Χορήγηση ιθαγένειας σε ιδιοκτήτες ακινήτων από τρίτες χώρες

Χορήγηση ιθαγένειας σε ιδιοκτήτες ακινήτων από τρίτες χώρες

2' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη δυνατότητα να λαμβάνουν ιθαγένεια έπειτα από μακροχρόνια διαμονή τους στην Ελλάδα θα έχουν πλέον οι επενδυτές ακίνητης περιουσίας στη χώρα μας, αξίας άνω των 250.000 ευρώ, που προέρχονται από τρίτες χώρες. Η αλλαγή αυτή θα περιλαμβάνεται μαζί με άλλες που ετοιμάζει η κυβέρνηση προκειμένου να κάνει ακόμη πιο ελκυστικές τις επενδύσεις σε ακίνητη περιουσία από υπηκόους τρίτων χωρών. Σύμφωνα μάλιστα με όσα ανέφερε χθες ο κ. Αγγελος Συρίγος, γενικός γραμματέας Πληθυσμού και Κοινωνικής Συνοχής του υπουργείου Εσωτερικών, σε ειδική εκδήλωση του Enterprise Greece, οι νομοθετικές ρυθμίσεις θα κατατεθούν προς ψήφιση στη Βουλή εντός των επομένων δύο εβδομάδων, με στόχο να τεθούν σε ισχύ στα τέλη του 2014.

Ειδικότερα, οι βασικές αλλαγές που προωθεί η κυβέρνηση στο νομοθετικό πλαίσιο που θεσπίστηκε το 2013 για τις άδειες διαμονής σε ιδιοκτήτες ακινήτων είναι οι ακόλουθες:

1) Θα προβλέπεται ρητώς στη νομοθεσία η δυνατότητα χορήγησης ιθαγενείας σε ιδιοκτήτες ακινήτων τρίτων χωρών ύστερα από μακροχρόνια διαμονή τους στην Ελλάδα. Η ιθαγένεια θα χορηγείται με βάση τις προϋποθέσεις που ισχύουν και για τους μη ιδιοκτήτες ακινήτων, δηλαδή δεν θα χορηγείται αυτόματα με την αγορά ακινήτου στην Ελλάδα. Στην Ισπανία, χώρα που έχει ανάλογο πρόγραμμα με την Ελλάδα, χορηγείται η ιθαγένεια έπειτα από 10 χρόνια, ενώ στην Πορτογαλία χορηγείται η ιθαγένεια, καθώς και άδεια εργασίας ύστερα από έξι χρόνια. Η υπηκοότητα χορηγείται και στην Κύπρο, για επενδύσεις, όμως, πολλών εκατομμυρίων ευρώ. Στην Ελλάδα γενικά αίτηση πολιτογράφησης έχουν όσοι διαμένουν, πριν από την υποβολή αυτής, τουλάχιστον επτά συναπτά έτη.

2) Θα παρέχεται το δικαίωμα άδειας διαμονής και στους ανιόντες των ιδιοκτητών που έχουν ήδη άδεια διαμονής. Αυτό πρακτικώς σημαίνει ότι εάν ένας νέος αγοράσει ακίνητο στην Ελλάδα, αποκτούν δικαίωμα διαμονής πλέον και οι γονείς του, καθώς και οι γονείς της συζύγου του σε περίπτωση που είναι έγγαμος. Βάσει της ισχύουσας νομοθεσίας, δικαίωμα άδειας διαμονής σήμερα έχουν μόνο οι κατιόντες των ιδιοκτητών ακινήτων, δηλαδή τα παιδιά τους ή τα παιδιά της συζύγου τους και υπό την προϋπόθεση να είναι ηλικίας κάτω των 21 ετών.

3) Η ακίνητη περιουσία μπορεί να μεταβιβασθεί πριν λήξει η πενταετία (σ.σ. η άδεια διαμονής χορηγείται για πέντε χρόνια και ανανεώνεται για ισόχρονη διάρκεια και για όσες φορές επιθυμεί ο ενδιαφερόμενος) σε υπήκοο τρίτης χώρας. Σε αυτήν την περίπτωση, ο παλαιός ιδιοκτήτης χάνει την άδεια διαμονής και την αποκτά αυτομάτως ο καινούργιος. Σήμερα ο νόμος προβλέπει ότι η μεταπώληση της ακίνητης περιουσίας κατά τη διάρκεια της ισχύος της άδειας διαμονής σε έτερο πολίτη τρίτης χώρας δεν παρέχει δικαίωμα χορήγησης άδειας διαμονής στον νέο αγοραστή.

4) Θα τονίζεται πλέον το χαρακτηριστικό της μονιμότητας της άδειας διαμονής, όπως αυτό προκύπτει μετά τις πολλές ανανεώσεις και όχι το χαρακτηριστικό της αρχικής πενταετούς διάρκειας, έτσι ώστε να μην αποθαρρύνονται οι υποψήφιοι επενδυτές. Για τον λόγο αυτό θα ονομάζεται πλέον Μόνιμη Αδεια Διαμονής Επενδυτή, η οποία και πάλι θα ανανεώνεται κάθε πέντε χρόνια.

Το πρόγραμμα χορήγησης άδειας διαμονής, παρά τις όποιες παραλείψεις, θεωρείται επιτυχημένο έως τώρα. Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο του Invest in Greece κ. Στέφανο Ησαΐα, στην Ελλάδα μέσα στους πέντε τελευταίους μήνες χορηγήθηκαν 392 άδειες διαμονής (συνολικά από τον Μάιο του 2013 ανέρχονται σε 436 και βρίσκονται σε διαδικασία έκδοσης άλλες 83), ενώ στην Πορτογαλία, χώρα η οποία θεωρείται ότι έχει το πιο επιτυχημένο πρόγραμμα, μέσα σε 14 μήνες χορηγήθηκαν 420 άδειες. Συνολικά, βεβαίως, στην Πορτογαλία έχουν χορηγηθεί 1.366 άδειες.

Τέλος, ενθαρρυντικό για τον κλάδο του real estate είναι και το γεγονός ότι η μέση αξία συμβολαίων είναι 317.000 ευρώ, πάνω δηλαδή από τις 250.000 ευρώ που είναι το ελάχιστο όριο για τη χορήγηση άδειας διαμονής, ενώ μέσα στο πεντάμηνο Μαΐου – Σεπτεμβρίου 2014 υπεγράφησαν 210 συμβόλαια συνολικής αξίας 67 εκατ. ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή