Φορτσάκης: «Δεν θα επιτρέψω να ξαναγίνει μπάχαλο»

Φορτσάκης: «Δεν θα επιτρέψω να ξαναγίνει μπάχαλο»

2' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Προς εκτόνωση οδεύει η κρίση στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Χθες, ο πρύτανης Θεόδωρος Φορτσάκης έστειλε σαφές μήνυμα προς τους φοιτητές, ότι δεν θα επιτρέψει τραμπουκισμούς μέσα στους χώρους του ΑΕΙ, ενώ στη συζήτηση με τους διοικητικούς υπαλλήλους του ιδρύματος δήλωσε διατεθειμένος για αναζήτηση λύσεων. Θετικοί παρουσιάζονται στην προοπτική του διαλόγου οι διοικητικοί υπάλληλοι, που σήμερα θα συνεδριάσουν για να επανεξετάσουν τη στάση τους.

Ειδικότερα, η εμφάνιση του κ. Φορτσάκη χθες στα Προπύλαια σηματοδότησε τη δρομολόγηση εξελίξεων στο θέμα των αντιδράσεων για τα μέτρα φύλαξης του χώρου και για τον τρόπο λειτουργίας των οργάνων του ΕΚΠΑ. Στον χώρο ήταν περίπου 50 αντιδρώντες φοιτητές, οι οποίοι, ως φαίνεται, είχαν προετοιμαστεί να επισκεφθούν το γραφείο του πρύτανη. Ετσι, λίγο πριν από την καθορισμένη συνάντησή του με τους εκπροσώπους των διοικητικών υπαλλήλων, μικρή ομάδα φοιτητών εισήλθε στο γραφείο του κ. Φορτσάκη απλώνοντας πανό με το σύνθημα: «Ψωμί – Παιδεία – Ελευθερία». Στην οχλαγωγία που ακολούθησε ο κ. Φορτσάκης είπε ότι «δεν δέχομαι ύβρεις και απειλές. Μπουλούκια δεν ξαναμπαίνουν στην πρυτανεία, αλλά μόνο ένας ή δύο φοιτητές κατόπιν συνεννόησης. Δεν θα επιτρέψω να ξαναγίνει μπάχαλο, αυτά ανήκουν στο παρελθόν». Στο αίτημα των φοιτητών να συνεδριάσει η Σύγκλητος για το θέμα της φύλαξης, ο κ. Φορτσάκης απάντησε ότι οι φοιτητές εκπροσωπούνται στη Σύγκλητο από ένα μέλος χωρίς ψήφο, τονίζοντας ότι δεν θα επιτρέψει να διακοπούν συνεδριάσεις της Συγκλήτου από ομάδες φοιτητών που θέλουν να επιβάλουν την άποψή τους. «Η πρυτανική αρχή είναι πάντα ανοιχτή στον διάλογο, αλλά ο διάλογος προϋποθέτει ηρεμία, ευγένεια. Προϋποθέτει, επίσης, ότι από τις δύο πλευρές υπάρχουν αντιπρόσωποι λίγοι στον αριθμό. Διαφορετικά δεν έχουμε διάλογο, έχουμε οχλοκρατία. Περιμένουμε τους φοιτητικούς συλλόγους να έλθουν με εκπροσώπους, χωρίς βία και ύβρεις. Είμαστε διατεθειμένοι να συζητήσουμε τα προβλήματα, υπό τον όρο ότι θα έχουμε αυτό το δημοκρατικό πλαίσιο», δήλωσε. Μάλιστα, τους κάλεσε να συμμετάσχουν με εκπρόσωπο στην προσεχή συνεδρίαση της Συγκλήτου στις 30 Οκτωβρίου.

Από τη συνάντηση του πρύτανη με τους διοικητικούς προέκυψε η πρόθεση να βρεθούν λύσεις ώστε ο έλεγχος των εισερχομένων να μην εστιάζεται στους εργαζομένους στα Προπύλαια αλλά κυρίως στους επισκέπτες. Ο κ. Φορτσάκης για το θέμα της εισαγγελικής έρευνας διευκρίνισε ότι δεν ζήτησε τη δίωξη κάποιου, απλώς κατέθεσε στις Αρχές ότι λόγω της κατάληψης στα Προπύλαια δεν ελέγχει την ασφάλεια του χώρου. «Εκτιμάμε ότι η πρυτανική αρχή πάει σε αναδίπλωση, καθώς προσπάθησε να δικαιολογήσει πολλά απ’ όσα συνέβησαν τις προηγούμενες ημέρες. Από την πλευρά μας, τονίσαμε ότι διέξοδο μπορεί να δοθεί στην κρίση μέσα από έναν συστηματικό διάλογο της πρυτανείας, των εργαζομένων και των φοιτητών» δήλωσε ο Ζαχαρίας Τριγάζης, πρόεδρος του ενός εκ των δύο Δ.Σ. του διασπασμένου συλλόγου διοικητικού προσωπικού του ΕΚΠΑ.

Για σήμερα έχουν προγραμματιστεί δύο συλλαλητήρια από τα Προπύλαια – στις 12.00 από φοιτητές και μαθητές και στις 6 μ.μ. πανεκπαιδευτικό από ΟΛΜΕ και ΔΟΕ.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή