Διαψεύδει η EKT τα περί αποτυχίας ελληνικών τραπεζών στα τεστ αντοχής

Διαψεύδει η EKT τα περί αποτυχίας ελληνικών τραπεζών στα τεστ αντοχής

1' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έσπευσε να διαψεύσει πληροφορίες του ισπανικού πρακτορείου ειδήσεων Efe, σύμφωνα με το οποίο τουλάχιστον 11 τράπεζες, μεταξύ των οποίων τρεις ελληνικές, τρεις ιταλικές και δύο αυστριακές, θ' αποτύχουν στα τεστ αντοχής που θα δημοσιεύει η ΕΚΤ την ερχόμενη Κυριακή.

Σύμφωνα με ανακοίνωση Τύπου της ΕΚΤ, τα τελικά αποτελέσματα των δοκιμασιών στις οποίες έχει υποβάλλει τις ευρωπαϊκές τράπεζες δεν έχουν ακόμη αποσταλεί σε αυτές και συνεπώς κάθε αναφορά σε αυτά αποτελεί εικασία.

Σήμερα το πρωί τα περισσότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια άρχισαν να υποχωρούν ελαφρώς (αργότερα ανέκαμψαν), όταν μεταδόθηκε η είδηση περί αποτυχίας ορισμένων τραπεζών.

Σύμφωνα με το Efe, τα προκαταρκτικά στοιχεία υποδηλώνουν ότι στις δοκιμασίες αντοχής θ' αποτύχουν τρεις ελληνικές τράπεζες, τρεις ιταλικές, δύο αυστριακές, μία κυπριακή και πιθανώς μια βελγική και μια πορτογαλική.

Ωστόσο στο δημοσίευμα δεν αναφέρονται στοιχεία για τα επιπλέον κεφάλαια που θα πρέπει να συγκεντρώσουν οι τράπεζες ώστε να αποκαταστήσουν το ελάχιστο όριο κεφαλαιακής επάρκειας που έχει οριστεί στο 8% των βασικών ιδίων κεφαλαίων και στο 5,5% υπό το δυσμενές σενάριο.

Αναλυτής της Pimco δήλωσε στο Reuters ότι θα μπορούσαν ν' αποτύχουν στα τεστ μέχρι και 18 τράπεζες, ωστόσο εκτίμησε ότι η ανακεφαλαιοποίηση τους δεν θ' αποτελέσει πρόβλημα.

Υπενθυμίζεται ότι τις προηγούμενες ημέρες ανώτατα στελέχη ελληνικών τραπεζών, αλλά και ο υπουργός Οικονομικών κ. Γκίκας Χαρβούβελης, είχαν εκτιμήσει ότι στην περίπτωση που εντοπιστούν επιπρόσθετες κεφαλαιακές ανάγκες στις ελληνικές τράπεζες, αυτές θα καλυφθούν με ευκολία από τον ιδιωτικό τομέα.

Επίσης υπενθυμίζεται ότι το Ελληνικό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας διαθέτει 11,5 δισ. ευρώ ακριβώς για την κάλυψη κεφαλαιακών αναγκών των ελληνικών τραπεζών.

Η ΕΚΤ θ' αναλάβει την απευθείας εποπτεία των 130 συστημικών τραπεζών της Ευρωζώνης από τις 4 Νοεμβρίου στο πλαίσιο της τραπεζικής ένωσης. Εκτιμάται ότι με τα stress test και τη διαδικασία αξιολόγησης ποιότητας ενεργητικού (AQR) στην οποία έχουν υποβληθεί τους προηγούμενες μήνες οι συστημικές τράπεζες της Ευρωζώνης θα διαλυθούν οι όποιες αμφιβολίες των επενδυτών σχετικά με την ευρωστία των ευρωπαϊκών τραπεζών.

Παράλληλα η ΕΚΤ θέλει τα τεστ να είναι σκληρά και αξιόπιστα αφενός για να προστατεύσει τη δική της αξιοπιστία και αφετέρου ώστε πράγματι να ενισχυθεί η αξιοπιστία των τραπεζών και τελικά να ενισχυθούν από τους επενδυτές ώστε και πάλι να μπορέσουν να δανείσουν και να υποστηρίξουν την ανάκαμψη της Ευρωζώνης. 

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή