ΓΛΚ: Το κόστος των προτάσεων Κουμουνδούρου

ΓΛΚ: Το κόστος των προτάσεων Κουμουνδούρου

1' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επιβάρυνση του ΟΑΕΔ κατά 202 εκατ. ευρώ το έτος, απώλεια εσόδων και υστέρηση στην είσπραξή τους είναι -σύμφωνα με την εκτίμηση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους- το οικονομικό κόστος των δύο προτάσεων νόμου που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή για την αύξηση του κατώτατου μισθού και τη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία. Σε ό,τι αφορά τον κατώτατο μισθό, το ΓΛΚ υπολογίζει σε 202 εκατ. την επιβάρυνση του προϋπολογισμού του ΟΑΕΔ (ΝΠΔΔ επιχορηγούμενο από τον κρατικό προϋπολογισμό) σε ετήσια βάση από την αύξηση του επιδόματος ανεργίας από τα 360 ευρώ στα περίπου 460 ευρώ. Για την ετήσια αύξηση των εσόδων των φορέων κοινωνικής ασφάλισης σημειώνει ότι δεν μπορεί να γίνει εκτίμηση, γιατί δεν είναι γνωστός ο αριθμός των απασχολουμένων που θα επηρεάσει η αναπροσαρμογή του κατώτατου ημερομισθίου. Επισημαίνει, ωστόσο, ότι «σε περίπτωση μείωσης του αριθμού των απασχολουμένων, θα επέλθει επιβάρυνση του κρατικού προϋπολογισμού (καταβολή επιδομάτων ανεργίας, μείωση άμεσων και έμμεσων φόρων), καθώς και απώλεια εσόδων των φορέων κοινωνικής ασφάλισης. Το οικονομικό αποτέλεσμα δεν μπορεί να προσδιοριστεί, ούτε να εκτιμηθεί, διότι συναρτάται με τη συμπεριφορά των εργοδοτών κατά την αντιμετώπιση των παραπάνω μέτρων».

Σε ό,τι αφορά τις ληξιπρόθεσμες οφειλές, το ΓΛΚ προβλέπει απώλεια εσόδων: πρώτον, από τη ρύθμιση των βεβαιωμένων ληξιπρόθεσμων φορολογικών υποχρεώσεων καθώς και των, μέχρι την 31.12.2014, ληξιπρόθεσμων ασφαλιστικών εισφορών, κυρίως από τον περιορισμό των ήδη βεβαιωμένων προστίμων και προσαυξήσεων στο 30% της αρχικής οφειλής· δεύτερον, από την απαγόρευση των πλειστηριασμών σε κάθε περίπτωση για οφειλές κάτω των 200.000 ευρώ. Επιπλέον, εκτιμά ότι θα υπάρξει υστέρηση είσπραξης εσόδων από την καταβολή των χρεών σε έως 84 δόσεις (και ενδεχομένως και σε περισσότερες εφόσον το συνολικό ποσό των ετήσιων δόσεων ξεπερνά τα οριζόμενα ποσοστά εισοδήματος του οφειλέτη). «Τα ανωτέρω αποτελέσματα», αναφέρει το ΓΛΚ, «εξαρτώνται από τα ποσά των οφειλών που θα ενταχθούν στη ρύθμιση, τον αριθμό και το ποσό των δόσεων, τα εισοδήματα των οφειλετών που θα ενταχθούν, την αναλογία των προστίμων και των προσαυξήσεων προς την αρχική οφειλή κάθε οφειλέτη κ.λπ. και δεν είναι δυνατόν να υπολογισθούν εκ των προτέρων. Τα αποτελέσματα αντισταθμίζονται εν μέρει από τη διασφάλιση είσπραξης μέρους των ληξιπρόθεσμων οφειλών».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή