Χώρος διαλογής «ύποπτων» ασθενών

Χώρος διαλογής «ύποπτων» ασθενών

1' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Διαλογή» των ασθενών σε αυτόνομο χώρο πριν από την είσοδό τους στο τμήμα των επειγόντων περιστατικών ή στα τακτικά εξωτερικά ιατρεία του νοσοκομείου, για το ενδεχόμενο ενός «ύποπτου» κρούσματος Εμπολα, προβλέπουν μεταξύ άλλων οι νέες οδηγίες του υπουργείου Υγείας και του Κέντρου Ελέγχου Πρόληψης Νοσημάτων προς τις μονάδες υγείας της χώρας. Με χθεσινή εγκύκλιό της, η Γενική Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας του υπουργείου Υγείας ζητεί από τις διοικήσεις των νοσοκομείων να προβούν σε συστηματική διαλογή των ασθενών που απευθύνονται στις μονάδες από εντεταλμένο προσωπικό σε ειδικό χώρο (κατά προτίμηση περίπτερο/οικίσκο, κοντά στην πύλη εισόδου), προκειμένου «να διερευνώνται εάν πληρούν τα κριτήρια του κρούσματος που χρήζει διερεύνησης ή του πιθανού κρούσματος για λοίμωξη από αιμορραγικό ιό Εμπολα».

Κατά τη «διαλογή» το προσωπικό θα εξετάζει εάν ο ασθενής έχει ύποπτα συμπτώματα και εάν έχει ιστορικό ταξιδιού τις τελευταίες 21 ημέρες πριν από την έναρξη των συμπτωμάτων σε περιοχή με επιδημία Εμπολα. Εάν πληροί τα κριτήρια, ο ασθενής απομονώνεται σε προκαθορισμένο χώρο και τίθεται σε εφαρμογή η διαδικασία διαχείρισης κρούσματος. Στην εγκύκλιο, καθίσταται σαφές ότι οι μοναδικές μονάδες υγείας όπου νοσηλεύουν ύποπτα περιστατικά του ιού Εμπολα είναι το «Αμαλία Φλέμινγκ» και το «Σωτηρία» (στους ειδικούς χώρους που έχουν διαμορφωθεί).

Παράλληλα, χθες εκδόθηκε και η εγκύκλιος που αφορά τη συμπλήρωση της «Κάρτας Εισερχόμενων Επιβατών». Η κάρτα περιλαμβάνει τα δημογραφικά στοιχεία του επιβάτη, πληροφορίες σχετικά με το ταξίδι του, πιθανή επαφή ή συμπτώματα που σχετίζονται με τον ιό. Είναι ενδεικτικό ότι εάν προέρχεται ο επιβάτης από Γουινέα, Σιέρα Λεόνε ή Λιβερία θα κληθεί να απαντήσει εάν έχει επισκεφθεί νοσοκομείο ή παραδοσιακό θεραπευτή στις χώρες αυτές, ή εάν παρευρέθηκε σε κηδεία. Σύμφωνα με την εγκύκλιο, με ευθύνη των αεροπορικών εταιρειών κάθε επιβάτης διεθνούς πτήσεως εκτός Σένγκεν με προορισμό τη χώρα μας θα πρέπει να εφοδιάζεται με την κάρτα, η οποία θα συμπληρώνεται πριν από την προσγείωση του αεροπλάνου από τους επιβάτες και θα συλλέγεται από τον έλεγχο διαβατηρίων. Σε περίπτωση που ο επιβάτης έχει ιστορικό ταξιδιού στις «επίφοβες» χώρες, θα παραπέμπεται σε ειδικό χώρο, όπου θα αξιολογείται από επαγγελματία υγείας ενώ θα γίνεται μέτρηση της θερμοκρασίας του με θερμόμετρο μη επαφής.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή