Ο Ερντογάν δεν θέλει εξοπλισμό των Κούρδων

Ο Ερντογάν δεν θέλει εξοπλισμό των Κούρδων

1' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την αντίθεσή του στην επιλογή των Ηνωμένων Πολιτειών να εφοδιάσουν με όπλα και πυρομαχικά τους Κούρδους μαχητές που υπερασπίζονται την πόλη Κομπάνι απέναντι στους τζιχαντιστές εξέφρασε χθες ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν. «Οποιαδήποτε βοήθεια στο (κουρδικό συριακό κόμμα) PYD θα ενισχύσει το ΡΚΚ και η Τουρκία οφείλει να αντιταχθεί σε κάτι τέτοιο», δήλωσε ο Ερντογάν στο αεροδρόμιο της Αγκυρας, προτού αναχωρήσει για επίσημη επίσκεψη σε Λεττονία και Εσθονία. Ο Τούρκος ηγέτης προσέθεσε ότι ορισμένα από τα φορτία που έριξαν αμερικανικά αεροπλάνα στους Κούρδους έπεσαν στα χέρια των τζιχαντιστών, εκδοχή την οποία ενισχύει και βίντεο του «Ισλαμικού Κράτους» στο Διαδίκτυο. Σύμφωνα με το Πεντάγωνο, μόνο ένα από τα 27 φορτία της αμερικανικής βοήθειας έπεσε σε λάθος χέρια.

Οι δηλώσεις Ερντογάν ακολούθησαν τη θεαματική στροφή στην πολιτική της Αγκυρας, η οποία ανακοίνωσε ότι θα επιτρέψει σε Κούρδους μαχητές από το Βόρειο Ιράκ (Πεσμεργκά) να περάσουν τα τουρκοσυριακά σύνορα για να ενισχύσουν την άμυνα του Κομπάνι. Χθες, ο Τούρκος πρόεδρος ισχυρίστηκε ότι η κίνηση αυτή ήταν δική του ιδέα, την οποία ανακοίνωσε στον Αμερικανό ομόλογό του, Μπαράκ Ομπάμα, σε τηλεφωνική επικοινωνία των δύο ανδρών το Σαββατοκύριακο. Την ίδια ώρα, το τοπικό Κοινοβούλιο του Ιρακινού Κουρδιστάν αποφάσιζε, με πρόταση του προέδρου της αυτόνομης περιοχής Μασούντ Μπαρζανί, την αποστολή Πεσμεργκά στο Κομπάνι. Τουρκικά μέσα ενημέρωσης κάνουν λόγο για 400 έως 500 μαχητές, οι οποίοι αναμένεται να περάσουν τα σύνορα το Σαββατοκύριακο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή