group (284,5 εκατ. ευρώ) και η Coca-Cola HBC με κέρδη 212,8 εκατ. ευρώ. Αντίθετα, τις μεγαλύτερες ζημίες πέρυσι στο εννεάμηνο εμφάνισαν τα Ελληνικά Πετρέλαια (-171 εκατ. ευρώ) και ακολούθησαν η τσιμεντοβιομηχανία Ηρακλής (-118,1 εκατ. ευρώ) και η Βιοχάλκο (-82,2 εκατ. ευρώ).

Χαμηλά η Ελλάδα

Μέχρι τώρα πιστεύαμε ότι η εγχώρια οικονομία είναι η… τελευταία –σε όρους ανταγωνιστικότητας– στην Ευρωζώνη. Δυστυχώς, η πραγματικότητα είναι πολύ χειρότερη. Οπως σημείωσε ο πρόεδρος του ΙΟΒΕ κ. Τάκης Αθανασόπουλος, η ελληνική οικονομία είναι τρίτη από το τέλος μεταξύ των εννέα χωρών των Βαλκανίων. Δηλαδή τελευταίοι και στα Βαλκάνια. Οι δείκτες ανταγωνιστικότητας της οικονομίας μας είναι λίγο καλύτεροι μόνο από αυτούς της Σερβίας και της Αλβανίας, ενώ σε σχέση με τη Βουλγαρία υστερούμε κατά περίπου 30 θέσεις στην παγκόσμια κατάταξη. Ο κ. Αθανασόπουλος υπογράμμισε ότι πρέπει να ανατρέψουμε την κατάσταση αυτή, υλοποιώντας όλες τις απαιτούμενες μεταρρυθμίσεις γρήγορα και αποτελεσματικά.

Συνάντηση Στουρνάρα με Ενωση Ασφαλιστικών

Θέματα όπως η αναβαλλόμενη φορολογία για τον υπολογισμό των εποπτικών κεφαλαίων των ασφαλιστικών εταιρειών, φορολογικά κίνητρα, αλλά και η προώθηση του δεύτερου πυλώνα ασφάλισης, ήταν τα θέματα που έθεσε το προεδρείο της Ενωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών στην πρώτη συνάντηση που είχε με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννη Στουρνάρα. Ο αρμόδιος για την εποπτεία του ασφαλιστικού κλάδου άκουσε με προσοχή, χωρίς να αναλάβει δεσμεύσεις στα αιτήματα του κλάδου, αλλά αυτό που αξιολογείται θετικά είναι το γεγονός ότι ο Γιάννης Στουρνάρας πήρε την πρωτοβουλία να επισκεφθεί ο ίδιος τα γραφεία της Ενωσης.

Τα τεχνικά προβλήματα της αγοράς ομολόγων

Τις τελευταίες ημέρες, με την άνοδο και τη διόρθωση των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων, έχουν ακουστεί πολλά για τους φόβους των επενδυτών σχετικά με την πορεία εξόδου της Ελλάδας από το Μνημόνιο, την πολιτική αβεβαιότητα στη χώρα κ.λπ. Ωστόσο, η αγορά έδειξε χθες ότι υπάρχουν και άλλοι παράγοντες που καθορίζουν τις αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων. Για παράδειγμα η απόδοση των 10ετών τίτλων κινήθηκε στην περιοχή του 7,7% και των 5ετών τίτλων στο 7,3%. Η διαφορά στις αποδόσεις τους είναι πολύ μικρή για δύο ομόλογα με τόσο μεγάλη διαφορά στη χρονική τους διάρκεια. Και αυτό δείχνει ότι η ελληνική αγορά ομολόγων αντιμετωπίζει ακόμη πολλά τεχνικά προβλήματα που την επηρεάζουν και δεν είναι μόνο οι πολιτικοί λόγοι και η μη παροχή εμπιστοσύνης των επενδυτών στα μεγέθη της ελληνικής οικονομίας, που πλέον βρίσκονται σε πολύ καλύτερη κατάσταση από ό,τι λίγα χρόνια πριν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή