ΣτΕ: Νόμιμο το υψηλό πρόστιμο για μη υποβολή φορολογικής δήλωσης

ΣτΕ: Νόμιμο το υψηλό πρόστιμο για μη υποβολή φορολογικής δήλωσης

1' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πρόστιμο 400% επί του οφειλόμενου φόρου θα πρέπει να καταβάλουν, με τη «βούλα» της ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας, όσοι φορολογούμενοι δεν υποβάλουν φορολογική δήλωση. Με δεύτερη απόφασή της η ολομέλεια του ανωτάτου δικαστηρίου υποχρέωσε εταιρεία να πληρώσει πρόστιμο 181.493 ευρώ, κρίνοντας ότι η διάταξη είναι συνταγματική και σύμφωνη με την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ).

Η ολομέλεια του ΣτΕ είχε κρίνει από το 2011 ότι η επιβολή του υψηλού αυτού προστίμου σε περίπτωση μη υποβολής φορολογικής δήλωσης δεν προσκρούει στη συνταγματική αρχή της αναλογικότητας, ενώ τώρα με δεύτερη απόφασή της έκρινε πως δεν αντίκειται και στις λοιπές συνταγματικές αρχές καθώς και στην ΕΣΔΑ.

Στο ανώτατο δικαστήριο προσέφυγε εταιρεία περιορισμένης ευθύνης που δραστηριοποιείται στον χώρο της εστίασης και ζητούσε να ακυρωθεί κύριος φόρος ύψους 45.373,4 ευρώ και πρόστιμο (πρόσθετος φόρος) ύψους 181.493 ευρώ που της επιβλήθηκε από τον προϊστάμενο της ΔΟΥ ΦΑΕΕ Αθηνών. Το επίμαχο πρόστιμο επιβλήθηκε επειδή δεν υπέβαλε φορολογική δήλωση κατά τη μεταβίβαση μετοχών. Η εταιρεία επικαλέστηκε ότι καλόπιστα δεν υπέβαλε δήλωση καθώς, λόγω αλλαγής της νομοθεσίας, θεώρησε ότι δεν είχε υποχρέωση υποβολής φορολογικής δήλωσης. Σε νομικό επίπεδο, η εταιρεία υποστήριξε πως η επιβολή του προστίμου που επιβάλλεται στις περιπτώσεις αυτές είναι αντίθετη στις συνταγματικές αρχές της αναλογικότητας, όπως επίσης προσκρούει στα άρθρα του Συντάγματος που αναφέρονται στην προστασία της περιουσίας (άρθρο 17), στην ελεύθερη ανάπτυξη της προσωπικότητας (άρθρο 5) και στο δικαίωμα δικαστικής προστασίας (άρθρο 20). Ακόμη, υποστήριζε ότι προσκρούει και στην ΕΣΔΑ. Η ολομέλεια του ανωτάτου ακυρωτικού δικαστηρίου απέρριψε, ωστόσο, όλους τους ισχυρισμούς της εταιρείας, αναγκάζοντάς την να καταβάλει το πρόστιμο και τον φόρο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή