Αντ. Σαμαράς: «Συνετή έξοδος στην κανονικότητα»

Αντ. Σαμαράς: «Συνετή έξοδος στην κανονικότητα»

2' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η πολιτική διαπραγμάτευση της ελληνικής κυβέρνησης τόσο για την πολιτική εντολή («mandate») που θα έχει η τρόικα κατά την επιστροφή της στην Ελλάδα όσο και, κυρίως, για τη διαμόρφωση του πλαισίου στήριξης της χώρας, μετά τη λήξη του ευρωπαϊκού σκέλους του Μνημονίου στα τέλη του έτους.

Ο κ. Σαμαράς που είχε, χθες στις Βρυξέλλες, κύκλο επαφών, μεταξύ άλλων και με τον Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ, επεσήμανε κατά την άφιξή του στο κτίριο του Συμβουλίου ότι «η Ελλάδα βρίσκεται σε σταθερή πορεία ανάκαμψης και σταθεροποίησης… είμαστε σε στενή διαπραγμάτευση με τους πιστωτές μας την επόμενη ημέρα, μετά το τέλος του προγράμματος, για μία συνετή έξοδο προς την κανονικότητα». Η φράση του κ. Σαμαρά στις Βρυξέλλες, όσο και όσα είπε χθες ο κ. Ευ. Βενιζέλος σε γαλλόφωνο φόρουμ στην Αθήνα, επιβεβαιώνουν την ειλημμένη απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να αποδεχθεί την προληπτική γραμμή πίστωσης.

Η γραμμή θα προέρχεται από τους ευρωπαϊκούς μηχανισμούς, με το ΔΝΤ να περιορίζεται σε ρόλο τεχνικού συμβούλου, χωρίς να διαθέτει, δηλαδή, κεφάλαια. Επιδίωξη της ελληνικής πλευράς είναι να χρησιμοποιηθούν τα διαθέσιμα κεφάλαια, πλέον των 10 δισ. ευρώ, του ΤΧΣ. Ηδη η κυβέρνηση εμφανίζεται αισιόδοξη, καθώς τα πρώτα δεδομένα των stress tests οδηγούν στο συμπέρασμα πως οι όποιες ανάγκες ανακεφαλαιοποίησης μπορούν να καλυφθούν από τις αγορές. Τα ποσά του ΤΧΣ θα επιστραφούν από την Ελλάδα προκειμένου να μειωθεί το χρέος και, ταυτοχρόνως, θα επαναδιατεθούν σε μία «υβριδική» γραμμή πίστωσης που θα λειτουργήσει ως μαξιλάρι ασφαλείας έναντι των αγορών. Προφανώς, το διαθέσιμο ποσό θα επιβαρύνει το χρέος μόνον εάν η Αθήνα καταφύγει σε αυτό, ενώ ο τρόπος λειτουργίας της «γραμμής» θα έχει και χαρακτήρα χαλιναγώγησης των ελληνικών κυβερνήσεων. Κι αυτό διότι, όπως σημείωνε από τις Βρυξέλλες ανώτερος κυβερνητικός παράγοντας, που εμπλέκεται στις διαπραγματεύσεις, η γραμμή πίστωσης θα ενεργοποιείται στην περίπτωση που η Ελλάδα βρεθεί εκτός αγορών για λόγους που δεν άπτονται της δικής της πολιτικής. Με άλλα λόγια, μια κυβέρνηση που θα βρεθεί σε τροχιά σύγκρουσης με αγορές και Ευρωζώνη θα βρεθεί αντιμέτωπη με την απειλή της πλήρους χρηματοδοτικής ασφυξίας.

Οπως εξηγούσε η ίδια πηγή, η Αθήνα θα πρέπει να τηρεί τους δημοσιονομικούς στόχους, αλλά και συγκεκριμένα μεταρρυθμιστικά ορόσημα που θα προβλέπονται στο ελληνικής έμπνευσης και πρωτοβουλίας αναπτυξιακό πλάνο για τα επόμενα έτη.

Η επόμενη μέρα

Οι βασικοί άξονες τόσο του σχεδίου εξόδου της Ελλάδας από το υπάρχουν Μνημόνιο όσο και της αξιολόγησης της τρόικας, που θα προηγηθεί, αποτέλεσαν το κεντρικό μενού στη χθεσινή συνάντηση του πρωθυπουργού με τον νέο πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ. Επί μία ώρα, οι δύο άνδρες συζήτησαν εφ’ όλης της ύλης για την επόμενη μέρα της ελληνικής οικονομίας μετά τη λήξη του ευρωπαϊκού προγράμματος. Η χθεσινή ήταν μία ακόμη από τις τακτικές, πλέον, επαφές των δύο ανδρών, ενόψει και της 1ης Νοεμβρίου, όταν τα ηνία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα αναλάβει επίσημα ο Λουξεμβούργιος πολιτικός και, κατά την κυβέρνηση, ένας από τους πιο θερμούς φίλους της Ελλάδας.

Στόχος της πλευράς Γιουνκέρ, τον οποίο συνόδευαν ο εκπρόσωπος Τύπου του, Μαργ. Σχοινάς και ο διευθυντής του γραφείου Μάρτιν Σελμάιγερμ, είναι να έχει σαφή εικόνα των διαθέσιμων επιλογών, καθώς το «ελληνικό ζήτημα» βρίσκεται μεταξύ των κορυφαίων στην ατζέντα της νέας Επιτροπής. Από πλευράς Ελλάδας, στη συνάντηση συμμετείχαν οι Χρ. Λαζαρίδης, Στ. Παπασταύρου και ο Τ. Αναστασάτος, γ.γ. του υπ. Οικονομικών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή