Σφοδρή κακοκαιρία πλήττει τα Βαλκάνια

Σφοδρή κακοκαιρία πλήττει τα Βαλκάνια

1' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εντονη κακοκαιρία επικρατεί από χθες στη Βαλκανική Χερσόνησο και όχι μόνο. Στη Σερβία περισσότερες από 46.000 κατοικίες έμειναν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα λόγω των προβλημάτων που δημιουργήθηκαν εξαιτίας των έντονων βροχοπτώσεων. Η κακοκαιρία, η οποία χαρακτηρίζεται από τη μεγάλη ένταση των χιονοπτώσεων και από ισχυρότατες ριπές ανέμου, έχουν βυθίσει στο σκοτάδι τους Δήμους Πριέπολι, Ράσκα, Νόβα Βάρος, Τσατσάκ, Γκούτσα, Σιένιτσα και Ιβάνιτσα, σύμφωνα με τη δημόσια επιχείρηση ηλεκτρικής ενέργειας της Σερβίας. Οπου σημειώθηκαν προβλήματα και φθορές στο δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας έχουν αποσταλεί ειδικά συνεργεία τα οποία καταβάλλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες για την αποκατάσταση των ζημιών. Στη συντριπτική πλειονότητα των περιπτώσεων η διακοπή της ηλεκτροδότησης οφείλεται στις πτώσεις δένδρων, εξαιτίας του βάρους του χιονιού που σωρεύτηκε πάνω τους. Γενικότερα, όμως, το καιρικό πρόβλημα δεν εντοπίζεται στο δυτικό μόνο μέρος της Σερβίας. Χιόνια, έντονες βροχοπτώσεις και πολύ χαμηλές θερμοκρασίες συνθέτουν το μετεωρολογικό σκηνικό στο μεγαλύτερο τμήμα της χώρας. Σε ορεινές περιοχές όπως η Σιένιτσα, το Ζλάτιμπορ και το Κοπαονίκ το χιόνι έφτασε τα 20 έως 40 εκατοστά.

Μεγάλη πτώση της θερμοκρασίας και έντονες ριπές ανέμου καταγράφηκαν χθες και στα Σκόπια.

Ο καιρός αναμενόταν να αγριέψει και στη Βουλγαρία, με κύρια χαρακτηριστικά του τις ισχυρές βροχοπτώσεις και τη μεγάλη πτώση της θερμοκρασίας. Ηδη από το βράδυ της Τετάρτης σήμανε «κόκκινος συναγερμός» από το βουλγαρικό υπουργείο Περιβάλλοντος για τη στάθμη των νερών του ποταμού Βαρμπίτσα, ο οποίος διασχίζει την πόλη Ζλάτογραντ. Ισχυρές βροχοπτώσεις, όμως, αναμένονταν και στις δυτικές και κεντρικές περιοχές της χώρας.

Το Μετεωρολογικό Ινστιτούτο, όπως μετέδωσε ο βουλγαρικός τηλεοπτικός σταθμός BTV, προέβλεπε για χθες έντονες βροχοπτώσεις στην Κεντρική και τη Δυτική Βουλγαρία οι οποίες σιγά σιγά αναμένονται να επεκταθούν σε ολόκληρη τη χώρα. Η προειδοποίηση του υπουργείου, αξίζει να σημειωθεί, περιλαμβάνει όλους του ποταμούς της κοιλάδας του Δούναβη ανατολικά και δυτικά της λεκάνης του Μπελομόριε, ενώ δεν αποκλειόταν να σημειωθούν και έντονες χιονοπτώσεις στα ορεινά.

Ομως ολόκληρη η εβδομάδα χαρακτηρίζεται από έντονη κακοκαιρία στην Ευρώπη. Στη Βρετανία, εξαιτίας του περάσματος της «ουράς» του τυφώνα Γκονζάλο και των θυελλωδών ανέμων που αυτός μετέφερε, ματαιώθηκαν πολλές πτήσεις από το αεροδρόμιο Χίθροου τις περασμένες ημέρες. Εκατοντάδες δένδρα ξεριζώθηκαν ακόμα και στο κέντρο του Λονδίνου. Στις παράκτιες περιοχές της Βρετανίας η ταχύτητα των ανέμων προσέγγισε τα 105 χλμ. ανά ώρα, ενώ ακόμα χειρότερη ήταν η κατάσταση που επικράτησε στη Σκωτία. Σε μεγάλο μέρος του οδικού δικτύου η κυκλοφορία γινόταν με προβλήματα κυρίως λόγω των ανατραπέντων φορτηγών, ενώ προβλήματα παρουσιάστηκαν και στα δρομολόγια των τρένων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή