Πέντε νέα εμβόλια κατά του Έμπολα δοκιμάζονται το Μάρτιο

Πέντε νέα εμβόλια κατά του Έμπολα δοκιμάζονται το Μάρτιο

6' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

 Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) παρουσίασε σήμερα τα σχέδιά του για την επιτάχυνση της ανάπτυξης και της διανομής πειραματικών φαρμάκων κατά του ιού Έμπολα, επισημαίνοντας ότι κλινικές δοκιμές για τα εμβόλια ενδέχεται να διεξαχθούν αν είναι δυνατό ήδη από τον Δεκέμβριο στη δυτική Αφρική. «Αυτό αποδεικνύει ότι όλα επιταχύνονται», υπογράμμισε η αναπληρώτρια γενική διευθύντρια του ΠΟΥ Μαρί-Πολ Κίνι.

Από 200.000 ως 300.000 άνθρωποι αναμένεται να λάβουν μέρος στις κλινικές δοκιμές για τα εμβόλια στη Λιβερία, τη Σιέρα Λεόνε και τη Γουινέα. Οι δοκιμές αυτές έχουν στόχο να ελέγξουν την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα δύο εμβολίων που αναπτύχθηκαν πρόσφατα.

 Αν τα αποτελέσματα είναι θετικά, μαζικοί εμβολιασμοί αναμένεται να ξεκινήσουν το δεύτερο μισό του 2015, για τους οποίους οι φαρμακευτικές εταιρείες σκοπεύουν να διαθέσουν αρκετές εκατοντάδες χιλιάδες δόσεις, επεσήμανε η Κίνι. Στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου η Κίνι επιβεβαίωσε ότι δύο εμβόλια έχουν περάσει στη φάση των κλινικών δοκιμών σε ανθρώπους, ενώ πέντε ακόμη πειραματικά εμβόλια αναπτύσσονται και αναμένεται να ξεκινήσουν κλινικές δοκιμές τον επόμενο χρόνο. «Πριν από το τέλος του πρώτου μισού του 2015 (…) θα μπορούμε να έχουμε στη διάθεσή μας μερικές εκατοντάδες χιλιάδες δόσεις. Ενδέχεται να φτάνουν τις 200.000, ίσως είναι περισσότερες, ίσως είναι λιγότερες», σημείωσε η Κίνι.

 Εξάλλου η αναπληρώτρια γενική διευθύντρια του ΠΟΥ σε ανακοίνωσή της στον ιστότοπο της οργάνωσης αναφέρει ότι θα συμμετάσχει στις κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους ενός πειραματικού εμβολίου για τον ιό Έμπολα, σε ένδειξη συμπαράστασης στα πολλά μέλη του υγειονομικού προσωπικού που προσβλήθηκαν από τον ιό και έχασαν τη ζωή τους.

Στο μεταξύ η μη κυβερνητική οργάνωση Γιατροί Χωρίς Σύνορα (MSF) ζήτησε το υγειονομικό προσωπικό να είναι το πρώτο που θα λάβει τα εμβόλια αλλά και τις πιθανές θεραπείες του ιού Έμπολα.

«Τα σχέδια να δοθούν εμβόλια και θεραπείες στο υγειονομικό προσωπικό που είναι εκτεθειμένο (στον ιό Έμπολα) θα πρέπει να τεθούν άμεσα σε εφαρμογή, χρειάζονται σημαντικές επενδύσεις για να επιταχυνθεί η διαδικασία», επισημαίνεται στην ανακοίνωση.

Στο ένα δισ. η ευρωπαϊκή βοήθεια κατά του Έμπολα

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα αυξήσει την οικονομική βοήθεια που θα προσφέρει για την καταπολέμηση του Έμπολα σε ένα δισεκατομμύριο ευρώ, όπως ανακοίνωσε σήμερα, δεύτερη ημέρα της Συνόδου Κορυφής των Βρυξελλών, μέσω του λογαριασμού του στο Twitter ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν βαν Ρομπάι.

Από την πλευρά του, το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα του ΟΗΕ (WFP) προειδοποίησε σήμερα ότι η επιδημία του Έμπολα κινδυνεύει να προκαλέσει επισιτιστική κρίση στην χώρες της Δυτικής Αφρικής την ώρα που δύο νέα κρούσματα στο Μάλι και στη Νέα Υόρκη αυξάνουν την ανησυχία ότι η νόσος ενδεχομένως να εξαπλωθεί περαιτέρω σε παγκόσμιο επίπεδο.

Χθες, οι αρχές στο Μάλι επιβεβαίωσαν το πρώτο κρούσμα, ένα κοριτσάκι δύο ετών, το οποίο εξετάστηκε και βγήκε θετικό στον ιό κατά την άφιξή του στη χώρα από τη γειτονική Γουινέα.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανακοίνωσε πριν από λίγο ότι το Μάλι έχει θέσει υπό παρακολούθηση 43 ανθρώπους που έχουν έρθει σε επαφή με το κορίτσι, περιλαμβανομένων δέκα εργαζομένων σε υπηρεσίες υγείας.

Επιπλέον ο ΠΟΥ στέλνει ομάδα εμπειρογνωμόνων στο Μαλί για να ενισχύσουν το επίπεδο ετοιμότητας ύστερα από το πρώτο κρούσμα του ιού. Μετά τον εντοπισμό του, το Μάλι έγινε η έκτη χώρα της Δυτικής Αφρικής όπου εμφανίζεται ο θανατηφόρος ιός που μέχρι στιγμής έχει στοιχίσει τη ζωή σε σχεδόν 4.900 ανθρώπους.

Στο μεταξύ, ο πρόεδρος της Κίνας Σι Τζινπίνγκ ανακοίνωσε ότι η χώρα του θα συμβάλει με το ποσό των 82 εκατομμυρίων δολαρίων για την αντιμετώπιση της επιδημίας στις τρεις χώρες της Δυτικής Αφρικής που έχουν πληγεί περισσότερο από τον Έμπολα. Συνολικά, το Πεκίνο θα δώσει 500 εκατομμύρια γουάν (82 εκ. δολάρια) στη Λιβερία, τη Σιέρα Λεόνε και τη Γουινέα, καθώς και σε διεθνείς οργανισμούς, μετέδωσε το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων Νέα Κίνα επικαλούμενο τον Κινέζο πρόεδρο.

Επιβεβαιώθηκε το πρώτο κρούσμα στη Νέα Υόρκη – Ανέρρωσε η νοσηλεύτρια

Η σημερινή μέρα ξεκίνησε για πολλούς κατοίκους της Νέας Υόρκης με έντονο αίσθημα απειλής και φόβου, λόγω της χθεσινής επιβεβαίωσης του πρώτου κρούσματος του ιού Έμπολα στην αμερικανική μεγαλούπολη.

Την ίδια στιγμή, αναλυτές και ΜΜΕ εκφράζουν ανησυχίες για το ενδεχόμενο να επηρεαστούν αρνητικά οι οικονομικές δραστηριότητες και η τουριστική κίνηση.

Ειδικά οι αεροπορικές εταιρείες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου επειδή τις τελευταίες έξι εβδομάδες υπάρχει μείωση της ζήτησης «κάθε φορά που ο ιός Έμπολα βρίσκεται τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων», όπως σημειώνεται χαρακτηριστικά στην ιστοσελίδα του αμερικανικού δικτύου CNBC.

Ο πρώτος ασθενής με τον ιό Έμπολα στη Νέα Υόρκη είναι ο γιατρός Κρεγκ Σπένσερ, ο οποίος συμμετείχε σε αποστολή της οργάνωσης Γιατροί χωρίς Σύνορα στη Γουινέα.

Ο γιατρός είχε φθάσει στις 17 Οκτωβρίου στο αεροδρόμιο Τζον Φ. Κένεντι και είχε περάσει από τους ειδικούς, ενισχυμένους ελέγχους που προβλέπονται για τους ταξιδιώτες από τις χώρες της Δυτικής Αφρικής οι οποίες πλήττονται περισσότερο από το θανατηφόρο ιό, δήλωσαν χθες, Πέμπτη, αξιωματούχοι.

Από τα αμερικανικά Κέντρα για τον Έλεγχο Ασθενειών (CDC) ανακοινώθηκε πως ο ασθενής, ο οποίος είχε εργασθεί με ασθενείς του Έμπολα στη Γουινέα, «υποβλήθηκε κατά την άφιξή του στο αεροδρόμιο JFK στον διευρυμένο έλεγχο στον οποίο υποβάλλονται όλοι οι ταξιδιώτες που επιστρέφουν απ' αυτές τις χώρες».

Πρόκειται για τον ειδικό έλεγχο που άρχισε να γίνεται νωρίτερα αυτό το μήνα στους ταξιδιώτες που φθάνουν από τη Γουινέα, τη Λιβερία και τη Σιέρα Λεόνε σε πέντε μεγάλα αμερικανικά αεροδρόμια -του JFK περιλαμβανομένου.

Ο γιατρός «πέρασε από πολλαπλά επίπεδα ελέγχου και δεν είχε πυρετό ούτε άλλα συμπτώματα ασθένειας«, προσθέτουν τα CDC σε δήλωση που εξέδωσαν. Δεν κατονόμασαν τον ασθενή, ωστόσο άλλοι αξιωματούχοι ανέφεραν πως ονομάζεται δρ. Κρεγκ Σπένσερ και είναι 33 χρόνων.

Ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης Μπιλ ντε Μπλάζιο προσπάθησε να καθησυχάσει τους Νεοϋορκέζους λέγοντας πως είναι ασφαλείς από τον Έμπολα, μολονότι αξιωματούχοι αποκάλυψαν πως ο δρ. Κρεγκ Σπένσερ είχε μετακινηθεί στην πόλη με το μετρό και ένα ταξί και είχε επισκεφθεί μια αίθουσα μπόουλινγκ στην περίοδο αφότου επέστρεψε από τη Γουινέα και μέχρι που εμφάνισε τα συμπτώματα.

Ο Σπένσερ μετρούσε δύο φορές την ημέρα τη θερμοκρασία του προληπτικά και ανέβασε για πρώτη φορά πυρετό χθες, Πέμπτη, το πρωί, δήλωσαν αξιωματούχοι υπογραμμίζοντας πως ο ιός δεν μεταδίδεται όσο διάστημα ο ασθενής δεν έχει εμφανίσει συμπτώματα.

Δύο φίλοι και η μνηστή του έχουν τεθεί σε καραντίνα, δήλωσε η Επίτροπος Υγείας της Νέας Υόρκης Μέρι Τράβις Μπάσετ. Η μνηστή του Σπένσερ βρίσκεται σε καραντίνα στο νοσοκομείο Μπέλβιου, όπου νοσηλεύεται σε απομόνωση και ο Σπένσερ.

Το διαμέρισμα του Σπένσερ στη συνοικία Χάρλεμ του Μανχάταν έχει αποκλεισθεί, δήλωσε η επίτροπος.

Παράλληλα, εκπλήσσει ευχάριστα η είδηση πως η μία από τις δύο νοσηλεύτριες από το Τέξας που προσβλήθηκαν από τον ιό  έχει αναρρώσει πλήρως, σύμφωνα με την  κλινική των Αμερικανικών Ινστιτούτων Υγείας (NIH) στο Μέριλαντ, όπου νοσηλευόταν από τις 16 Οκτωβρίου. Η Νίνα Φαμ προσβλήθηκε ενώ φρόντιζε έναν άνδρα, ο οποίος τελικά πέθανε από τον αιμορραγικό πυρετό, σε νοσοκομείο του Ντάλας. Σύμφωνα με τη λακωνική ανακοίνωση που εξέδωσε το νοσοκομείο, στις εργαστηριακές αναλύσεις στις οποίες υποβλήθηκε η νοσηλεύτρια από το Ντάλας δεν εντοπίζεται πλέον ο ιός. 

Επέκταση των ελέγχων ανακοίνωσε ο Ολάντ

Ο πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ ανακοίνωσε σήμερα στις Βρυξέλλες την επέκταση των ελέγχων σε όλα τα μέσα μεταφοράς στη Γαλλία για να αποτραπεί ο κίνδυνος εξάπλωσης του αιμορραγικού πυρετού Εμπολα.

«Η Γαλλία οφείλει να έχει συστήματα ελέγχου που δεν πρέπει να είναι απλώς έλεγχοι στις αερομεταφορές, αλλά και έλεγχοι σε όλα τα μέσα μεταφοράς, ακόμη και στα θαλάσσια. Αυτό το σύστημα ελέγχου θα εφαρμόσουμε», δήλωσε ο Ολάντ σε συνέντευξη Τύπου στην ευρωπαϊκή σύνοδο κορυφής.

Ο γάλλος πρόεδρος απηύθυνε έκκληση να μην υπάρξει επηρεασμός από την καταστροφολογία ούτε όμως και αδράνεια απέναντι στην επιδημία αυτή.

Η καταστροφολογία προκαλεί πανικό, κάτι που δεν ωφελεί, καθώς ο Εμπολα μπορεί να θεραπευτεί, στην Αφρική και παντού στον κόσμο, αλλά ούτε πρέπει να υπάρξει και αδράνεια, πρόσθεσε υπογραμμίζοντας ότι είναι μια επιδημία που εξελίσσεται με γεωμετρικό ρυθμό.

Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ο γάλλος πρόεδρος εκτίμησε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση οφείλει όχι μόνο να στηρίξει με χρηματοδότηση, όχι μόνο να συγκροτήσει ομάδες νοσηλευτών που θα μπορούν να επέμβουν αλλά και να παράσχει μέσα για την διακομιδή ασθενών.

Ο Ολάντ υπενθύμισε ότι η Γαλλία δραστηριοποιείται ήδη στη Γουινέα όπου αναμένεται να ανοίξει ένα τρίτο κέντρο θεραπείας, όπως και ένα ακόμη κέντρο ειδικά για τα μέλη του νοσηλευτικού προσωπικού στη Γουινέα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή