Εμπόδια σε ανασφάλιστους

2' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Προσωπικό που αγνοεί τις διαδικασίες και επιτροπές νοσοκομείων που συνεδριάζουν σπανίως δημιουργούν εμπόδια στην εξυπηρέτηση των ανασφάλιστων ασθενών, οι οποίοι από τον περασμένο Ιούλιο έχουν τη δυνατότητα να αντιμετωπίζονται εντελώς δωρεάν στα δημόσια νοσοκομεία. Αυτό καταγγέλλει η Ενωση Ιατρών Νοσοκομείων Αθηνών Πειραιώς, που ζητεί με επιστολή της από όλες τις διοικήσεις των νοσοκομείων του Λεκανοπεδίου να εφαρμόσουν άμεσα το νέο θεσμικό πλαίσιο για τους ανασφάλιστους. Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με κοινή υπουργική απόφαση του περασμένου Ιουνίου, τα δημόσια νοσοκομεία νοσηλεύουν δωρεάν ανασφάλιστους για τακτικά περιστατικά. Για τα έκτακτα περιστατικά ούτως ή άλλως η δωρεάν νοσηλεία ίσχυε και πριν από την απόφαση. Προκειμένου να γίνει δωρεάν νοσηλεία απαιτείται έγκριση από Τριμελή Επιτροπή η οποία ορίζεται σε κάθε νοσοκομείο, μετά την υποβολή εγγράφων που, μεταξύ άλλων, πιστοποιούν την ασφαλιστική αδυναμία του ασθενούς.

Οπως αναφέρεται στην επιστολή της ΕΙΝΑΠ, «ενώ σε πολλά νοσοκομεία λειτουργούν συστηματικά και λαμβάνουν αποφάσεις οι τριμελείς επιτροπές που προβλέπει ο νόμος, σε άλλα δεν λειτουργούν. Επίσης, σε πολλά νοσοκομεία οι προσερχόμενοι ανασφάλιστοι ασθενείς δικαιούχοι της ανωτέρω ρύθμισης δεν εξυπηρετούνται, από άγνοια ενδεχομένως του ιατρικού και διοικητικού προσωπικού, και αφήνονται στη μοίρα τους». «Το πρόβλημα είναι ότι σε κάποια νοσοκομεία αν και υφίστανται οι επιτροπές, δεν λειτουργούν σε τακτική βάση προκειμένου να εξυπηρετούνται οι ανασφάλιστοι», επισημαίνει στην «Κ» η κ. Ματίνα Παγώνη, πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ. Φέρνοντας ως παράδειγμα τη διαδικασία που εφαρμόζεται στο Νοσοκομείο «Γ. Γεννηματάς», όπου εργάζεται η ίδια, σημειώνει ότι «θα μπορούσε παραδείγματος χάριν να οριστεί σε κάθε νοσοκομείο συγκεκριμένη ημέρα της εβδομάδας κατά την οποία θα συνεδριάζει η επιτροπή για να εγκρίνει τις αιτήσεις των ανασφάλιστων για δωρεάν νοσηλεία. Είναι θέμα της διοίκησης κάθε νοσοκομείου το πώς θα ενεργοποιήσει τις επιτροπές αυτές και πώς θα ενημερώσει άμεσα τους γιατρούς, το προσωπικό του λογιστηρίου και γενικά όλων των εμπλεκομένων με το νέο θεσμικό πλαίσιο για τις διαδικασίες».

Αγνοια, κυρίως τους πρώτους δυόμισι μήνες μετά την έκδοση της υπουργικής απόφασης, είχαν για τη δωρεάν περίθαλψη στο ΕΣΥ και οι ίδιοι οι ενδιαφερόμενοι: οι ανασφάλιστοι. «Ο κόσμος έχει αρχίσει και γνωρίζει ότι υπάρχει αυτή η διαδικασία. Ο ένας το λέει στον άλλο και όλο και αυξάνεται ο αριθμός των ανασφάλιστων που βλέπουμε», επισημαίνει η κ. Παγώνη. Αναφορικά με την κατάσταση της υγείας τους, η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ σημειώνει ότι, ανεξάρτητα από την ασφαλιστική τους δυνατότητα, αρκετοί πλέον ασθενείς που απευθύνονται στα δημόσια νοσοκομεία έχουν παραμελημένη υγεία. «Βάζουν άλλες προτεραιότητες, λόγω της οικονομικής κρίσης και των δυσκολιών που περνούν. Η αλήθεια είναι ότι βλέπουμε πλέον πολίτες πολύ αγχωμένους, που μας αναφέρουν πολλά προβλήματα στην καθημερινότητά τους, κυρίως οικονομικά».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή