Διώξεις για απάτες με προγράμματα της Κομισιόν

Διώξεις για απάτες με προγράμματα της Κομισιόν

1' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κακουργηματικές διώξεις για οικονομικές απάτες ύψους πολλών εκατομμυρίων ευρώ στους κόλπους της Ε.Ε., με εμπλεκόμενους Ελληνες υπαλλήλους της Κομισιόν και πλοκάμια σε όλη την Ευρώπη όπου διεξάγεται παράλληλη έρευνα, άσκησε η Εισαγγελία Πρωτοδικών της Αθήνας, πέντε χρόνια μετά την αρχική έρευνα από την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία για την Καταπολέμηση της Απάτης (OLAF).

Η υπόθεση «στήθηκε» πάνω στα κοινοτικά προγράμματα «Πολιτεία» και «Κοινωνία της Πληροφορίας» και αφορά επιδοτήσεις που δόθηκαν σε ερευνητικά και πιλοτικά προγράμματα. Στη χώρα μας φέρονται να εμπλέκονται εκπρόσωποι 4 ελληνικών εταιρειών για τους οποίους ασκήθηκε ποινική δίωξη για τρία κακουργήματα (απάτη σε βάρος των οικονομικών συμφερόντων των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων, πλαστογραφία, νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες). Η δικογραφία που σχηματίστηκε περιλαμβάνει όλα τα στοιχεία που συγκέντρωσε εδώ και πέντε χρόνια η Οικονομική Αστυνομία και το ΣΔΟΕ, με αντικείμενο «τη συστηματική απάτη σε βάρος κοινοτικών πόρων από ομάδα εταιρειών». Από την έρευνα προέκυψε δραστηριότητα εταιρειών που σχετίζονται μεταξύ τους και συστηματικά κατέθεταν μεγάλο αριθμό προγραμμάτων έρευνας, τα οποία εγκρίνονταν και δημιουργούσαν παράνομα κέρδη σε εικονικές εταιρείες που εμφάνιζαν διογκωμένα ή πλαστά παραστατικά εξόδων.

Ενδείξεις έχουν προκύψει και σε βάρος υπαλλήλων της Κομισιόν (και Ελλήνων) που ενέκριναν τα προγράμματα. Οι υπάλληλοι της Κομισιόν, προκειμένου να καρπωθούν κάποια από τα εκατομμύρια ευρώ που έδινε η Ε.Ε. έστηναν τα προγράμματα φωτογραφικά σε ό,τι αφορά τους όρους και το αντικείμενο, προκειμένου να τα «χτυπήσουν» οι δικοί τους άνθρωποι στην Ελλάδα και σε άλλες κοινοτικές χώρες. Η έρευνα εντόπισε περισσότερες από 20.000 περιπτώσεις επιδοτήσεων όπου τα κοινοτικά κονδύλια έγιναν βίλες, πολυτελή αυτοκίνητα ή καταθέσεις στο εξωτερικό. Για τους εμπλεκόμενους υπαλλήλους έχουν υποβληθεί αιτήματα δικαστικής συνδρομής καθώς παράλληλα διενεργείται έρευνα και στις Βρυξέλλες.

Η δικογραφία έφτασε στην Εισαγγελία την 1η Οκτωβρίου και με εντολή του προϊσταμένου της, Ηλία Ζαγοραίου, τη χειρίστηκαν οι εισαγγελείς Χ. Ντζούρας και Γ. Καλούδης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή