Εύσημα με αστερίσκους στην Κύπρο από ΔΝΤ

Εύσημα με αστερίσκους στην Κύπρο από ΔΝΤ

1' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σημαντική πρόοδο στην αντιμετώπιση της κρίσης έχει σημειώσει η Κύπρος, αν και οι οικονομικές της προοπτικές παραμένουν δύσκολες, όπως αποφαίνεται σε ανακοίνωσή του το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο μετά την ολοκλήρωση των διαβουλεύσεων με τη χώρα. Ειδικότερα, ο διεθνής οργανισμός επισημαίνει τα εξής: στο πλαίσιο του προγράμματος προσαρμογής, οι κυπριακές αρχές προέβησαν σε αναδιάρθρωση και ανακεφαλαιοποίηση του χρηματοπιστωτικού κλάδου, διατήρησαν παράλληλα τη δημοσιονομική βιωσιμότητα, ήραν τους περιορισμούς στις εγχώριες πληρωμές, οι οποίοι τέθηκαν σε ισχύ κατά την κλιμάκωση της κρίσης, προσάρμοσαν τα δημόσια οικονομικά και εγκαινίασαν διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Τα προαναφερθέντα επιτεύγματα βοήθησαν την Κύπρο να προσεγγίσει και πάλι φέτος τις διεθνείς κεφαλαιαγορές.

Ωστόσο, όπως υπογραμμίζει το ΔΝΤ στην ανακοίνωσή του, η χώρα έχει ακόμη να αντιμετωπίσει ως πρόκληση ό,τι της κληροδότησε η κρίση. Οι προοπτικές της οικονομίας παραμένουν δύσκολες, με την οικονομία να συρρικνώνεται το 2013. Κι εφέτος προβλέπεται ύφεση κατά 3,2%, ενώ η ανεργία παραμένει πολύ υψηλή. Τόσο ο ιδιωτικός όσο και ο δημόσιος τομέας παραμένουν επιβαρυμένοι με υψηλά χρέη, ενώ οι τράπεζες δεν έχουν παύσει να είναι ευάλωτες κυρίως εξαιτίας των διογκούμενων μη εξυπηρετούμενων δανείων και των ανελαστικών συνθηκών δανεισμού.

Υπενθυμίζεται πως εξακολουθούν να είναι αναγκαίοι οι περιορισμοί στις εξωτερικές πληρωμές, ώστε να περιφρουρηθεί η χρηματοπιστωτική σταθερότητα. Οπως υπογραμμίζει ο διεθνής οργανισμός, η επίτευξη μακρόπνοης και σταθερής οικονομικής ανάκαμψης θα εξαρτηθεί σε μέγιστο βαθμό από το αν ο ρυθμός των μεταρρυθμίσεων διατηρηθεί. Αυτό προϋποθέτει να ξεπεραστούν οι καθυστερήσεις, οι οποίες παρατηρήθηκαν πρόσφατα αναφορικά με την εφαρμογή του προγράμματος προσαρμογής. Τέλος, τα στελέχη του ΔΝΤ σχολίασαν θετικά τις μέχρι σήμερα προσπάθειες των Αρχών, επισημαίνοντας στη Λευκωσία ότι θα πρέπει να είναι προτεραιότητα η διαχείριση των επισφαλών δανείων των τραπεζών, η θέσπιση δίκαιης διαδικασίας πτώχευσης και πλειστηριασμού των περιουσιακών τους στοιχείων, καθώς και η επιπρόσθετη λήψη μέτρων για την επίτευξη μεσοπρόθεσμων δημοσιονομικών στόχων λόγω του ακόμα υψηλού δημόσιου χρέους της χώρας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή