Σημαντικό βήμα για την ιδιωτικοποίηση

Σημαντικό βήμα για την ιδιωτικοποίηση

2' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο 8,5% διαμορφώνεται το ρυθμιζόμενο έσοδο του ΑΔΜΗΕ για κάθε έτος την περίοδο 2015-2017. Η σχετική απόφαση δημοσιοποιήθηκε χθες από τη ΡΑΕ και σύμφωνα με αυτή, το συνολικό επιτρεπόμενο έσοδο διαμορφώνεται στο επίπεδο των 254,6 εκατ. ευρώ για το 2015, στα 250 εκατ. ευρώ για το 2016 και στα 260 εκατ. ευρώ για το 2017. Παράλληλα, η Αρχή εγκρίνει ως απαιτούμενο έσοδο για το έτος 2015 το ποσό των 215,1 εκατ. ευρώ. Η συγκεκριμένη απόφαση είναι καθοριστική για την ολοκλήρωση της διαδικασίας ιδιωτικοποίησης του ΑΔΜΗΕ αφού πάνω στο ρυθμιζόμενο έσοδο οι υποψήφιοι επενδυτές θα στηρίξουν το ύψος των οικονομικών προσφορών τους. Πληροφορίες αναφέρουν ότι το έσοδο που αποφάσισε η ΡΑΕ, χωρίς να δημιουργεί μια επενδυτική ευκαιρία, θεωρείται από τους «μνηστήρες» του ΑΔΜΗΕ ικανό να δώσει βιώσιμη λειτουργία για τον Διαχειριστή.

Tην ερχόμενη Δευτέρα 27 Οκτωβρίου, θα συνέλθει το διοικητικό συμβούλιο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Κύπρου προκειμένου να αποφασίσει για το ακριβές χρονοδιάγραμμα που θα τεθεί για επιστροφή της μετοχής της Τράπεζας Κύπρου στα χρηματιστήρια Λευκωσίας και Αθηνών. Δηλώσεις για το θέμα έκανε σε κυπριακό μέσο ενημέρωσης η πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Κύπρου, Δήμητρα Καλογήρου. Η αλλαγή του χρονοδιαγράμματος για επαναδιαπραγμάτευση της μετοχής στις δύο αγορές κατέστη αναγκαία λόγω των αναμενόμενων αποτελεσμάτων των stress tests και της επικείμενης ετήσιας γενικής συνέλευσης των μετόχων της τράπεζας στις 20 Νοεμβρίου.

«Ασπίδα» για το ΕΣΡ

Νομική κάλυψη θα προσφέρει στα μέλη των ανεξάρτητων αρχών το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους που διώκονται εις την αλλοδαπή. Τροπολογία που κατατέθηκε προχθές έχει στόχο να προσφέρει νομική κάλυψη στα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης για τα οποία έχει εγείρει αστικές αξιώσεις εταιρεία με έδρα το Ντίσελντορφ της Γερμανίας. Η εταιρεία στράφηκε ατομικά κατά των μελών του ΕΣΡ, αιτούμενη από καθένα από αυτά αποζημίωση άνω των 180.000 ευρώ. Κυβερνητικά στελέχη συνδέουν την προσφυγή με τα πρόστιμα του ΕΣΡ σε ελληνικά κανάλια για τη διενέργεια τηλεπαιγνίων. Το ΕΣΡ έκανε λόγο για «παραπλάνηση του κοινού», ενώ δεν είναι λίγοι εκείνοι που κάνουν λόγο για… εξαπάτηση του κοινού.

Αξιοποίηση ορυκτού πλούτου προωθεί το ΥΠΕΚΑ

Στην άμεση αξιοποίηση 11 μεταλλευτικών χώρων και 22 δημόσιων εκτάσεων βιομηχανικών ορυκτών στην ελληνική επικράτεια θα προχωρήσει το ΥΠΕΚΑ. Τη σχετική ανακοίνωση έκανε χθες ο υπουργός ΠΕΚΑ Γιάννης Μανιάτης (φωτ.) μετά την παρουσίαση της Επιτροπής Καταγραφής και Αξιολόγησης των Δημόσιων Μεταλλευτικών Χώρων σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε χθες στο αμφιθέατρο του υπουργείου. Πρόκειται για την πρώτη συστηματική καταγραφή και ψηφιακή αποτύπωση σε μια δυναμική βάση δεδομένων, των συνολικά 114 Δημόσιων Μεταλλευτικών Χώρων (ΔΜΧ) και 22 Δημόσιων Εκτάσεων Βιομηχανικών Ορυκτών (ΔΕΒΟ) που απαντώνται σήμερα στην ελληνική επικράτεια.

Πλήθος κρίσιμων θεμάτων ενώ ο χρόνος πιέζει

Αν όλα τα θέματα που εμπίπτουν στον έλεγχο της τρόικας ακολουθήσουν το «μοντέλο των ρυθμίσεων», τότε πολύ δύσκολα θα κλείσει εντός χρονοδιαγράμματος ο έλεγχος. Το θέμα των ρυθμίσεων των «κόκκινων δανείων» και εκείνων προς ασφαλιστικά Ταμεία και εφορίες, ήταν το βασικότερο στο οποίο υπήρξε πρόοδος κατά την ολιγοήμερη παρουσία της τρόικας στην Αθήνα στις αρχές του μήνα. Μάλιστα, οι επικεφαλής της τρόικας είχαν κληθεί εκτάκτως σε σύσκεψη για το ζήτημα λίγες ώρες πριν αναχωρήσουν από την Ελλάδα, αλλά το ζήτημα αναμένεται να κλείσει τώρα. Αν ακολουθηθεί ο ίδιος ρυθμός στα θέματα του ασφαλιστικού, των εργασιακών, στο ενιαίο μισθολόγιο, στην αναδιάρθρωση του καθεστώτος ΦΠΑ κ.λπ., τότε είναι δύσκολο να επέλθει η επιθυμητή συμφωνία έως τα μέσα Δεκεμβρίου. Στη φωτογραφία ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ Ρ. Γκογιάλ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή