Αισιοδοξία στις τράπεζες μετά την ενημέρωση της ΕΚΤ για τα αποτελέσματα του στρες τεστ

Αισιοδοξία στις τράπεζες μετά την ενημέρωση της ΕΚΤ για τα αποτελέσματα του στρες τεστ

2' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με επιστολή ενημερώθηκαν χθες το μεσημέρι, από τις ευρωπαϊκές αρχές, οι διοικήσεις των εγχώριων συστημικών τραπεζών για το ύψος των κεφαλαιακών αναγκών όπως προσδιορίστηκαν από το πανευρωπαϊκό stress test.

Οπως ήταν αναμενόμενο, από τις τράπεζες δεν έγινε γνωστό το παραμικρό για τα αποτελέσματα, καθώς η ΕΚΤ έχει επιβάλει αυστηρούς περιορισμούς. Η γενική αίσθηση είναι ότι η εικόνα για τις εγχώριες τράπεζες είναι ιδιαίτερα θετική και στις περιπτώσεις που θα προκύψουν κεφαλαιακές ανάγκες αυτές θα είναι περιορισμένες και διαχειρίσιμες. Σύμφωνα με συγκλίνουσες εκτιμήσεις αναλυτών, δύο εγχώριες τράπεζες εμφανίζουν υπερεπάρκεια κεφαλαίων και με βάση το δυσμενές σενάριο, ενώ οι άλλες δύο εμφανίζουν είτε οριακές είτε μικρές κεφαλαιακές ανάγκες. Δημοσίευμα του Reuters χθες υποστήριξε ότι η Alpha Bank δεν εμφανίζει κεφαλαιακές ανάγκες με βάση το stress test, χωρίς καν να συνυπολογιστεί το σχέδιο αναδιάρθρωσης όπως έχει εγκριθεί από την Κομισιόν. Ωστόσο πηγές της Alpha Bank αρνήθηκαν να πραγματοποιήσουν το παραμικρό σχόλιο για το θέμα.

Σημειώνεται ότι τα αποτελέσματα που κοινοποιήθηκαν χθες στις διοικήσεις είναι προσωρινά και οι τράπεζες έχουν τη δυνατότητα, το αργότερο μέχρι αύριο Σάββατο το μεσημέρι, να καταθέσουν αντιρρήσεις ή άλλες παρατηρήσεις τις οποίες και θα εξετάσει η ΕΚΤ. Την Κυριακή 26 Οκτωβρίου το πρωί η ΕΚΤ θα εξετάσει και θα εγκρίνει τα οριστικά αποτελέσματα και νωρίς το μεσημέρι θα τα δημοσιοποιήσει. Σε ό,τι αφορά τις εγχώριες τράπεζες, θα παρουσιαστεί η στατική εικόνα με βάση τους ισολογισμούς του 2013, ωστόσο παράλληλα θα δημοσιευτεί και η εικόνα μετά την ενσωμάτωση δυναμικών στοιχείων, όπως τα τελευταία οικονομικά αποτελέσματα, ο αναβαλλόμενος φόρος, κινήσεις αναδιάρθρωσης που έχουν πραγματοποιηθεί κ.ά. Οπως σημειώνουν στελέχη τραπεζών, η στατική εικόνα δεν έχει και τόσο μεγάλη σημασία, το σημαντικό είναι το αν τελικά προκύψουν κεφαλαιακές ανάγκες και ποιο θα είναι το ύψος αυτών.

Αφού δημοσιοποιηθούν τα τελικά αποτελέσματα του stress test, οι τράπεζες το απόγευμα της Κυριακής θα ενημερώσουν τους μετόχους και το ευρύ επενδυτικό κοινό για τις επιδόσεις τους. Και στις περιπτώσεις τραπεζών που θα προκύψουν κεφαλαιακές ανάγκες, οι διοικήσεις θα ενημερώσουν την ίδια ημέρα τους επενδυτές για τα σχέδια και τις ενέργειες με τις οποίες θα καλύψουν το κεφαλαιακό έλλειμμα.

Σημειώνεται ότι η ΕΚΤ και η Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή, στο πλαίσιο της τραπεζικής ενοποίησης, θα αξιολογήσουν την ποιότητα του ενεργητικού 130 ευρωπαϊκών τραπεζών, ενώ κατόπιν θα εξεταστεί η αντοχή 123 τραπεζών σε περίπτωση επιδείνωσης των οικονομικών συνθηκών (stress test). Η άσκηση έχει χρονικό ορίζοντα τριών ετών, 2014 – 2016, και για να επιτύχει μια τράπεζα θα πρέπει να διαθέτει δείκτη βασικών ιδίων κεφαλαίων τουλάχιστον 8% με το βασικό σενάριο και 5,5% με βάση το δυσμενές σενάριο. Αν μια τράπεζα βρεθεί με δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας κάτω των παραπάνω ορίων τότε θα πρέπει να προχωρήσει σε ενέργειες για την κάλυψη του κεφαλαιακού ελλείμματος.

Αν επιβεβαιωθούν οι προσδοκίες για το θετικό αποτέλεσμα του stress test τότε ανοίγει ο δρόμος για την εναλλακτική αξιοποίηση του κεφαλαιακού αποθέματος των 11,3 δισ. ευρώ που διατηρεί το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή