Αποσύρθηκε διάταξη από τροπολογία του ΥΠΟΙΚ για τη Διαύγεια

Αποσύρθηκε διάταξη από τροπολογία του ΥΠΟΙΚ για τη Διαύγεια

1' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αντίθετη με διάταξη που συμπεριελήφθη σε υπουργική τροπολογία του υπουργείου Οικονομικών, δήλωσε η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και ανακοίνωσε ότι αποσύρεται.

Η τροπολογία είχε κατατεθεί από το υπουργείο Οικονομικών σε νομοσχέδιο του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης που καθιερώνει την αρχή της ανοιχτής διάθεσης και περαιτέρω χρήσης εγγράφων και πληροφοριών του δημοσίου. Η διάταξη της τροπολογίας που ανακοινώθηκε από την υφυπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης Εύη Χριστοφιλοπούλου ότι αποσύρεται, προβλέπει ότι πράξεις ανάληψης υποχρέωσης δαπάνης και σχετικές ανακλητικές αποφάσεις των διατακτών που έχουν εκδοθεί αποκλειστικά μέχρι 30.09.2014, ισχύουν από την ημερομηνία έκδοσης τους, ανεξάρτητα από τον χρόνο ανάρτησης αυτών στο διαδίκτυο (Πρόγραμμα «Διαύγεια»).

Η τροπολογία εκτός από τον υπουργό Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη (σ.σ. το υπουργείο Οικονομικών ήταν επισπεύδον στην κατάθεση της τροπολογίας), υπογράφεται και από συναρμόδιους υπουργούς ανάμεσα στους οποίους και ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης.

Όπως όμως εξήγησε η κ. Χριστοφιλοπούλου, έχοντας δίπλα της τον κ. Μητσοτάκη, η διάταξη αυτή παρεισέφρυσε από λάθος στην συγκεκριμένη τροπολογία και επειδή δεν διαπνέεται από πνεύμα της Διαύγειας που προωθεί το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, θα αποσυρθεί. Η απόσυρση, όπως ενημέρωσε η κ. Χριστοφιλοπούλου, θα γίνει από το υπουργείο Οικονομικών. Όπως εξήγησε η υφυπουργός, πρόθεση του υπουργείου ήταν να ρυθμίσει το θέμα της μεταφοράς μαθητών, αλλά σε μια περίοδο που προωθείται η Διαύγεια και για τις ΜΚΟ τίθεται εν αμφιβόλω το συγκεκριμένο σημείο.

Ικανοποίηση ΠΑΣΟΚ για την απόσυρση τροπολογίας

Την ικανοποίηση του εκφράζει το ΠΑΣΟΚ σχετικά με την παρέμβαση της υφυπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Εύης Χριστοφιλοπούλου, με την οποία απεσύρθη διάταξη που είχε κατατεθεί στη Βουλή και με την οποία εξαιρούνταν διοικητικές πράξεις από την υποχρεωτική δημοσίευσή τους στη «Διαύγεια».

Στη σχετική ανακοίνωση του το ΠΑΣΟΚ υπογραμμίζει παράλληλα ότι «ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κυριάκος Μητσοτάκης, είχε αποδεχθεί και υπογράψει τη σχετική τροπολογία που είχε εισηγηθεί το υπουργείο Οικονομικών». Σημειώνεται επίσης στην ανακοίνωση ότι «το ΠΑΣΟΚ όχι μόνο δεν πρόκειται να επιτρέψει σε κανέναν να υπονομεύσει το πρόγραμμα “Διαύγεια” και την πλήρη διαφάνεια που εξασφαλίζει στις πράξεις της Δημόσιας Διοίκησης, αλλά πρωτοστατεί στη Βουλή στο να αναρτούν υποχρεωτικά τα στοιχεία τους στη «Διαύγεια» και νέοι φορείς όπως οι ΜΚΟ που χρηματοδοτούνται από το Δημόσιο».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή