H δεύτερη καριέρα του Matthew McConaughey

H δεύτερη καριέρα του Matthew McConaughey

3' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Matthew McConaughey μετά από 22 χρόνια καριέρας στον κινηματογράφο τιμήθηκε με το αμερικάνικο cinematheque βραβείο στο γκαλά που κάθε χρόνο τιμά τους καλλιτέχνες της βιομηχανίας του θεάματος που είναι αφοσιωμένοι μέσω της δουλειάς τους να κάνουν μια σημαντική συνεισφορά στον κινηματογράφο. Ο 44χρονος ηθοποιός μετά το Oscar του για το «Dallas Buyers Club» και την υποψηφιότητά του για Emmy για τον ρόλο του στη σειρά «True Detective», φαίνεται ότι παρά την προηγούμενη φήμη του και το στάτους του πλέον έχει κάνει την αρχή μιας νέας, δεύτερης καριέρας.

Από τον γοητευτικό νεαρό που εμφανιζόταν στις πρώτες του ταινίες κυρίως χωρίς πουκάμισο μέχρι τον βραβευμένο με Oscar και αναγνωρισμένο ηθοποιό που είναι σήμερα, ο Matthew διένυσε πολλά χιλιόμετρα και η καριέρα του τελικά αναγεννήθηκε, μια διαδικασία που τα media αποκάλεσαν ‘McConaissance’. Ο όρος που συνοδεύει κάθε άρθρο που αναφέρεται στον ηθοποιό, είναι ένας αναγραμματισμός του επιθέτου του και της γαλλικής λέξης ‘méconnaissance’ που χρησιμοποιούσε ο Jacques Lacan και είχε να κάνει με την φάση στη ζωή ενός παιδιού όταν αναγνωρίζει τον εαυτό του στον καθρέφτη αλλά αποκτά μια λανθασμένη αντίληψη για την εικόνα του. Ο McConaughey έχει δηλώσει ότι δεν αποφάσισε ξαφνικά να κάνει στροφή στην καριέρα του απλά άρχισε ‘να προσελκύει διαφορετικά projects’. Οι περισσότεροι ρόλοι που έχει υποδυθεί υπήρξαν οι τυποποιημένοι ρόλοι του όμορφου γόη με τους κοιλιακούς σε ρομαντικές κωμωδίες, όπως στην ταινία ‘Ghosts of Girlfriends Past’ που ήταν η τελευταία πριν κάνει ένα διάλειμμα δύο ετών για να επιστρέψει με ένα πιο ουσιαστικό ρόλο στο ‘The Lincoln Lawyer’ το 2011.  Ο ίδιος είχε δηλώσει πρόσφατα σε συνέντευξή του στο περιοδικό GQ πως πήρε ένα ρίσκο που ποτέ δεν τον τρόμαξε: «μίλησα στον ατζέντη μου και μίλησα στη γυναίκα μου. Τους είπα ότι ‘δεν θα δουλέψω για λίγο. Είμαστε καλά;’ Οπότε αποφάσισα να απέχω για δύο χρόνια».

Στο γκαλά των αμερικάνικων cinematheque βραβείων που παρουσίασε ο Jimmy Kimmel, πολλοί συνεργάτες του McConaughey μίλησαν για το αστείρευτο ταλέντο του και την αφοσίωση στην τέχνη του, ενώ δεν έλειψαν και κωμικές στιγμές με ηθοποιούς, όπως η Kate Hudson, να προσπαθούν να μιμηθούν τον χαρακτηριστικό τρόπο που μιλάει. Δεν είναι τυχαία, άλλωστε, η ατάκα ‘alright, alright, alright’ που ο Matthew είπε στον ευχαριστήριο λόγο του στα Oscar και έκανε όλο τον (σινεφίλ) κόσμο να την επαναλαμβάνει διαρκώς κάθε φορά που αναφέρεται στον ηθοποιό. Πρόκειται για τη διάσημη ατάκα που έλεγε ο πρώτος ρόλος που είχε υποδυθεί ποτέ, ο David Wooderson στο «Dazed and Confused». Ο Matthew θέλησε να συνδέσει τους πρώτους σημαντικούς ρόλους στην αρχή της καριέρας του με τις τελευταίες εξίσου σημαντικές δουλειές και το έκανε παραθέτοντας μία από τις πιο ειρωνικές ατάκες στην ιστορία του σινεμά. Και ξεκινώντας από εκεί, ο Matthew McConaughey ανέφερε από τη σκηνή του αμερικανικού γκαλά τα τρία μαθήματα που έμαθε μετά από τόσα χρόνια στο Hollywood: Πρώτον,  «το ίδιο σενάριο με 10 εκατομμύρια προσαρτημένα είναι πολύ πιο αστείο από τα ίδιο σενάριο με 1 εκατομμύριο», δεύτερον «πρέπει να προετοιμάζεσαι, η δομή του σεναρίου σε βοηθάει να υποδυθείς τον ρόλο σου» και τρίτον « λατρεύω να παίρνω μαζί μου τα παιδιά στα γυρίσματα».

Όπως είπε ο Christopher Nolan, ο σκηνοθέτης της νέας ταινίας του McConaughey ‘Interstellar’ «δεν πιστεύω στο ‘McConaissance. Απλά ενημερωνόμαστε αργοπορημένα για όλα όσα έκανε. Ποτέ δεν δούλεψα με ένα ηθοποιό τόσο αμείλικτο στην προσπάθειά του να κυνηγήσει την αλήθεια σε όσα κάνει. Είναι ένας καλλιτέχνης που δεν μπορεί να πει ούτε την ατάκα ‘δώσε μου το αλάτι’ χωρίς να είναι αληθινός και χωρίς να δίνει νόημα σε όσα λέει». Ο McConaughey είναι ένας ηθοποιός που κατάφερε να επαναπροσδιορίσει την καριέρα του με ένα τόσο ενδιαφέρον τρόπο που κανείς (από όλο τον κινηματογραφικό κόσμο) δεν μπόρεσε να παραβλέψει. Πλέον βραβεύεται τόσο για το ταλέντο του όσο και για την ικανότητα του να χειρίζεται την καριέρα του προς όφελός του και να υποδύεται ρόλους που τον αναδεικνύουν σε σταρ μεγάλου βεληνεκούς. Ο Matthew McConaughey είναι ένας ηθοποιός που πάντα καταφέρνει να δώσει χαρακτήρα στους ρόλους του αλλά είναι και ως άνθρωπος ιδιαίτερα ενδιαφέρον όπως και ο ίδιος εξηγεί στο GQ παραφράζοντας τον Oscar Wilde: «Ένας άντρας πρέπει πάντα να έχει τον ημερολόγιο του μαζί του. Έτσι πάντα θα έχει κάτι εκπληκτικό να διαβάσει».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή