Κατά 22,1% αυξήθηκαν οι αφίξεις τουριστών στο οκτάμηνο του 2014

Κατά 22,1% αυξήθηκαν οι αφίξεις τουριστών στο οκτάμηνο του 2014

2' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Για τις υψηλές επιδόσεις του ελληνικού τουρισμού σε διεθνές επίπεδο τη φετινή σεζόν συζήτησαν, μεταξύ άλλων, ο γενικός γραμματέας του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού Ταλέμπ Ριφάι με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά σε συνάντηση που είχαν, χθες, παρουσία της υπ. Τουρισμού Ολγας Κεφαλογιάννη στο Μέγαρο Μαξίμου.

Κατά τη συνάντηση, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι «ο τουρισμός παρέχει άμεσα ρευστότητα με ένα πολύ υψηλό πολλαπλασιαστικό αποτέλεσμα» και ο κ. Ριφάι συμπλήρωσε λέγοντας «και τα χρήματα πηγαίνουν απευθείας στον λαό». Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΠΟΤ, ο τουρισμός σχετίζεται με 53 παροχές υπηρεσιών. «Οι οδηγοί ταξί, οι αρτοποιοί, οι ιδιοκτήτες καταστημάτων οι πωλητές σουβενίρ, ο καθένας έχει κάτι να προσφέρει», πρόσθεσε ο κ. Ριφάι. Επίσης, επιδοκίμασε τις προσπάθειες της κυβέρνησης για τη στήριξη του τομέα (διευκόλυνση έκδοσης θεωρήσεων, μείωση ΦΠΑ σε ξενοδοχεία κ.ά.) υπογραμμίζοντας τη σημασία της σταθερότητας και διατήρησης των ισχυουσών πολιτικών ως μέσον για τη διασφάλιση του ρόλου που θα συνεχίσει να έχει ο τουρισμός στην οικονομική ανάπτυξη της χώρας και στη δημιουργία θέσεων εργασίας. Η κ. Κεφαλογιάννη σημείωσε ότι οι τουριστικές αγορές και οι διεθνείς φορείς του τουρισμού δείχνουν εμπιστοσύνη στην Ελλάδα και στηρίζουν εμπράκτως την άνοδό της στον τουρισμό. Παράλληλα, υπογράμμισε ότι «έπειτα από δυόμισι χρόνια σκληρής δουλειάς, η Ελλάδα βρίσκεται στις πρώτες θέσεις της παγκόσμιας τουριστικής αγοράς».

Την εντυπωσιακή πορεία του ελληνικού τουρισμού σε παγκόσμιο επίπεδο επιβεβαιώνει και η τελευταία ενημέρωση του Παγκοσμίου Συμβουλίου Ταξιδίων και Τουρισμού που φέρνει σήμερα στη δημοσιότητα η «Κ» με στοιχεία για τα μεγέθη των αφίξεων ξένων επισκεπτών ογδόντα εκ των δημοφιλέστερων προορισμών διεθνώς. Τα στοιχεία ενσωματώνουν για τους περισσότερους προορισμούς τις αφίξεις έως και τον Ιούνιο ή και τον Ιούλιο. Η Ελλάδα καταγράφει το δεύτερο υψηλότερο ποσοστό αύξησης στην Ευρώπη και το όγδοο στον κόσμο, φθάνοντας στο 16,7%. Την πρώτη θέση στην Ευρώπη με αύξηση 18,9% καταλαμβάνει η Λεττονία. Επιπλέον, η Ελλάδα στο εξάμηνο εμφάνισε υπερτριπλάσιο ποσοστό αύξησης αφίξεων από τον μέσο όρο αύξησης στην Ευρώπη (+4,5%). Με την πλήρη ενσωμάτωση των στοιχείων β΄ εξαμήνου η χώρα μας θα εκτοξευθεί σε, ακόμη, υψηλότερες θέσεις στην παγκόσμια τουριστική κατάταξη. Τη διατήρηση της δυναμικής του τουρισμού αποδεικνύουν και στοιχεία για τον τομέα που δημοσιοποίησε, χθες, η Τράπεζα της Ελλάδος.

Οι αφίξεις ξένων επισκεπτών στο διάστημα Ιανουαρίου – Αυγούστου αυξήθηκαν κατά 22,1% ή κατά 2,77 εκατ., φθάνοντας σε 15,34 εκατ., ενώ τον Αύγουστο αυξήθηκαν κατά 25%, φθάνοντας σε 4,85 εκατ. Οι ταξιδιωτικές εισπράξεις στο οκτάμηνο αυξήθηκαν κατά 11,1%, φθάνοντας στα 9,73 δισ. ευρώ, ενώ τον Αύγουστο κατά 10,3%, φθάνοντας σε 3,18 δισ. ευρώ.

Οι υψηλότερες αυξήσεις καταγράφηκαν από Γαλλία, Βρετανία και ΗΠΑ. Οι 1,05 εκατ. Γάλλοι (+20,7%) που επισκέφθηκαν την Ελλάδα στο οκτάμηνο ξόδεψαν 878,7 εκατ. ευρώ (+24,2%), 1,4 εκατ. Βρετανοί (+15,6%) ξόδεψαν 1,14 δισ. ευρώ (+20,3%) και 385,5 χιλ. Αμερικανοί (+24,8%) δαπάνησαν 443,8 εκατ. ευρώ (+12,8%).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή