Συμφωνία «πακέτο» με την τρόικα

Συμφωνία «πακέτο» με την τρόικα

2' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εκτόνωση του κοινωνικού μετώπου και των αντιδράσεων στο εσωτερικό των δύο κομμάτων της συμπολίτευσης, πριν από την έναρξη του τελικού κύκλου διαπραγμάτευσης με την τρόικα, η οποία και θα αφορά στο σύνολο των ανοικτών κεφαλαίων της αξιολόγησης, με στόχο μια «συνολική συμφωνία – πακέτο» επιδιώκει η κυβέρνηση.

Οι κ. Αντώνης Σαμαράς και Ευάγγελος Βενιζέλος κατέληξαν χθες στον οδικό χάρτη που θα ακολουθήσουν, με ορίζοντα το Eurogroup της 8ης Δεκεμβρίου, με στόχο την απεμπλοκή από το Μνημόνιο. Σε αυτό το, υπό διαπραγμάτευση, πλαίσιο περιλαμβάνεται, σαφώς πλέον, και η προληπτική γραμμή πίστωσης από τους μηχανισμούς της Ευρωζώνης. Αυτή κατέστη αναγκαία μετά και το ράπισμα των αγορών, την προηγούμενη εβδομάδα, ενώ ο κ. Βενιζέλος σημείωσε χθες πως «η κυβέρνηση έχει συμπεριλάβει στον σχεδιασμό της και αυτήν την παράμετρο». Η επιδίωξη της ελληνικής πλευράς είναι η όποια, εφ’ εξής, εμπλοκή του ΔΝΤ να είναι σε επίπεδο τεχνικού συμβούλου προς την Ε.Ε. και όχι απευθείας προς την ελληνική πλευρά.

Μέχρι τότε, ωστόσο, προηγούνται άλλα βήματα, με πρώτο την αντιστροφή του κλίματος τόσο σε επίπεδο κοινωνίας όσο και στο εσωτερικό των δύο κοινοβουλευτικών ομάδων, το οποίο και επιβαρύνθηκε υπέρμετρα το τελευταίο διάστημα. Στη χθεσινή σύσκεψη των δύο ανδρών, με τη συμμετοχή και των Γκ. Χαρδούβελη, Δημ. Σταμάτη, Χρ. Λαζαρίδη και Στ. Παπασταύρου, αποφασίστηκε να προωθηθεί άμεσα σειρά μέτρων που σηματοδοτούν την αλλαγή σελίδας και συγκεκριμένα η ρύθμιση για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές σε 72 έως 100 δόσεις, η μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης κατά 30% και η παράταση του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ στην εστίαση. Η σχετική διάταξη θα κατατεθεί αύριο στη Βουλή, με στόχο να ψηφιστεί μέχρι την Παρασκευή, ενώ την προσεχή εβδομάδα αναμένεται το πλαίσιο για τα «κόκκινα» δάνεια και αμέσως μετά η παρουσίαση του αναπτυξιακού σχεδίου για την προσεχή περίοδο, με στόχευση επίσης τη βελτίωση του κλίματος για την κυβέρνηση.

Ως προς τις συζητήσεις με την τρόικα, οι κ. Σαμαράς και Βενιζέλος δεν μπήκαν, χθες, σε λεπτομέρειες για τα ανοικτά κεφάλαια της αξιολόγησης, καθώς είναι σαφές ότι, εκ των πραγμάτων, θα υπάρξει μία τελική και σκληρή διαπραγμάτευση όπου θα τεθούν όλα στο τραπέζι, με τις δύο πλευρές να προχωρούν σε αμοιβαίες υποχωρήσεις. Υπό την έννοια αυτή, πέραν της κόκκινης γραμμής του συνταξιοδοτικού, τα υπόλοιπα ζητήματα παραμένουν –με τον ένα ή τον άλλο τρόπο– στο τραπέζι ενόψει της τελικής συμφωνίας, η οποία, όπως εκτιμούν οι κ. Σαμαράς και Βενιζέλος, δεν θα αντιμετωπίσει πρόβλημα κατά την έγκρισή της από τη Βουλή, δεδομένης άλλωστε και της προσδοκίας εξόδου από το Μνημόνιο.

«Η χώρα έχει ένα πλήρως επεξεργασμένο και τεκμηριωμένο πλαίσιο για την έξοδό της από το Μνημόνιο και τη μετάβαση στην επόμενη φάση», σημείωσε, χαρακτηριστικά, ο κ. Βενιζέλος, μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό, προσθέτοντας πως «αυτό που χρειάζεται τώρα είναι να συσπειρωθούμε στην προσπάθεια αυτή, να έχουμε τη σταθερότητα, την ενότητα, τη συναίνεση και την υπευθυνότητα που απαιτείται, γιατί πραγματικά μέχρι το τέλος της χρονιάς και σίγουρα μέχρι τον Φεβρουάριο που θα έχουμε τη διαδικασία εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας μπορεί να έχει αλλάξει η κατάσταση μέσα στην οποία κινούμαστε ως χώρα. Δικαιούμαστε να είμαστε αισιόδοξοι, πάρα πολύ προσεκτικοί, πάρα πολύ υπεύθυνοι». Αφησε, δε, σαφείς αιχμές προς τον ΣΥΡΙΖΑ, σχολιάζοντας ότι «…απεδείχθη και τώρα ότι όποιος σκέπτεται με όρους “σχεδίου Β” παίζει με τη φωτιά». Με δεδομένη την άρνηση του ΣΥΡΙΖΑ να συναινέσει στην ανάδειξη Προέδρου Δημοκρατίας, ο κ. Βενιζέλος δεν απέκλεισε ότι η τελική συμφωνία με τους εταίρους θα τεθεί, ενδεχομένως, στην κρίση των ίδιων των πολιτών, οι οποίοι και θα κληθούν να απαντήσουν «εάν αποδέχονται και στηρίζουν την ολοκληρωμένη, συμφωνημένη και ασφαλή λύση ή εάν θα αποδεχθούν μια περιπέτεια και μια πορεία στο άγνωστο».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή