Η κοινή έκκληση Σαμαρά – Τσίπρα

Η κοινή έκκληση Σαμαρά – Τσίπρα

2' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

​​κκληση, προς τους Ευρωπαίους εταίρους να μην αποχωρήσουν από την αξιολόγηση και επιτήρηση της ελληνικής οικονομίας, παρότι το «ευρωπαϊκό μνημόνιο» ολοκληρώνεται στο τέλος του έτους, και προς το ΔΝΤ να μην τερματίσει πρόωρα το δικό του πρόγραμμα στήριξης της ελληνικής οικονομίας, απηύθυνε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, με επιστολές του προς τις Βρυξέλλες, τη Φρανκφούρτη και την Ουάσιγκτον.

«Θεωρούμε ότι στο σημερινό τόσο αβέβαιο διεθνές οικονομικό περιβάλλον, η συνεχιζόμενη εμπλοκή σας στη λειτουργία της ελληνικής οικονομίας αποτελεί το ισχυρότερο δίχτυ ασφαλείας για εμάς. Υπό αυτό το πρίσμα, σας ζητούμε, και τα δύο μεγάλα κόμματα της χώρας, να συνεχίσετε την εποπτεία, και παράλληλα σας διαβεβαιώνουμε ότι αποτελεί ειλημμένη απόφασή μας η απρόσκοπτη υλοποίηση των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων που είναι η μόνη ελπίδα για να καταστεί η οικονομία μας πιο παραγωγική και ανταγωνιστική», ανέφερε ο κ. Σαμαράς, ο οποίος, λίγες ώρες πριν από τη δημοσιοποίηση των επιστολών, είχε μακρά συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξη Τσίπρα. Ο τελευταίος παρέσχε τη συναίνεσή του «για λόγους εθνικού συμφέροντος», διατηρώντας, όπως σημείωσε, το δικαίωμά του να ασκεί κριτική σε πολλά μέτρα που εφαρμόζονται.

Το σενάριο της συνεργασίας των δύο αρχηγών, που, δυστυχώς, κινείται στη σφαίρα της φαντασίας, θα συνεχιζόταν κάπως έτσι: στις επιστολές του ο κ. Σαμαράς υπογράμμισε ότι «η Ελλάδα έχει πετύχει τεράστια δημοσιονομική προσαρμογή, την οποία αναγνωρίζουν όλοι οι διεθνείς οργανισμοί, και τώρα επικεντρωνόμαστε στις μεταρρυθμίσεις που θα τονώσουν την οικονομία και θα δημιουργήσουν θέσεις εργασίας». Ολοκλήρωσε τονίζοντας την ανάγκη δραστικού περιορισμού του Δημοσίου και του «κομματικού συνδικαλισμού» που πνίγουν την οικονομία, ενώ υποσχέθηκε μείωση φορολογίας.

Υστερα από επιμονή του κ. Τσίπρα, συμφωνήθηκε οι επιστολές να μη φέρουν την υπογραφή και των δύο, αλλά μόνο του πρωθυπουργού, και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης να δηλώσει ότι συναινεί. Αφού τόνισε ότι «ως Ελληνες είναι αυτονόητο πως αναζητούμε από κοινού τρόπους για να θωρακίσουμε την οικονομία μας από εξωτερικές αβεβαιότητες», ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ έσπευσε να επαναλάβει ότι η συναίνεση δεν σημαίνει αποδοχή της λιτότητας και επέμεινε ότι «το μείγμα της οικονομικής πολιτικής που εφαρμόζεται είναι αναποτελεσματικό και πρέπει να αλλάξει μέσα από σκληρές διαπραγματεύσεις». Δεσμεύθηκε, δε, να αποκαταστήσει τις αδικίες όταν αναλάβει την εξουσία, κάτι που, όπως σημείωσε, θα συμβεί πολύ σύντομα. Σε ό,τι πάντως αφορά το «δίχτυ ασφαλείας» των εταίρων για την οικονομία, ξεκαθάρισε ότι «έχουμε κοινή θέση με τον κ. Σαμαρά, ενώ είμαι βέβαιος ότι θα συνεχίσει και αυτός να υιοθετεί την ίδια υπεύθυνη στάση και ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης μετά τις εκλογές που θα διεξαχθούν την άνοιξη». Παρά την «εθνική στάση», οι ιδεολογικές διαφορές ήταν εμφανείς. Ο κ. Τσίπρας δεν εστίασε την κριτική του στους συνδικαλιστές, αλλά στο μεγάλο κεφάλαιο. «Πρέπει να σπάσουμε το επικίνδυνο ολιγοπώλιο των ολιγαρχών που οφείλουν επιτέλους να αναλάβουν το μεγάλο μέρος της ευθύνης που τους αναλογεί», τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Λίγες ώρες αργότερα, σε πηγαδάκι στο περιθώριο ενός Eurogroup στις Βρυξέλλες, η Κριστίν Λαγκάρντ, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και ο Μάριο Ντράγκι ακούστηκαν να λένε: «Επιτέλους, οι Ελληνες άρχισαν να συμπεριφέρονται σαν φυσιολογική ευρωπαϊκή χώρα. Δεν βάζουν πλέον μόνοι τους νάρκες στην οικονομία τους. Ο Σαμαράς έχει επιτελέσει έργο και καλό θα ήταν να το ολοκληρώσει. Αργεί, όμως, τις μεταρρυθμίσεις. Από την άλλη, ο Τσίπρας σταμάτησε τις επικίνδυνες ακρότητες. Είναι προσκολλημένος στο κράτος-επιχειρηματία, αλλά σε αυτό που είπε για τους ολιγάρχες δεν έχει άδικο».

Πόσο καλύτερα θα ήταν τα πράγματα για τη χώρα…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή