Αύξηση 19,4% της επιβατικής κίνησης του «Ελ. Βενιζέλος» στο 9μηνο

Αύξηση 19,4% της επιβατικής κίνησης του «Ελ. Βενιζέλος» στο 9μηνο

2' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συνεχίζεται η ανοδική πορεία στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών, ο οποίος έχει ωφεληθεί σημαντικά και από την εντυπωσιακή ανάπτυξη της Aegean Airlines, όπως επεσήμανε ο γενικός διευθυντής του ΔΑΑ κ. Γιάννης Παράσχης. «Η Αθήνα αποκτά σταδιακά χαρακτηριστικά αεροπορικού κόμβου» σημείωσε ο κ. Παράσχης, τονίζοντας ότι τα hubs (κόμβοι) δεν αποτελούν δημιούργημα των αεροδρομίων αλλά των αεροπορικών εταιρειών. Εδωσε μάλιστα μεγάλη έμφαση στην επέκταση της δραστηριότητας της Aegean Airlines μετά την εξαγορά της Olympic Air, η οποία έχει συνεισφέρει σε μεγάλο βαθμό στην ανάκαμψη της κίνησης που παρατηρείται φέτος στο «Ελ. Βενιζέλος».

«Συνολικά το 2014 με 15 νέους προορισμούς και επιπλέον πτήσεις σε 33 προορισμούς ο ΔΑΑ εξυπηρετεί ένα ευρύ δίκτυο προορισμών, αυξάνοντας σημαντικά το δίκτυο και τη διασυνδεσιμότητα της Αθήνας. Χάρη στα ειδικά κίνητρα που παρέχει το αεροδρόμιο και την ανάπτυξη δικτύου κυρίως από την Aegean, σημαντική είναι η αύξηση των επιβατών transfer» δήλωσε ο κ. Παράσχης. Από τον Ιανουάριο έως και τον Σεπτέμβριο το σύνολο των επιβατών transfer στο ΔΑΑ αυξήθηκε κατά 14,8% σε σχέση με πέρσι, αντιπροσωπεύοντας το 22% της συνολικής κίνησης του αεροδρομίου. Εντυπωσιακή είναι η αύξηση των επιβατών που χρησιμοποιούν την Αθήνα ως ενδιάμεσο σταθμό μεταξύ διεθνών προορισμών, η οποία άγγιξε το 61%. Παράλληλα η κίνηση transfer από το εσωτερικό προς το εξωτερικό (76% του συνολικού transfer) ενισχύθηκε κατά 12,5%.

Κατά το 9μηνο του 2014, οι ξένοι επισκέπτες αυξήθηκαν κατά 28%, ενώ οι επιβάτες που επιλέγουν την Αθήνα για city-break αυξήθηκαν κατά 23% σε σχέση με πέρσι. Αναλυτικά το 9μηνο του 2014 καταγράφηκε αύξηση της κίνησης κατά 19,4%, με 2 εκατ. περισσότερους επιβάτες και 168 νέες διεθνείς εβδομαδιαίες πτήσεις.

Τα αισιόδοξα μηνύματα συνεχίζονται και τον χειμώνα 2014-15, καθώς, σύμφωνα με τον κ. Παράσχη το δίκτυο της Αθήνας ενισχύεται με 107 νέες εβδομαδιαίες διεθνείς πτήσεις και επιπλέον 85 πτήσεις εσωτερικού. Παράλληλα οι χαμηλού κόστους αεροπορικές εταιρείες έχουν ανέλθει σε 16, αποτελούν το 15% της κίνησης του ΔΑΑ καλύπτοντας 40 προορισμούς.

Ο κ. Παράσχης επιβεβαίωσε ότι το νέο Τέλος Ανάπτυξης Αερολιμένων (το τέλος που θα αντικαταστήσει το «Σπατόσημο») θα ισχύσει καθολικά για όλα τα αεροδρόμια της Ελλάδας, μόλις αυτό εφαρμοστεί. Παράλληλα διευκρίνισε ότι σύμφωνα με τις προβλέψεις της κίνησης (15,1 εκατ. επιβάτες το 2014, με αύξηση το 2015) δεν αναμένεται ανάπτυξη νέων υποδομών στο αεροδρόμιο το προσεχές διάστημα. Σημειώνεται ότι ο ΔΑΑ είναι σε θέση να εξυπηρετήσει 21 εκατ. επιβάτες, ενώ η χωρητικότητα που μπορεί να αγγίξει τα 26 εκατ. επιβάτες με περιορισμένης έκτασης παρεμβάσεις στην υποδομή.

Σχολιάζοντας την αντιδικία που έχει προκύψει μεταξύ ΔΑΑ και Δημοσίου όσον αφορά την απόδοση του ΦΠΑ κυρίως για την περίοδο κατασκευής του αεροδρομίου, ο κ. Παράσχης σημείωσε ότι το αεροδρόμιο δικαιώθηκε στα διεθνή διαιτητικά δικαστήρια, ενώ αποκάλυψε ότι εξετάζει το ενδεχόμενο προσφυγής στη δικαιοσύνη κατά της απόφασης που εκδόθηκε σε βάρος της εταιρείας από τα ελληνικά δικαστήρια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή