Το φθηνό πετρέλαιο απειλεί τις ΗΠΑ

Το φθηνό πετρέλαιο απειλεί τις ΗΠΑ

2' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Νέα δεδομένα για τις προοπτικές του σχιστολιθικού πετρελαίου διαμορφώνει η δραματική υποχώρηση των τιμών του σε Λονδίνο και ΗΠΑ, με τους αναλυτές να επανεξετάζουν τις εκτιμήσεις τους και να αναθεωρούν τη θέση των ΗΠΑ και του ΟΠΕΚ στην παγκόσμια αρένα παραγωγής μαύρου χρυσού. Την ίδια στιγμή, η αύξηση της ζήτησης από την Κίνα δεν φαίνεται ικανή να στηρίξει τις τιμές. Εκτιμήσεις που θέλουν την τιμή του αργού πετρελαίου να υποχωρεί ακόμη και στα 75 δολάρια το βαρέλι οδηγούν στο συμπέρασμα πως θα ήταν ασύμφορο για τις ΗΠΑ να συνεχίσουν την παραγωγή από σχιστολιθικά πετρώματα, ανακόπτοντας την εξέλιξη της χώρας σε πρωταγωνιστικό παίκτη της διεθνούς αγοράς ενέργειας. Αυτό θεωρείται, εξάλλου, ότι είναι το κίνητρο της Σαουδικής Αραβίας, η οποία άφησε να εννοηθεί πρόσφατα πως δεν προτίθεται να προχωρήσει σε μείωση της ημερήσιας παραγωγής πετρελαίου για να στηρίξει τις τιμές του.

Η ημερήσια παραγωγή σχιστολιθικού πετρελαίου στις ΗΠΑ τον Οκτώβριο αναρριχήθηκε στο ρεκόρ των 8,95 εκατ. βαρελιών από τα 944.000 βαρέλια ένα χρόνο πριν, σύμφωνα με την Υπηρεσία Πληροφοριών Ενέργειας των ΗΠΑ. Μπροστά στο ενδεχόμενο, λοιπόν, να ενισχυθεί η θέση των ΗΠΑ στις αγορές ενέργειας, η Σαουδική Αραβία φαίνεται πως προτίθεται να επιτρέψει την πτώση των τιμών. Γιατί, όμως, μια περαιτέρω πτώση της τιμής του αργού πετρελαίου, ειδικότερα, να απέβαινε ασύμφορη για τις ΗΠΑ; Οπως επισημαίνεται σε δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg, η παραγωγή από οριζόντια πηγάδια σχιστόλιθου εξαντλείται τρεις φορές ταχύτερα από την παραδοσιακή κάθετη διύλιση. Δηλαδή θα πρέπει να διυλίζονται, περίπου, 1,8 εκατομμύρια βαρέλια σε ημερήσια βάση για να διατηρηθεί η σταθερή παραγωγή, τονίζει ο Βίκας Ντιουβέντι, οικονομολόγος της Macquarie. Η πτώση, ωστόσο, της τιμής στα 70 δολάρια το βαρέλι θα περιόριζε τη χρηματοδότηση για να συνεχίσει ή ακόμα και να αυξηθεί η οριζόντια διύλιση και κατ’ επέκταση να διατηρηθεί ή ακόμη και να ενισχυθεί η παραγωγή πετρελαίου στις ΗΠΑ, παρατηρεί ο Φίλιπ Βέρλεγκερ, ο οποίος διετέλεσε οικονομικός σύμβουλος του προέδρου Φορντ και διευθυντής του Γραφείου Ενεργειακής Πολιτικής του προέδρου Κάρτερ. Από την άλλη πλευρά, αναλυτές της Sanford C. Bernstein υποστηρίζουν ότι η τιμή του αργού πετρελαίου θα αυξηθεί σε επίπεδα που θα συμφέρει η παραγωγή σχιστολιθικού πετρελαίου στις ΗΠΑ.

Στοιχηματίζουν στην πτώση

Μεγάλη μείωση στα στοιχήματα για άνοδο των τιμών του πετρελαίου παρατηρείται στις αγορές εμπορευμάτων από τα κεφάλαια αντιστάθμισης κινδύνου (hedge funds). Οι θέσεις long για το αργό πετρέλαιο μειώθηκαν κατά 8,1% την περασμένη εβδομάδα, αφού η τιμή του έχει εξασθενήσει κατά 8,8% αυτόν τον μήνα. Σύμφωνα με την αμερικανική Επιτροπή Διαπραγμάτευσης Εμπορευμάτων, οι θέσεις short, που στοιχηματίζουν σε πτώση, εκτοξεύθηκαν στο υψηλό των τελευταίων 22 μηνών την περασμένη εβδομάδα. Το αργό υποχώρησε στα 79,78 δολάρια το βαρέλι στις 16 Οκτωβρίου, διολισθαίνοντας στο ναδίρ από τον Ιούνιο του 2012 λόγω της μεγάλης αύξησης στην παραγωγή σχιστολιθικού πετρελαίου τις ΗΠΑ, αλλά και της πεποίθησης ότι ο ΟΠΕΚ δεν θα προχωρήσει σε αύξηση της ημερήσιας παραγωγής για να αναχαιτίσει την πτώση των τιμών στις διεθνείς αγορές. Ο Ερικ Λι, αναλυτής της Citigroup στη Νέα Υόρκη, θεωρεί πως η ροή του πετρελαίου από σχιστολιθικά πετρώματα στις ΗΠΑ είναι αρκετά ισχυρή για να διατηρηθεί η τιμή του μέχρι και στα 90 δολάρια το βαρέλι για το υπόλοιπο ήμισυ της τρέχουσας δεκαετίας, αν και μπορεί να υποχωρεί κατά καιρούς στα 70 δολάρια το βαρέλι.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή