ΙΟΒΕ: Απαιτείται νέα συνεννόηση μεταξύ Ελλάδας και Ε.Ε.

ΙΟΒΕ: Απαιτείται νέα συνεννόηση μεταξύ Ελλάδας και Ε.Ε.

1' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην ανάγκη να επέλθει μία νέα συνεννόηση μεταξύ Ελλάδας και Ευρώπης αναφέρθηκε ο γενικός διευθυντής του ΙΟΒΕ, Ν. Βέττας, χθες, κατά την παρουσίαση της τριμηνιαίας έκθεσης του Ιδρύματος για την ελληνική οικονομία. Παράλληλα, δήλωσε πως υπάρχουν τρεις προϋποθέσεις για να επιστρέψει η Ελλάδα στις αγορές:

1. Να έχει ολοκληρωθεί ο έλεγχος της τρόικας.

2. Να υπάρχει καλό κλίμα στις αγορές.

3. Να υπάρχει συμπληρωματικότητα στη χρηματοδότηση. Δηλαδή, οι ανάγκες της χώρας να καλύπτονται τόσο από την Ε.Ε. όσο και από τις αγορές.

Στο πλαίσιο της νέας συνεννόησης Ελλάδας και Ε.Ε. που απαιτείται, ο κ. Βέττας δήλωσε πως «ρητή βάση για τη συμφωνία πρέπει να αποτελεί το νέο αναπτυξιακό πρότυπο της χώρας, με έμφαση στην εξωστρέφεια, την καινοτομία και τις επενδύσεις».

Πάντως, ο ίδιος υποστήριξε ότι η οικονομία έχει εξισορροπηθεί, αλλά «όσο υπάρχουν αναποφασιστικότητα, αμφιθυμία, έλλειψη συναίνεσης και καθυστερήσεις στην εφαρμογή των απαραίτητων δομικών μεταρρυθμίσεων, τόσο θα υπάρχει αδυναμία προσέλκυσης επενδύσεων και αύξησης των εξαγωγών και φυσικά αδυναμία επίτευξης υψηλών ρυθμών ανάπτυξης και μείωσης της ανεργίας».

Αναφερόμενος στους κινδύνους που υπάρχουν, υποστήριξε ότι αυτοί αφορούν την υποχώρηση των προοπτικών ανάπτυξης διεθνώς και ειδικότερα στην Ευρώπη, την καθυστέρηση δομικών μεταρρυθμίσεων, ενώ ανέφερε πως «από τις ευρωεκλογές και μετά έχει κυριαρχήσει σταδιακά στον πολιτικό διάλογο η πρόθεση αναίρεσης των κύριων χαρακτηριστικών της οικονομικής πολιτικής». Διατύπωσε, δε, αμφιβολίες για το κατά πόσο η αλλαγή του παραγωγικού προτύπου της χώρας προχωρεί με τους ρυθμούς που θα έπρεπε.

Επίσης, υποστήριξε πως «ο δρόμος μιας αμοιβαίας επωφελούς συμφωνίας με τους Ευρωπαίους εταίρους περνάει μέσα και από την επίτευξη μιας έστω ελάχιστης πολιτικής σταθερότητας και συναίνεσης στη χώρα».

Από την πλευρά του, ο κ. Αγγ. Τσακανίκας, επιστημονικός συνεργάτης του ΙΟΒΕ, υποστήριξε ότι φέτος η οικονομία θα τρέξει με ρυθμό περίπου όσο προβλέπει και η κυβέρνηση, επισημαίνοντας ότι το 0,7% είναι το «ταβάνι», ενώ για την ανεργία εκτίμησε ότι θα υποχωρήσει στο 26,7%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή