Ενα ακόμη τουρκικό σκάφος στην ΑΟΖ Κύπρου

Ενα ακόμη τουρκικό σκάφος στην ΑΟΖ Κύπρου

1' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συνεχίζει να προκαλεί η Τουρκία μέσω του σεισμογραφικού πλοίου «Barbaros», που για τέταρτη ημέρα πλέει κατά μήκος της κυπριακής ΑΟΖ στα νότια της μεγαλονήσου και πλησίον της περιοχής όπου η κοινοπραξία ΕNI-KOGAS διεξάγει γεωτρήσεις για έρευνες. Ταυτόχρονα, αυξάνεται και ο αριθμός των τουρκικών πολεμικών σκαφών που βρίσκονται στην περιοχή. Πέρα από τη φρεγάτα «Gerisun» που συνοδεύει το «Barbaros», ήταν ώς τώρα γνωστό από τις ανακοινώσεις του τουρκικού γενικού επιτελείου ότι ακόμα μία φρεγάτα, η «Gelibolu», βρισκόταν σε απόσταση 5 ναυτικών μιλίων και παρακολουθούσε το πλοίο-γεωτρύπανο της ENI-KOGAS. Με αφορμή τη συντριβή ενός διθέσιου επιβατικού αεροσκάφους και τις έρευνες που ακολούθησαν, το τουρκικό επιτελείο ανακοίνωσε πως ακόμα ένα πλοίο, η κορβέτα «Bartin», παρακολουθεί το πλοίο-γεωτρύπανο της ENI-KOGAS και συμμετείχε στη διάσωση, κάτι που σημαίνει ότι οι τουρκικές ναυτικές δυνάμεις στην περιοχή αυξάνονται. Αξίζει να σημειωθεί ότι στην περιοχή βρίσκεται ως τμήμα της ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ για τον Λίβανο και η ελληνική τορπιλάκατος «Καβαλούδης».

Την επομένη των δηλώσεων Νταβούτογλου, στην Κύπρο κυκλοφόρησαν φήμες ότι το «Barbaros» έχει ξεκινήσει τις έρευνες, κάτι που ωστόσο δεν επιβεβαιωνόταν από τις Αρχές της Κυπριακής Δημοκρατίας. Παρά το κλίμα έντασης που καλλιεργείται, πάντως, ο πρώην διαπραγματευτής της τουρκοκυπριακής κοινότητας, Κουντρέτ Οζερσάι, απέκλεισε το ενδεχόμενο θερμού επεισοδίου στην ΑΟΖ, υποστηρίζοντας ότι οι συγκρουόμενες πλευρές θα επιχειρήσουν να εξασφαλίσουν τα δικαιώματά τους με διπλωματικά μέσα. Δήλωσε επίσης ότι η τουρκική πλευρά θα προτείνει δύο λύσεις για το πρόβλημα στην ΑΟΖ: «Κοινές έρευνες σε ολόκληρο το νησί ή ξεχωριστές έρευνες».

«Απαράδεκτη παραβίαση του διεθνούς δικαίου» χαρακτήρισε εν τω μεταξύ η κ. Ντόρα Μπακογιάννη την παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κύπρου στην ΑΟΖ της, σε ομιλία που εκφώνησε ως επίσημη προσκεκλημένη στο Πανεπιστήμιο Ατιλίμ της Αγκυρας. Tόνισε ότι «το Κυπριακό είναι αυτό που δηλητηριάζει σταδιακά τις ελληνοτουρκικές σχέσεις από τα μέσα της δεκαετίας του ’50» και υποστήριξε ότι η λύση του προβλήματος θα αποτελέσει καταλύτη για τη θεαματική βελτίωση των σχέσεων Ελλάδος και Τουρκίας, ενώ τάχθηκε υπέρ μιας λύσης με οδηγούς το διεθνές δίκαιο, τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας και το ευρωπαϊκό κεκτημένο. Η κ. Μπακογιάννη υπενθύμισε ότι η Κύπρος είναι μέλος του ΟΗΕ και της Ε.Ε. και τόνισε ότι «το να προσποιούμαστε ότι δεν υπάρχει δεν μπορεί να αποτελεί σταθερή βάση οποιασδήποτε διαπραγμάτευσης». Η πρώην ΥΠΕΞ συναντήθηκε με τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας Μ. Τσαβούσογλου και εξέφρασε τη δυσφορία της για την παραβίαση του διεθνούς δικαίου στην Κύπρο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή