Εκβιαστικό δίλημμα «δύο κρατών» από Νταβούτογλου

Εκβιαστικό δίλημμα «δύο κρατών» από Νταβούτογλου

2' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

 Ενώ το τουρκικό ερευνητικό σκάφος «Barbaros» συνεχίζει να πλέει εντός της κυπριακής ΑΟΖ, λάδι στη φωτιά των προκλήσεων έριξε χθες ο Τούρκος πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου, ο οποίος ήταν ιδιαίτερα αποκαλυπτικός με τις δηλώσεις του όσον αφορά τις πραγματικές προθέσεις της Αγκυρας σε σχέση με την Κύπρο και το Κυπριακό. Ο κ. Νταβούτογλου, πιστός στην πάγια ρητορική της Τουρκίας, αμφισβήτησε την ύπαρξη της Κυπριακής Δημοκρατίας και επί της ουσίας έθεσε ένα εξωπραγματικό, εκβιαστικό δίλημμα: ή επιτρέπετε στην Τουρκία να κάνει έρευνες για υδρογονάνθρακες ή να προχωρήσουμε σε λύση δύο κρατών. Αμεση ήταν η αντίδραση της Αθήνας, με κυβερνητικές πηγές να χαρακτηρίζουν ιδιαίτερα προκλητική την τοποθέτηση του Τούρκου πρωθυπουργού και να τονίζουν ότι «η αμφισβήτηση, από τουρκικής πλευράς, της ύπαρξης και της διεθνούς νομικής προσωπικότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας συνιστά κραυγαλέα παραβίαση του διεθνούς δικαίου, αλλά και προσβολή της Ε.Ε.». Ως «ενδεικτικές των πραγματικών τουρκικών προθέσεων» σχολίασαν οι ίδιες πηγές τις αναφορές του κ. Νταβούτογλου σε διχοτομικά σενάρια «δύο κρατών».

Ειδικότερα, ο Τούρκος πρωθυπουργός δήλωσε: «Η Κύπρος ως ενιαίο κράτος ιδρύθηκε το 1960 και δεν το κατέστρεψαν ούτε η Τουρκία ούτε η ΤΔΒΚ. Το κατέστρεψαν οι τότε εκπρόσωποι της ελληνικής δικτατορίας στο νησί. Τώρα αν αναφέρεται κανείς στην ύπαρξη αυτού του κράτους, είτε ως φαντασιακό είτε ως απτό, στην υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ της Κύπρου, οι Τουρκοκύπριοι διατηρούν όσα δικαιώματα έχουν και οι Ελληνοκύπριοι. Πλέον, καθένας οφείλει να αποδεχθεί αυτή τη διεθνή νομική πραγματικότητα και αυτή την αλήθεια. Αν αυτό δεν γίνεται αποδεκτό και λέγεται ότι “μας ανήκει το δικαίωμα ερευνών στον Νότο επειδή αυτός ο Νότος είναι δικός μας, στους Τούρκους ανήκει ο Βορράς”, τότε πρέπει να συζητήσουμε το σενάριο των δύο κρατών».

Και απειλές

Ο Τούρκος πρωθυπουργός, εμμέσως, εξαπέλυσε και απειλές, καθώς, αφού φρόντισε να επισημάνει ότι «η Τουρκία είναι το μεγαλύτερο κράτος της Ανατολικής Μεσογείου και έχει τη δύναμη να παρακολουθεί τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων», πρόσθεσε ότι το «Barbaros» θα πραγματοποιήσει σεισμικές έρευνες και ότι «έχουν ληφθεί τα απαραίτητα μέτρα προστασίας για το πλοίο και κανείς να μην επιχειρήσει να δημιουργήσει κρίση».

Επιχείρησε, δε, να τεκμηριώσει τη θέση πως η Τουρκία δικαιούται να κάνει έρευνες εντός της κυπριακής ΑΟΖ. «Στην περιοχή εκείνη έχουμε δικαίωμα για σεισμικές έρευνες, βάσει των συμφωνιών που έγιναν μεταξύ Τουρκίας και ΤΔΒΚ. Πάντα κάνουμε χρήση αυτού του δικαιώματός μας». Ως «πρόσθετη απόδειξη της διάθεσης της Τουρκίας να παραβιάζει το διεθνές δίκαιο» σχολίασε την εν λόγω τοποθέτηση η Αθήνα. «Είναι αδιανόητο το γεγονός ότι ο Τούρκος πρωθυπουργός επικαλείται ως νομική βάση για τις παράνομες τουρκικές έρευνες στην κυπριακή ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα την παράνομη και νομικά άκυρη “συμφωνία” μεταξύ Τουρκίας και τουρκοκυπριακού ψευδοκράτους. Η ύπαρξη της “συμφωνίας” αυτής δεν είναι επιχείρημα», σχολίασαν κυβερνητικές πηγές.

Ο κ. Νταβούτογλου, τέλος, επανήλθε στη διακηρυγμένη θέση της Αγκυρας για ένα νέο πλαίσιο αναζήτησης λύσης στο Κυπριακό, με διεθνή διάσκεψη, λέγοντας ότι «θα πρέπει και η γείτονα και φίλη μας Ελλάδα και η Αγγλία ως εγγυήτριες χώρες και η διεθνής κοινότητα να έρθουν μια ώρα αρχύτερα στο τραπέζι και να λυθεί το ζήτημα».

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή