«Πράσινο φως» στη νέα Κομισιόν

«Πράσινο φως» στη νέα Κομισιόν

2' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Επειτα από περίπου ένα μήνα «ιεράς εξέτασης» των 28 υποψήφιων επιτρόπων από τους ευρωβουλευτές, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έδωσε χθες το μεσημέρι το τελικό πράσινο φως για τη σύσταση της νέας επιτροπής υπό τον Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ. Με 423 ψήφους υπέρ, από τους βουλευτές των μεγάλων κομμάτων (ΕΛΚ, Σοσιαλιστές Φιλελεύθεροι), 209 κατά (Αριστερά και Πράσινοι) και 67 αποχές, η καινούργια ομάδα στο τιμόνι της Ευρωπαϊκής Ενωσης αναμένεται να σηκώσει τα μανίκια και να πιάσει δουλειά από την 1η Νοεμβρίου.

Το σχέδιο

Η Επιτροπή που αποτελείται από 28 επιτρόπους, έναν για κάθε κράτος-μέλος είναι το «εκτελεστικό» σώμα της Ε.Ε., καθώς για την επόμενη πενταετία οι 28 αυτοί άνθρωποι θα είναι υπεύθυνοι για τον έλεγχο εθνικών προϋπολογισμών αλλά και για τη χάραξη πολιτικής μιας ένωσης περίπου 500 εκατομμυρίων κατοίκων.

Κατά την εναρκτήριά του ομιλία πριν από την ψηφοφορία ο Λουξεμβούργιος πολιτικός, υποσχέθηκε ότι θα παρουσιάσει πριν από τα Χριστούγεννα το σχέδιο για το πού θα βρει αλλά και πώς θα χρησιμοποιήσει τα 300 δισεκατομμύρια που θα τονώσουν την ανάπτυξη. Ενώπιον της ολομέλειας της Ευρωβουλής τόνισε ότι σκοπός του είναι η νέα επιτροπή να δείξει στους Ευρωπαίους πολίτες ότι δουλεύει για να αντιμετωπίσει τα βασικά προβλήματα της Γηραιάς ηπείρου, όπως το υψηλό ποσοστό ανεργίας στην Ευρώπη.

Για τον κ. Γιουνκέρ η Επιτροπή πρέπει να κάνει μια ανασκόπηση των κανόνων του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης που περιορίζουν το μέγεθος των δημοσιονομικών ελλειμμάτων και δημόσιων χρεών χωρίς όμως να αλλάξουν. «Οι κανόνες μπορούν να εφαρμοστούν με κάποιο βαθμό ευελιξίας», δήλωσε.

Ο Ελληνας επίτροπος

Για να πάρει το τελικό πράσινο φως από την Ευρωβουλή, ο κ. Γιουνκέρ αναγκάστηκε να κάνει ένα μικρό ανασχηματισμό στο αρχικό σχήμα της Επιτροπής. Μέσα από τον ανασχηματισμό, από τους κερδισμένους ήταν ο Ελληνας επίτροπος Μετανάστευσης, Δημήτρης Αβραμόπουλος καθώς ο κ. Γιουνκέρ ανακοίνωσε την πρόθεσή του να του αναθέσει και το χαρτοφυλάκιο της ευρωπαϊκής ιθαγένειας, δημιουργώντας έτσι ένα «υπερχαρτοφυλάκιο» για τον Ελληνα επίτροπο, επιβεβαιώνοντας τις πληροφορίες που είχε δημοσιεύσει η «Κ» από την προηγούμενη εβδομάδα. Ο Ούγγρος Επίτροπος που το είχε αναλάβει, Τίμπορ Ναβράτσκιτς, ενώ πέρασε από τη διαδικασία των ακροάσεων, το Ευρωκοινοβούλιο θεώρησε ότι δεν είναι κατάλληλος για να διαχειριστεί το χαρτοφυλάκιο για την ευρωπαϊκή ιθαγένεια, καθώς ως μέλος της κυβέρνησης Ορμπάν δεν είχε σεβαστεί τα ατομικά δικαιώματα και τις θεμελιώδεις ελευθερίες στην Ουγγαρία.

Ο κ. Γιουνκέρ τόνισε ότι η Ε.Ε. στάθηκε κατώτερη των περιστάσεων στην αντιμετώπιση του ιού Εμπολα στην Αφρική, και ζήτησε και από τον Δημήτρη Αβραμόπουλο αλλά και τον Κύπριο επίτροπο Ανθρωπιστικής Βοήθειας και Διαχείρισης Κρίσεων Χρήστο Στυλιανίδη, να μεταβούν στην Αφρική προκειμένου να επιδειχθεί το ενδιαφέρον και η ενεργός παρουσία της Ε.Ε. στο πρόβλημα αντιμετώπισης του ιού. «Με λύπη διαπίστωσα ότι η Ευρώπη κινητοποιήθηκε όταν έφτασε ο ιός στις όχθες της» είπε ο κ. Γιουνκέρ.

Κοινωνικό τριπλό A

Ο κ. Γιουνκέρ τόνισε ότι μόνο δύο χώρες της Ευρωζώνης έχουν διατηρήσει τριπλό Α στην πιστοληπτική τους ικανότητα – η Γερμανία και το Λουξεμβούργο. «Θα ήθελα η Ευρωπαϊκή Ενωση να αποκτήσει ένα κοινωνικό τριπλό A που είναι εξίσου σημαντικό με το οικονομικό. Για την καινούργια δομή της επιτροπής που έχει εφτά αντιπροέδρους είπε γελώντας ότι «ο μεγάλος χαμένος αυτής της νέας δομής είμαι εγώ, καθώς έχω αναθέσει πολλές από τις προεδρικές μου εξουσίες στους αντιπροέδρους».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή