Eκτακτη εισφορά 1,53 δισ. θα πληρώσουν οι φορολογούμενοι τη διετία 2015 – 2016

Eκτακτη εισφορά 1,53 δισ. θα πληρώσουν οι φορολογούμενοι τη διετία 2015 – 2016

2' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην παράταση κατά 2 έτη της έκτακτης εισφοράς αλληλεγγύης προχωράει η κυβέρνηση, αλλά θα εφαρμοστεί μειωμένη κατά 30% σε σχέση με τα σημερινά επίπεδα. Η κίνηση αυτή εντάσσεται στην προσπάθεια της Αθήνας να καλύψει το δημοσιονομικό κενό των επόμενων ετών, καθώς γνωρίζει ότι η τρόικα δεν έχει πεισθεί για την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων χωρίς νέα μέτρα και στο πλαίσιο της ολοκλήρωσης του προϋπολογισμού του 2015 θα υπάρξουν έντονες πιέσεις από την πλευρά των δανειστών της χώρας.

Με την επέκταση της εισφοράς αλληλεγγύης, το οικονομικό επιτελείο εκτιμά πως θα κάμψει σε κάποιο βαθμό τις πιέσεις αυτές και ταυτόχρονα θα διασφαλίσει την επίτευξη των στόχων για το πρωτογενές πλεόνασμα. Από τη διατήρηση του 70% της εισφοράς, το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους (ΓΛΚ) εκτιμά ότι στα κρατικά ταμεία θα εισρεύσει στη διετία 2015 – 2016 το ποσό των 1,53 δισ. ευρώ ή των 765 εκατ. ευρώ ετησίως.

Αυτό σημαίνει ότι για κάθε χρόνο η ελάφρυνση που θα προκύψει υπολογίζεται σε περίπου 300 εκατ. ευρώ. Διαφορετικά, εκτιμάται ότι η μείωση θα κυμαίνεται από 36 ευρώ για ετήσιο εισόδημα 12.000 ευρώ και θα ξεπερνάει τα 900 ευρώ για εισοδήματα από 100.000 ευρώ και άνω. Η εφαρμογή της μειωμένης εισφοράς αλληλεγγύης είναι ένα ακόμα μέτρο, το οποίο υιοθετεί η κυβέρνηση με την «ανοχή» της τρόικας. Τα θέματα της πορείας του φετινού προϋπολογισμού, των προβλέψεων για τον προϋπολογισμό του 2015 και της κάλυψης του δημοσιονομικού κενού που εντοπίζει η τρόικα (δεν έχει αναθεωρήσει ακόμα την εκτίμησή της για κενό 2 δισ. ευρώ το 2015), θα συζητηθούν ενδελεχώς κατά τη διάρκεια του ελέγχου της τρόικας, που είναι προγραμματισμένο να ξεκινήσει τη δεύτερη εβδομάδα του Νοεμβρίου.

«Σε ό,τι μας αφορά, εργαζόμαστε με εντατικούς ρυθμούς για να είμαστε συνεπείς στην εκτέλεση του 2ου Προγράμματος Οικονομικής Προσαρμογής» δήλωσε χθες ο υπουργός Οικονομικών Γκ. Χαρδούβελης, σε συνέδριο του γαλλόφωνου Forum Επιχειρήσεων. «Αναμένουμε να επιτευχθεί γρήγορα συμφωνία όσον αφορά την αξιολόγησή του στον τελικό γύρο της αξιολόγησης του προγράμματος, μέσα στον Νοέμβριο 2014» πρόσθεσε ο υπουργός και σημείωσε πως «έχουμε ήδη επανακτήσει με πολύ κόπο και επίπονη προσπάθεια την σταθερότητα της οικονομίας».

Παράλληλα, ο κ. Χαρδούβελης αναφέρθηκε και στην «επόμενη μέρα μετά το Μνημόνιο για τη χώρα», υποστηρίζοντας πως «θα πρέπει να είναι μέρα λελογισμένης ευθύνης». Η έξοδος στις αγορές και η νέα περίοδος στη σχέση της Ελλάδας με την Ευρωζώνη και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) προϋποθέτει κατά τον κ. Χαρδούβελη:

1. την εκπλήρωση των δημοσιονομικών στόχων,

2. τη βελτίωση των οικονομικών δεικτών,

3. τη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων και

4. κυρίως πολιτική υπευθυνότητα και σταθερότητα.

«Στο τέλος του 2014 τελειώνει το Πρόγραμμα Προσαρμογής σε σχέση με τους Ευρωπαίους εταίρους μας. Από το 2015 ξεκινάει μια νέα σχέση, που θα περιλαμβάνει τους παραπάνω στόχους, αλλά και την υποστήριξη των εταίρων μας σε περίπτωση δυσκολιών άντλησης κεφαλαίων από τις αγορές» δήλωσε ο υπουργός και συμπλήρωσε ότι «η συμφωνία για τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους είναι μπροστά μας και θα έρθει ως αποτέλεσμα της συνέπειάς μας στους μεταρρυθμιστικούς στόχους που έχουμε αναλάβει».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΧΕΙΑ

/

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή