Καταδίκη Αγκυρας από Ε.Ε. επιδιώκει η Λευκωσία

Καταδίκη Αγκυρας από Ε.Ε. επιδιώκει η Λευκωσία

2' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στις Βρυξέλλες μεταφέρει η Λευκωσία το πεδίο της αντιπαράθεσης με την Τουρκία, επιδιώκοντας μια καταδικαστική απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για την αμφισβήτηση των κυριαρχικών της δικαιωμάτων στην ΑΟΖ, η οποία να αποτυπώνεται και στο κείμενο συμπερασμάτων. Την ίδια ώρα πάντως, η Τουρκία κλιμακώνει την ένταση, με το «Barbaros» να πλέει εντός της κυπριακής ΑΟΖ σε όλο της μήκος νοτίως της Κύπρου και τον πρωθυπουργό της Τουρκίας, Αχμέτ Νταβούτογλου, να μιλάει για διχοτόμηση του νησιού, αν η Τουρκία δεν έχει το δικαίωμα να κάνει για λογαριασμό των Τουρκοκυπρίων έρευνες για υδρογονάνθρακες στην κυπριακή ΑΟΖ.

Στον κ. Νταβούτογλου απάντησε από τις Βρυξέλλες ο πρόεδρος της Κύπρου Ν. Αναστασιάδης. «Εάν η Τουρκία επιθυμεί λύση του Κυπριακού, πρέπει να ακυρώσει τις παράνομες και προκλητικές ενέργειές της στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας», δήλωσε ο Κύπριος πρόεδρος, ο οποίος σήμερα θα καταγγείλει τις τουρκικές προκλήσεις τόσο στη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. όσο και στη σύνοδο του ΕΛΚ που θα προηγηθεί, καθώς και στις διμερείς επαφές του.

Αν και το ζήτημα των τουρκικών ενεργειών δεν βρίσκεται στην ατζέντα της συνόδου, ο κ. Αναστασιάδης θα αναφερθεί -στην παρέμβασή τουστις τουρκικές προκλήσεις και έχει επικοινωνήσει και ενημερώσει γι’ αυτό τον πρόεδρο του Συμβουλίου Χέρμαν βαν Ρομπέι. Σύμφωνα με πληροφορίες, στο κείμενο των συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής έχει ενταχθεί αναφορά που καταδικάζει την τουρκική επιθετικότητα. Ωστόσο, το κείμενο δεν ικανοποιεί πλήρως τη Λευκωσία, η οποία προσπαθεί να πετύχει μια πιο ισχυρή και αποτελεσματική απάντηση της Ε.Ε. Αυτό θα επιδιώξει στις διμερείς του επαφές ο κ. Αναστασιάδης, ενώ στην παρέμβασή του θα ζητήσει από το Συμβούλιο να στείλει ξεκάθαρο και συγκεκριμένο μήνυμα προς την Αγκυρα.

Ο Κύπριος πρόεδρος θα έχει σήμερα συνάντηση και με τον πρωθυπουργό της Βρετανίας Ντ. Κάμερον, με μόνο θέμα τις τουρκικές ενέργειες στην κυπριακή ΑΟΖ. Τη συνάντηση τη ζήτησαν οι Βρετανοί, που έχουν ρόλο στο Κυπριακό ως εγγυήτρια δύναμη και θέλουν να βολιδοσκοπήσουν τις κυπριακές προθέσεις.

Σε δηλώσεις που έκανε στον ρ/σ BHMA FM, ο κ. Χριστοδουλίδης έκανε λόγο για μια κρίση «πιο σοβαρή από την κρίση στα Ιμια» και «για συνέχεια της εισβολής», και είπε ότι η κυπριακή αντίδραση θα επικεντρωθεί στους δύο τομείς όπου η Κύπρος έχει συγκριτικό πλεονέκτημα, δηλαδή στην Ε.Ε. και στις εξαιρετικές της σχέσεις με τα γειτονικά κράτη, δηλαδή το Ισραήλ, την Αίγυπτο και τον Λίβανο: «Εχουμε ήδη ενημερώσει τις Βρυξέλλες ότι δεν πρόκειται να συναινέσουμε στο άνοιγμα και το κλείσιμο οποιουδήποτε κεφαλαίου της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας», δήλωσε, καθιστώντας σαφές ότι η Κύπρος θα ασκήσει βέτο: «Αν η Τουρκία κλιμακώσει, συνεχίσει αυτό που κάνει, τότε κι εμείς με τη σειρά μας δεν έχουμε άλλη επιλογή από το να κλιμακώσουμε την κατάσταση», κατέληξε ο κ. Χριστοδουλίδης.

Αυτό προκάλεσε την αντίδραση του Τούρκου υπουργού Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Βολκάν Μποζκίρ, ο οποίος δήλωσε ότι η Τουρκία δεν θα επιτρέψει στη «Νότια Κύπρο» να θέσει υπό την κυριαρχία της την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας. «Το αίτημα της ελληνοκυπριακής πλευράς να μην ανοίξουν τα κεφάλαια των διαπραγματεύσεων της Τουρκίας με την Ε.Ε. αναμένουμε να απορριφθεί στο πλαίσιο της Ε.Ε. Θα συνεχίσουμε με την ίδια αποφασιστικότητα την ενταξιακή πορεία. Μέσα στα επόμενα δύο χρόνια θα ανοίξουμε και θα κλείσουμε όλα τα κεφάλαια», δήλωσε ο κ. Μποζκίρ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή