Φήμες διώξεων στη Β. Κορέα

2' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΣΕΟΥΛ. Η εξαφάνιση έξι τουλάχιστον αξιωματούχων από τη δημόσια σφαίρα στη Βόρεια Κορέα τις τελευταίες εβδομάδες έχει πυροδοτήσει νέα φημολογία πως ο ηγέτης της χώρας έχει διατάξει ένα ακόμη εκτεταμένο πογκρόμ σε βάρος στελεχών του κράτους στη διάρκεια της απουσίας του από τα φώτα της δημοσιότητας.

Υπενθυμίζεται ότι ο Κιμ Γιονγκ Ουν απουσίασε για 40 μέρες από τα ΜΜΕ, προκαλώντας σενάρια για την υγεία του, τη μάχη εξουσίας στην Πιονγιάνγκ, ακόμη και ένα ενδεχόμενο πραξικόπημα.

Τώρα, όμως, εντείνονται οι εικασίες ότι η εξαφάνισή του συνδέεται με ένα μπαράζ διώξεων, ενδεχομένων εκτελέσεων, σαν αυτό που είχε εξαπολύσει εναντίον του θείου και άλλων πρώην ημέτερων, που έπεσαν σε δυσμένεια.

Νοτιοκορεατική εφημερίδα έγραψε ότι σημαντικοί υπουργοί της κυβέρνησης δεν έχουν συμμετάσχει σε καίριες εκδηλώσεις τις τελευταίες εβδομάδες, ενώ μία καλά πληροφορημένη πηγή ανέφερε στο φύλλο: «Εχω λάβει αξιόπιστες πληροφορίες ότι έξι αξιωματούχοι έχουν εκτελεστεί».

Ανάμεσα στους έξι συγκαταλέγεται ο υπουργός Τηλεπικοινωνιών Σιμ Τσολ Χο, αλλά και ο Μα Βον Χουν, γνωστός αρχιτέκτονας και αρμόδιος υπουργός Υποδομών, ο οποίος δεν ήταν στο πλευρό του Κιμ στη διάρκεια πρόσφατης επίσκεψής του σε μεγάλα έργα.

Ο Μα είναι διευθυντής της Υπηρεσίας Εθνικού Αμυντικού Σχεδιασμού και έχει διοριστεί αναπληρωτής διευθυντής του Εργατικού Κόμματος από τον Μάιο του 2012. Το γεγονός ότι επί 66 μέρες δεν έχει φωτογραφηθεί στο πλευρό του Κιμ έχει προκαλέσει ιδιαίτερη αίσθηση, αφού παραδοσιακά τον συνοδεύει σε επισκέψεις σε έργα υποδομής.

Παράλληλα ο Ρι Γιονγκ Γκιλ, αρχηγός του γενικού επιτελείου, δεν παρέστη στη συνάντηση του Κιμ με τους χρυσούς πρωταθλητές, μία εκδήλωση, στην οποία συνήθως συμμετέχουν οι στρατιωτικοί ηγέτες καθώς πολλοί αθλητές είναι και στρατιώτες.

Οπως έγραψε η νοτιοκορεατική εφημερίδα Γιονγκ Αν, ο Ρι θεωρείτο ανατέλλων αστήρ στον στρατό με μεγάλη επιρροή στο καθεστώς. Δεν ήταν όμως παρών όταν ο Κιμ εμφανίστηκε να δίνει οδηγίες σε ανώτατους αξιωματούχους της αεροπορίας στις 19 Οκτωβρίου.

Την ίδια στιγμή αυξάνονται οι φήμες ότι μεταξύ των εκτελεσθέντων είναι ο Τσανγκ Ουνγκ, μέλος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής. Ο 76χρονος δεν αναφέρθηκε στα πρόσφατα ρεπορτάζ για τη συνάντηση του Κιμ με αθλητές που επέστρεψαν από τους ασιατικούς αγώνες.

Πληροφορίες

Η εφημερίδα «Γιονγκ Ανγκ Λίμπο» είναι ίσως η εγκυρότερη εφημερίδα της Νότιας Κορέας, με αποτέλεσμα να θεωρούνται μάλλον έγκυρες οι πληροφορίες που φιλοξένησε.

Σε δηλώσεις του στον βρετανικό Independent, ο καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Λιντς, Φόστερ Κάρτερ, που παρακολουθεί τα τεκταινόμενα στη Βόρειο Κορέα, χαρακτήρισε πιθανό το σενάριο των διωγμών, ειδικά στην περίπτωση του Μα, την εξαφάνιση του οποίου θεωρεί όντως «περίεργη».

Διαφωνεί όμως με τη φημολογία για τον Ρι. «Προήχθη στις 25 Σεπτεμβρίου, συνεπώς αμφιβάλλω ότι εκτελέστηκε», εξήγησε. Το υποτιθέμενο πογκρόμ ακολούθησε την απομάκρυνση του «βρωμιάρη φραξιονιστή» θείου του Κιμ, Γιανγκ Σονγκ Ταέκ και άλλων αξιωματούχων στην Πιονγιάνγκ τον περασμένο Δεκέμβριο.

Ο θείος του Κιμ εκδιώχθηκε από τη θέση του και εκτελέστηκε αφότου καταδικάστηκε από το καθεστώς για συνωμοσία και μια σειρά σοβαρών παραπτωμάτων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή