Δραστικό «κούρεμα» του ελληνικού χρέους ζητεί ο Χανς – Βέρνερ Ζιν

Δραστικό «κούρεμα» του ελληνικού χρέους ζητεί ο Χανς – Βέρνερ Ζιν

3' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δραστική μείωση των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων καταγράφηκε χθες εν μέσω συζητήσεων για το ελληνικό χρέος και τις κινήσεις των επενδυτών στην αγορά. Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου υποχώρησε στο 7,1% χθες από 7,7% προχθές, ενώ αντίστοιχη ήταν και η πορεία των αποδόσεων στις υπόλοιπες διάρκειες.

Μάλιστα, ο επικεφαλής για την επενδυτική στρατηγική της αμερικανικής χρηματοπιστωτικής εταιρείας Prudential Financial (διαχειρίζεται ομόλογα αξίας 533 δισ. δολαρίων), Ρ. Τιπ, δήλωσε χθες πως η εταιρεία του δεν πούλησε τα 5ετή ελληνικά ομόλογα κατά τη μεγάλη πτώση των τιμών τους την προηγούμενη εβδομάδα. Μάλιστα, σημείωσε πως στο μέλλον η εταιρεία μπορεί να αγοράσει περισσότερα ελληνικά ομόλογα με μεγαλύτερης διάρκειας λήξεις και ανέφερε ότι «κρατήσαμε τα βραχυπρόθεσμα (ομόλογα). Ανάλογα με το πώς θα διαμορφωθεί η κατάσταση όσον αφορά το γενικό πλαίσιο της αγοράς και τις πολιτικές, η σχετική αξία μπορεί να είναι ελκυστική στο τέλος».

Από το οικονομικό επιτελείο αποδίδουν την πτωτική πορεία των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων στους ίδιους τεχνικούς λόγους για τους οποίους είχαν αυξηθεί τις προηγούμενες ημέρες. Υποστηρίζουν ότι η πτώση προήλθε από μικρό όγκο συναλλαγών και επισημαίνουν ότι οι επενδυτές είδαν την ευκαιρία των υψηλών αποδόσεων και αγόρασαν ελληνικά ομόλογα.

Μέσα σε αυτό το κλίμα, ο πρόεδρος του γερμανικού ινστιτούτου Ifo, Χανς – Βέρνερ Ζιν, τάχθηκε υπέρ ενός δραστικού «κουρέματος» του ελληνικού χρέους, υποστηρίζοντας ότι χωρίς αυτό, η Αθήνα δεν έχει καμία δυνατότητα να ανακάμψει. Κατά τη διάρκεια παρουσίασης του νέου του βιβλίου «The Euro Trap», το μέλος της ομάδας των «σοφών» που συμβουλεύει την κυβέρνηση της Γερμανίας δήλωσε υπέρμαχος του κοινού νομίσματος, διατηρώντας ωστόσο τις ενστάσεις του στις αποφάσεις των ηγετών της Ευρώπης για τη διάσωση των υπερχρεωμένων χωρών.

Παράλληλα, απέρριψε το αίτημα των ευρωσκεπτικιστών για ένα «ευρώ του Βορρά» και ένα «ευρώ του Νότου», ενώ αναφέρθηκε στην ανάγκη ενός δραστικού «κουρέματος» του χρέους στην Ευρώπη, σημειώνοντας ότι θα πρέπει να γίνει άφεση του χρέους της Ελλάδας και άλλων χωρών, μολονότι με αυτόν τον τρόπο επιβραβεύεται η εσφαλμένη τους συμπεριφορά. Και αυτό γιατί εάν δεν συμβεί το «κούρεμα», οι χώρες αυτές δεν έχουν καμία δυνατότητα να ανακάμψουν, κατά τον κ. Ζιν.

Πάντως, ο πρώην επικεφαλής οικονομολόγος της Deutsche Bank, Τ. Μάγιερ, εξέφρασε την άποψη πως υπάρχουν δύο υποψήφιες χώρες για να εγκαταλείψουν την Ευρωζώνη, αναφερόμενος στην Ελλάδα και στη Γερμανία. Σε συνέντευξή του προς τον διαδικτυακό τόπο Deutsche Wirtschaftsnachrichten, ο κ. Μάγιερ ανέφερε πως αναμένει ενίσχυση του συγκεντρωτισμού στην Ευρώπη, υποστηρίζοντας ότι η νομισματική πολιτική θα αλλάξει μόνο εάν οι πολίτες το επιβάλουν αυτό πολιτικά ή εάν ένα νέο κύμα κρίσης καταστρέψει οριστικά το σύστημα.

Στο πλαίσιο αυτό, δήλωσε ότι «δύο είναι οι υποψήφιες προς έξοδο από την Ευρωζώνη χώρες: Η Ελλάδα και η Γερμανία. Η Ελλάδα θα μπορούσε να βγει από τη Νομισματική Ενωση, επειδή στο πλαίσιο αυτής δεν μπορεί να αντιμετωπίσει την υπερχρέωσή της. Η Γερμανία θα μπορούσε να εγκαταλείψει τη Νομισματική Ενωση εάν αυτή προβεί σε πλήρη νομισματοποίηση του χρέους. Εάν προκύψει συρρίκνωση της Νομισματικής Ενωσης, θα επανέλθει το ερώτημα εάν αντί ενός ενιαίου νομίσματος θα ήταν προτιμότερο να έχουμε ένα κοινοτικό νόμισμα, το οποίο θα βρίσκεται σε συναγωνισμό με άλλα νομίσματα».

Κληθείς να σχολιάσει την αντίφαση σε σχέση με το παρελθόν αμφοτέρων, δηλαδή ότι ο κ. Ζιν παλαιότερα ζητούσε επίμονα αποπομπή της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, ενώ ο ίδιος υπεραμυνόταν του «κουρέματος», ο κ. Μάγιερ δήλωσε στην «Κ»: «Δεν βλέπω πώς μπορεί κάποτε η Ελλάδα να αποπληρώσει το χρέος της. Μία ακραία εκδοχή της διαγραφής μέρους του χρέους είναι η νομισματική μεταρρύθμιση. Στο πλαίσιο του κανόνα συναλλάγματος-χρυσού, πολλές χώρες αποχωρούσαν από αυτόν λόγω υπερχρέωσης, ενώ στη διάρκεια του 20ού αιώνα η Γερμανία γνώρισε τρεις νομισματικές μεταρρυθμίσεις. Οποιος δεν θέλει να αγνοήσει εντελώς την Ιστορία θα πρέπει να περιμένει τη χρεοκοπία της Ελλάδας, είτε με τη μορφή ενός «κουρέματος» (θα έλεγα μάλλον του ξυρίσματος γουλί), είτε με τη μορφή του Grexit».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή