Μια διαφορετική «Σταχτοπούτα»

Μια διαφορετική «Σταχτοπούτα»

1' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στις 13 Οκτωβρίου έκανε πρεμιέρα στο θέατρο Skrow η κωμική  όπερα δωματίου  «Σταχτοπούτα» της Πολίν Βιαρντό, που πιθανότατα παρουσιάστηκε σε πανελλήνια πρώτη. Η επιτυχημένη βραδιά ήταν καρπός ταλέντου και σοβαρής δουλειάς της ομάδας μουσικού θεάτρου «Ραφή», ενός συνόλου μουσικών που αναζητούν δημιουργικές διεξόδους.

Η Πολίν Βιαρντό δεν υπήρξε απλώς η νεότερη αδελφή της διασημότατης μεσοφώνου Μαρίας Μαλιμπράν. Με τη θερμή φωνή μεσοφώνου που διέθετε και η ίδια, στάθηκε ιδανική ερμηνεύτρια έργων των Γκλουκ και Μεγερμπέρ, ενώ ενέπνευσε συνθέτες όπως οι Μπερλιόζ, Μπραμς, Σούμαν, Βάγκνερ και Σαιν-Σανς. Επιπλέον, ήταν ολοκληρωμένη μουσικός, είχε λάβει μαθήματα πιάνου από τον Λιστ και συνέθεσε έργα μουσικής δωματίου, τραγούδια και όπερες. Η «Σταχτοπούτα» υπήρξε η τελευταία ανάμεσά τους και πρωτοπαρουσιάστηκε με συνοδεία πιάνου το 1904, όταν η Βιαρντό ήταν πλέον 83 ετών. Σε αυτή τη μορφή δόθηκε και στην Αθήνα, με τον πιανίστα Μιχάλη Παπαπέτρου να συνοδεύει τους καλά προετοιμασμένους τραγουδιστές. Την παράσταση σκηνοθέτησε ο Θέμελης Γλυνάτσης. Η ματιά του ήταν κριτική, το χιούμορ (ευτυχώς) δεν ήταν χλευαστικό. Καθένας από τους επτά χαρακτήρες αντιμετωπίστηκε με στυλιζαρισμένο τρόπο. Με εξαίρεση τη νεράιδα, τα πρόσωπα δεν μετακινήθηκαν από τις θέσεις τους. Ωστόσο, οι αφαιρετικές, ακριβείς κινήσεις τους έδιναν συνολικά κίνηση στην παράσταση, που αναπτύχθηκε σε δύο επίπεδα σκηνής.

Μουσικά, πρόκειται για έργο συνόλου, στο οποίο οι επτά τραγουδιστές συνεισφέρουν εξίσου. Αν ένα ρόλο έχει ξεχωρίσει η Βιαρντό, αυτός είναι του αρχιθαλαμηπόλου Μπαριγκούλ: τον ερμήνευσε πειστικά ο τενόρος Χρήστος Κεχρής, με γεμάτη και ευέλικτη φωνή. Απολαυστικές και καλά συντονισμένες ήταν οι «κακές» αδελφές της Σταχτοπούτας, η υψίφωνος Λητώ Μεσσήνη και η μεσόφωνος Μιράντα Μακρυνιώτη. Η ίδια η ηρωίδα της βραδιάς, η Σταχτοπούτα, υπήρξε ο μόνος χαρακτήρας στον οποίο επιτράπηκε να βγει από το στυλιζαρισμένο πλαίσιο και να εκφράσει συναίσθημα, κυρίως στο αρχικό της τραγούδι, κι αυτό συνέβη χάρη στην εκφραστική φωνή της μεσοφώνου Αναστασίας Κότσαλη. Τον πατριό της ερμήνευσε με επιτυχία ο βαρύτονος Γιώργος Ματθαιακάκης ενώ η υψίφωνος Μάιρα Μηλολιδάκη υποδύθηκε μία νεράιδα περισσότερο μυστηριώδη και γήινη, παρά αέρινη και φευγαλέα. Το σεπτέτο συμπλήρωσε ο τενόρος Χρήστος Δεληζώνας στον ρόλο του Πρίγκιπα, με φωνή εύηχη και υγιή.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή