Η Εθνική πωλεί το 20% της Finansbank μέσω αύξησης μετοχικού κεφαλαίου

Η Εθνική πωλεί το 20% της Finansbank μέσω αύξησης μετοχικού κεφαλαίου

2' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στη διάθεση του 20% της θυγατρικής της στην Τουρκία, Finansbank, μέσω αύξησης μετοχικού κεφαλαίου, προχωρά ο όμιλος Εθνικής Τράπεζας. Στόχος είναι η αύξηση να ολοκληρωθεί πριν από το τέλος του χρόνου ενώ σύμφωνα με τον σχεδιασμό του ομίλου επιπλέον ποσοστό 20% θα διατεθεί μέχρι το τέλος του 2015.

Οπως σημειώνουν στελέχη της Εθνικής, ο όμιλος θα διατηρήσει τον απόλυτο μετοχικό έλεγχο της Finansbank, με ποσοστό που θα προσεγγίζει το 60%, εξασφαλίζοντας έτσι την παρουσία στη μεγάλη αγορά της Τουρκίας. Υπενθυμίζεται ότι η διοίκηση της Εθνικής έχει συμφωνήσει με τη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Κομισιόν σχέδιο αναδιάρθρωσης που προβλέπει τη διατήρηση της παρουσίας στην αγορά της Τουρκίας και τη μείωση, και σε ορισμένες περιπτώσεις αποχώρηση, από τις περισσότερες χώρες στα Βαλκάνια όπου έχει παρουσία.

Αναλυτικότερα για την αύξηση κεφαλαίου της Finansbank όπως ανακοινώθηκε από την Εθνική Τράπεζα: «το Διοικητικό Συμβούλιο της τουρκικής θυγατρικής Finansbank αποφάσισε την υποβολή σχεδίου ενημερωτικού δελτίου προς το “Capital Markets Board of Turkey”, καθώς και των λοιπών απαιτούμενων αιτήσεων προς τις αρμόδιες τουρκικές αρχές, αναφορικά με την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Finansbank μέχρι ποσού 715 εκατ. τουρκικών λιρών που αντιστοιχεί σε περίπου 250,4 εκατ. ευρώ. Η αύξηση θα πραγματοποιηθεί με κατάργηση του δικαιώματος προτίμησης και έκδοση νέων μετοχών, οι οποίες θα διατεθούν μέσω δημόσιας προσφοράς και ιδιωτικής τοποθέτησης». Μετά την ολοκλήρωση της αύξησης κεφαλαίου το ποσοστό συμμετοχής της Εθνικής Τράπεζας θα περιοριστεί κοντά στο 80%.

Σύμφωνα με αναλυτές σημαντικό κομμάτι της αύξησης θα καλυφθεί από θεσμικά χαρτοφυλάκια. Από την πλευρά της Εθνικής δεν γίνεται κανένα σχόλιο για το ύψος των κεφαλαίων που θα αντληθούν από τη διάθεση των μετοχών ωστόσο σύμφωνα με παλαιότερους υπολογισμούς της Citibank από τη διάθεση του 40% θα μπορούσε να αντληθεί περί το 1 δισ. ευρώ. Σημειώνεται ότι ανάλογο βήμα προγραμματίζεται και για το 2015 μέσω του οποίου η συμμετοχή της Εθνικής Τράπεζας στη Finansbank θα περιοριστεί κοντά στο 60%.

Πηγές της Εθνικής αποσυνδέουν την αύξηση κεφαλαίου της Finansbank με το stress test, ωστόσο αναλυτές εκτιμούν ότι με τη μείωση του ποσοστού συμμετοχής της στη Finansbank, η Εθνική θα απελευθερώσει εποπτικά κεφάλαια, ενισχύοντας έτσι έμμεσα την κεφαλαιακή της βάση. Στην ίδια κατεύθυνση η διοίκηση της Εθνικής εξετάζει την πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής.

Η αγορά της Τουρκίας αποτελεί τη μεγάλη στρατηγική επιλογή του ομίλου, καθώς τόσο από πλευράς μεγέθους αγοράς, όσο και της θέσης που κατέχει η Finansbank αλλά και της ποιότητας της τράπεζας, κρίνεται ότι μπορεί να κάνει τη μεγάλη διαφορά στο μέλλον. Σημειώνεται ότι η Τουρκία αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες και πλέον δυναμικές αγορές διεθνώς και δεν μπορεί να συγκριθεί με καμία αγορά των χωρών της περιοχής. Υπογραμμίζεται ότι η αγορά της Τουρκίας αποτελεί περίπου το 74% των εργασιών του ομίλου στο εξωτερικό. Είναι χαρακτηριστικό ότι τα υπόλοιπα δανείων στην Τουρκία, στο τέλος του πρώτου εξαμήνου, διαμορφώθηκαν στα περίπου 17,4 δισ. ευρώ έναντι δανείων ύψους 6,2 δισ. ευρώ που έχουν χορηγηθεί στις υπόλοιπες αγορές των Βαλκανίων (Βουλγαρία, Σκόπια, Αλβανία, Ρουμανία και Σερβία).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή