Αρχίζουν δοκιμές εμβολίων για αντιμετώπιση του Εμπολα

Αρχίζουν δοκιμές εμβολίων για αντιμετώπιση του Εμπολα

2' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συνομιλίες για την επιδημία Εμπολα στη Δυτική Αφρική πρόκειται να πραγματοποιήσει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας στη Γενεύη. Ανάμεσα στα άλλα που πρόκειται να συζητηθούν είναι κατά πόσο θα πρέπει να ενισχυθούν τα μέτρα ελέγχου στα σύνορα, όπως, εξάλλου, και κατά πόσο θα πρέπει να επιβληθούν, υπό ορισμένες συνθήκες, ταξιδιωτικές απαγορεύσεις. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας βρέθηκε στο στόχαστρο όταν ξέσπασε η επιδημία Εμπολα καθώς πολλοί είναι αυτοί που τον κατηγόρησαν για υπερβολική βραδύτητα στις αντιδράσεις του. Η έκτακτη επιτροπή πρόκειται να συνεδριάσει για τρίτη φορά μέσα στις τελευταίες ημέρες προκειμένου να αξιολογηθεί η δραστηριότητά της μέχρι σήμερα στον περιορισμό και τον έλεγχο της επιδημίας.

Ομως αν και τα νέα από τα μέτωπα της επιδημίας δεν είναι διόλου ενθαρρυντικά, ευχάριστη είδηση είναι ότι πρόκειται εντός των ερχόμενων εβδομάδων ή μηνών να ξεκινήσουν οι κλινικές δοκιμές νέων εμβολίων που αποτρέπουν τη λοίμωξη από τον ιό του αιμορραγικού πυρετού Εμπολα. Ανάμεσα στα εμβόλια που πρόκειται να δοκιμαστούν συγκαταλέγεται ένα που χορηγείται με τη μορφή ταμπλέτας. Στην πραγματικότητα η έναρξη των κλινικών δοκιμών των εμβολίων σημαίνει ότι επιτέλους η αντιμετώπιση του φονικού ιού εντατικοποιήθηκε. Παραμένει βέβαια άγνωστο κατά πόσο κάποια από τα φαρμακευτικά αυτά σκευάσματα είναι αποτελεσματικά, αλλά ακόμα και αν αυτό συμβαίνει, παραμένει άγνωστο κατά πόσο θα φτάσουν έγκαιρα για να περιορίσουν αποφασιστικά τη σημερινή επιδημία. Τουλάχιστον άλλα τρία εμβόλια θα ξεκινήσουν τη φάση των κλινικών δοκιμών προκειμένου να διακριβωθεί εάν είναι ασφαλή για ανθρώπινη χρήση. Ενα από αυτά τα τρία εμβόλια είναι ο συνδυασμός δύο διαφορετικών εμβολίων που αναπτύχθηκαν από την Johnson & Johnson και την Bavarian Nordic, μια δανέζικη εταιρεία. Ειδικότερα, η Johnson & Johnson ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι πρόκειται να δεσμεύσει 200 εκατομμύρια δολάρια στο πρόγραμμα. Οι κλινικές δοκιμές για την ασφάλεια αναμένεται να ξεκινήσουν τον ερχόμενο Ιανουάριο ενώ μέσα στο 2015 θα υπάρχει η δυνατότητα παρασκευής ενός εκατομμυρίου δόσεων του σκευάσματος. Τα δύο πιο εξελιγμένα είναι αυτό που παρασκευάζεται από την GlaxoSmithKline και τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας των ΗΠΑ, και από το καναδικό υπουργείο Υγείας και τη αμερικανική NewLink Genetics.

Ενισχύεται και το ανθρώπινο δυναμικό που βρίσκεται στις μαστιζόμενες από τον φονικό ιό χώρες της Δυτικής Αφρικής. Εφτασε χθες στη Λιβερία αεροσκάφος που μετέφερε 50 Κουβανούς γιατρούς και νοσηλευτές, οι οποίοι θα προσπαθήσουν να συνδράμουν και να περιθάλψουν τα θύματα του Εμπολα στη χώρα.

Τις ερχόμενες ημέρες πρόκειται να αναπτυχθεί στην περιοχή και αμερικανική στρατιωτική δύναμη. Μια δεύτερη ομάδα αποτελούμενη από 40 Κουβανούς γιατρούς και νοσηλευτές πρόκειται να φτάσει τις επόμενες ώρες στη γειτονική Γουινέα. Αξίζει να σημειωθεί ότι η μικρή Κούβα στέλνει τη μεγαλύτερη ιατρική ομάδα από όλα τα κράτη του κόσμου στη Δυτική Αφρική. Ηδη οι κουβανικές αρχές έχουν εκπαιδεύσει στην αντιμετώπιση του αιμορραγικού πυρετού 461 γιατρούς και νοσηλευτές, αλλά μέχρι στιγμής μόνο οι 256 βρίσκονται σε αποστολές οι οποίες θα διαρκέσουν περίπου έξι μήνες. Η πρώτη ομάδα αποτελούμενη από 165 γιατρούς και νοσηλευτές αναπτύχθηκε στη Σιέρα Λεόνε από την αρχή του Οκτωβρίου.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή